Nyári R meetup

 • July 16, 2014 · 6:00 PM
 • BME I. épület, I.B 019. terem

Sólymos Péter (ökológus, R programozó, egy tucat R csomag szerzője, köztük dclone, mefa4 és vegan): Adat klónozás: híd a Bayes-i és frekventista statisztikai paradigmák között

A hierarchikus modellek felhasználása sokrétű, a kevert modellek illesztésére szolgáló csomagok az R legnépszerűbb tartozékai (pl. lme4). A nem standard modellek illesztése azonban problémákat rejt az átlag felhasználó számára (sokdimenziós integrálok, deriváltak számítása). Ezzel szemben a Bayes-i módszerek térhódítása ezen a területen az MCMC algoritmusoknak és a felhasználó barát szoftvereknek köszönhetően töretlen. Az adat klónozás egyesíti a frekventista és Bayes-i számítási módszerek előnyeit: felhasználó barát szoftverek segítségével lehet frekventista (maximum likelihood) eredményeket nyerni. Ezekért az előnyökért az árat számolásigényben kell megfizetni, hiszen az adatok klónozása révén nyomjuk el a prior eloszlás hatását. Az előadásban a dclone R csomag használatával klasszikus BUGS példákon keresztül mutatom be az adat klónozás algorimus működését és azt, hogy hogyan lehet parallel módon csökkenteni a számítások időigényét. Röviden kitérek a dcmle csomag nyújtotta fejlesztői környzetre is.

Merész Gergő (egészség-gazdaságtani elemző, az ELTE-TáTK óraadó oktatója, a Syreon Kutató Intézet munkatársa): Vizsgálati helyszínek térbeli elrendeződésének ábrázolása

A klinikai gyógyszerkutatások a gyógyszerfejlesztés folyamatának egyik legköltségesebb, és talán a legértékesebb információkat szállító fázisa. A kutatási helyszín kiválasztása a vizsgált eljárás sikerességének szempontjából kulcsfontosságú, továbbá a fogadó helyszín betegei, egészségügyi személyzete, gazdasága számára gyakran magas hozzáadott értéket képvisel a kifejlesztés alatt álló technológiához való hozzáférés, illetve a kutatáshoz szükséges, helyben vásárolt termékek szolgáltatások formájában.
A gyógyszerkutatásokhoz kapcsolódó óriási mennyiségű érzékeny információ miatt azonban keveset tudunk a helyszín kiválasztásának gyakorlati szempontjairól. Adott azonban némi, nyilvánosan hozzáférhető adat (a ClinicalTrials.gov oldal adatbázisa), melyek alapján az R rugalmas online adatgyűjtési, rendszerezési, ábrázolási képességeit kihasználva lehetséges megállapításokat tenni a klinikai kutatások helyszínének kiválasztásával kapcsolatban.

További előadások címszavakban:

• Google Maps, geokódolás és térképezés R-ben

• A 2048 játék megoldása R-ben

• Beszámoló a useR! 2014 konferenciáról

A helyszín és a végleges program még egyeztetés alatt áll, további ötleteket és felajánlásokat örömmel várok a daroczig <kakuc> rapporter <pont> net címen.

Join or login to comment.

 • Peter S.

  Sziasztok! Nagyon jó hangulatú és érdekes Meetup volt. Az előadás diákat feltöltöttem ide: http://www.slideshare.net/psolymos/burnsolymosadatklonozas-20140716solymos

  1 · July 16, 2014

  • Gergely D.

   Nagyon szépen köszönöm még egyszer Péternek, Gergőnek és Dénesnek az érdekes előadásokat, továbbá mindenkinek, aki részt vett a tegnapi alkalmon -- remek látni, hogy az R témák ilyen sok embert meg tudnak mozgatni. Folyt. köv. szeptemberben!

   July 18, 2014

 • Arató B.

  Sajnos nem fogok tudni menni.

  July 16, 2014

 • Arató B.

  Mikor várható a végleges program?

  July 15, 2014

  • Gergely D.

   Jogos a kérdés, köszi Bence! A program végül nem változott: a két hosszabban kifejtett előadás után egy rövid useR! 2014 beszámoló, majd pizza & sör. A további izgalmas előadások pedig csúsznak őszre.

   July 15, 2014

Our Sponsors

People in this
Meetup are also in:

Create your own Meetup Group

Get started Learn more
Bill

I started the group because there wasn't any other type of group like this. I've met some great folks in the group who have become close friends and have also met some amazing business owners.

Bill, started New York City Gay Craft Beer Lovers

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy