Testpub #11 - Risikobasert testing

Du trenger ikke å jobbe lenge med programvaretesting for å kunne oppleve at prosjektet ikke har satt av nok tid og ressurser til testing som du selv ønsker. Det er ikke uvanlig i prosjektarbeid å vitne til at testingen blir en salderingspost når tiden renner ut og budsjettet bunnskrapes. Under slik omstendighetene klager vi ofte på at vi ikke har fått testet nok og har derfor ikke god nok tiltro til kvaliteten på løsningen som mot din vilje blir satt i produksjon.

Som en ekte tester sto du frem og protesterte høylyd og deretter ble sett på som en firkantet regelrytter – en som sinket prosjektet og leveransen. Du skulle da ønske å ha en tryllestav i hånden som kan trylle fram nok måldata som kvantitativt kan illustrere nivået til kvaliteten på løsningen knyttet til en målbar forretningsmessig konsekvens i form av f.eks tap av penger eller omdømme, kundeflukt til konkurrent, osv…

Testautomatisering er en løsning som kan hjelpe prosjektet til å teste raskere og mer effektivt men det hjelper ikke stort å automatisere feil test på feil sted i løsningen. Risikobasert testing er derimot en testteknikk som kan hjelpe oss med å identifisere og proritere testene basert helt og holdent på risikovurdering av forretningsmessig konsekvens. Testene blir iterativt gjennomført og evaluert på en slik måte at kvaliteten på løsningen til enhver tid er tilstrekkelig dokumentert for å kunne ta en best mulig beslutning om produksjonssetting.

Det finnes nok av faglitteraturer om risikobasert testing men jeg savner dokumenterte og konkrete brukserfaringer i reelle prosjekter. Det skyldes etter min mening for at denne testteknikken er avhengig av subjektive vurderinger og situasjonsbestemte faktorer relatert til kultur, organisasjoner, osv… Det betyr med andre ord at det finnes verken «fasit svar» og «silver bullet».

Jeg håper derfor at vi under denne Meetup – Testpuben kan dele våre erfaringer og utfordringer med bruk av risikobasert testing i prosjekter i Norge. Det kommer dessverre ingen eksperter på dette fagfeltet til testpuben og forteller oss hva er riktig og galt. Derimot håper jeg på en interaktiv seanse hvor alle med eller uten erfaringer oppfordres til å delta. Jeg vil innlede og skape et felles plattform for diskusjoner på resten av kvelden.

Norsk Testforum i samarbeid med Knowit Quality Management (QM) i Oslo som er vert for denne testpuben oppfordrer dere til å ta et avbrekk fra en travel julehandel for å treffe likesinnede for gode fagdiskusjoner under en matbit og drikke.

Vi sees den[masked] @ Knowit QM i Oslo – Universitetsgata 7 på Pilestredet.

Du kan lese dette innlegget og mange andre faglige artikler på vår blogg under http://www.kvalitetsentusiastene.no.

 

Join or login to comment.

 • rafael t.

  Sent men ærligt; Tack før en toppen kvæll æven om den varande kort før mig, Ni accepterar nya medlemmar på ett mycket vælkommnande sætt!

  1 · December 16, 2013

 • Kristian B.

  Takk til alle dere som tok fri fra julestria og bidro til gode diskusjoner rundt et spennende tema!

  1 · December 13, 2013

 • Minh N.

  Takk for en fin kveld med gode diskusjoner og utvekslinger av erfaringer. Vi måtte konkludere at temaet er lett i teori og vanskelig i praksis. Ser frem til videre samarbeid på dette i fagnettverket.

  2 · December 13, 2013

  • Odd-Arne B.

   Jo takk det samme. Skal se på alle forslagene som dere kom med angående mer funksjonalitet på norsktestforum siden. Noe skal vi få til :-)

   1 · December 13, 2013

 • Odd-Arne B.

  Vi drar på dr jekylls

  1 · December 12, 2013

 • Remi H.

  Jeg måtte også dessverre stå over i en hektisk periode før jul. Jeg satser knallhardt på å delta neste gang. Håper kvelden var bra.
  God jul til alle sammen!

  December 12, 2013

 • Mili O.

  Dessverre må jeg avlyse min ankomst i siste liten. Håper dere har det like moro som sist gang og at det kommer mange :-)

  December 12, 2013

 • Geir G.

  "Det kommer dessverre ingen eksperter på dette fagfeltet til testpuben og forteller oss hva er riktig og galt"

  På forrige meetup var det heller ingen"tema-ekspert" men jeg tror samtlige tilstedeværende syntes det ble en veldig god diskusjon og kveld alikevel. "For oss alle, av oss alle" for å parafrasere Abe :-)

  December 12, 2013

 • October 21, 2013

Our Sponsors

People in this
Meetup are also in:

Create your own Meetup Group

Get started Learn more
Rafaël

We just grab a coffee and speak French. Some people have been coming every week for months... it creates a kind of warmth to the group.

Rafaël, started French Conversation Group

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy