addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgooglegroupsimageimagesinstagramlinklocation-pinm-swarmSearchmailmessagesminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1outlookpersonStartprice-ribbonImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruseryahoo

Java 8 Release

Java 8 je uradno tukaj!


Ob izidu končne verzije Jave 8 se pridružujemo vsesvetovnemu slavju in pripravljamo pregled najpomembnejših novosti, ki jih Java 8 prinaša. In teh ni malo.

Nikoli več ne bomo videli napake OutOfMemoryError: PermGen. Tega posebnega segmenta spomina namenjenega statičnim spremenljivkam enostavno ni več, zato ga ne bo treba več posebej konfigurirati.

Prvič po verziji Jave 5 je prišlo do pomembnih novosti v jeziku - dobili smo izraze lambda (closures), po novem lahko definiramo metode tudi na interface-ih, prevajalnik pa je boljši pri ugotavljanju generičnih tipov, zato nam jih ni treba navajati na toliko mestih kot prej, in dobili smo anotacije tipov - anotacije kot @Nullable, @NonNullable, ki jih prevajalnik razume in lahko z njimi bolj natančno ujamemo napake v kodi.

V podporo izrazov lambda je precej dodatkov v knjižnicah Collections API in java.util.concurrent. Imamo nov API za delo z datumi in časom - Date and Time API, končno imamo tudi uradno podprto kodiranje Base64.

Java 8 prinaša tudi povsem na novo napisano podporo za JavaScript, ki uporablja bytecode ukaz InvokeDynamic, kar nam da izredno hitro izvajalno okolje za aplikacije napisane v JavaScriptu.

Pomembnih novosti je še več, mi se bomo posvetili bolj tem, ki pridejo prav pri vsakdanjem delu.


Predaval bo Marko Štrukelj, ki Javo 8 že intenzivno uporablja pri svojem delu v okviru projektov pri Red Hat.

Join or login to comment.

25 went

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy