align-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcamerachatcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-crosscrosseditfacebookglobegoogleimagesinstagramlocation-pinmagnifying-glassmailmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1outlookpersonplusImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartwitteryahoo

Évadnyitó NLP meetup

 • Feb 20, 2014 · 6:00 PM

Görög György: Entitáskinyerésen alapuló leletértelmezés és tanácsadás


A Montana hosszú évek óta foglalkozik szövegbányászattal, az egyik nemzetközi vezető termék hazai képviselője és saját fejlesztései is jelentősek. Most a vége felé közeledvén egy komoly pályázati projektünk, ezt összefoglalva a teljes folyamatot szeretnénk bemutatni, ahogyan a szövegekből (itt és most: orvosi leletek) lekérdezhető adatbázis, BI elemzések és ajánlórendszerek keletkeztek. Az előadásban kitérünk arra , hogy hogyan működik az entitáskinyerés a leleteken és hogyan lesz abból betegút-predikció az új esetekkel kapcsolatban.

Görög György egészségügyi informatikával foglalkozó tanácsadónk, aki kutatási és ipari szempontokat is szeret szem előtt tartani, és látja, mit csinálnánk másképpen, ha elölről kezdenénk;). Izgalmas vitára számítunk.

Vincze Veronika - Zsibrita János: magyarlanc: magyar szövegek morfológiai és szintaktikai elemzése

A magasabb szintű nyelvtechnológiai feladatok teljesítésének elengedhetetlen alapfeltétele, hogy megtörténjen a szövegek nyelvi alapfeldolgozása, azaz szegmentálása, morfológiai és szintaktikai elemzése. Az előadásban bemutatjuk a magyarlanc nevű nyelvi elemző szoftverünket, melynek moduljai a magyar nyelvű szövegek szegmentálását, szófaji egyértelműsítését, illetve függőségi nyelvtan szerinti szintaktikai elemzését hajtják végre.

Vincze Veronika az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport, illetve a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. Érdeklődési körébe a számítógépes morfológia és szintaxis, illetve magyar nyelvű alapelemzők fejlesztése tartozik, de foglalkozik korpuszépítéssel, információkinyeréssel és a többszavas kifejezések számítógépes nyelvészeti kezelésével is.

Zsibrita János a Szegedi Tudományegyetem munkatársaként elsődlegesen magyar nyelvű morfológiai és szintaktikai elemzők fejlesztésével foglalkozik. Emellett részt vesz információkinyerésre irányuló számítógépes nyelvészeti projektekben, illetve érdeklődési területébe tartozik a webes (közösségi médiára optimalizált) alkalmazások fejlesztése is.

Join or login to comment.

 • Barnabas S.

  Szívesen mennék, de nem leszek Budapesten. Esetleg rögzítésről szó lehet?

  February 14, 2014

  • Zoltan V.

   Ez állandó kérdés nálunk, próbáljuk megoldani.

   February 14, 2014

 • Zoltan L.

  having been working on nlp projects for 7 years

  February 14, 2014

 • Akos T.

  Colabs már nem van ott. csak mondom. Vagy a termet még kiadják bérbe?

  January 22, 2014

  • Zoltan V.

   Köszi! Javítom a kiírást!

   January 22, 2014

  • Zoltan V.

   A helyszínt javítottam, továbbra is Colabs, de a cím 1016 Budapest, Krisztina krt. 99.

   January 22, 2014

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy