addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgooglegroupshelp-with-circleimageimagesinstagramFill 1linklocation-pinm-swarmSearchmailmessagesminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1ShapeoutlookpersonJoin Group on CardStartprice-ribbonShapeShapeShapeShapeImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruserwarningyahoo

Scala! Et unikt object-functional crossoverspråk på JVMen som faktisk er i bruk!

Scala!

Wikipedia: "Scala (/ˈskɑːlə/ skah-lə) is an object-functional programming and scripting language for general software applications, statically typed, designed to concisely express solutions in an elegant, type-safe and lightweight manner. Scala includes full support for functional programming (including currying, pattern matching, algebraic data types, lazy evaluation, tail recursion, immutability, etc.). It cleans up what are often considered to have been poor design decisions in Java (e.g. type erasure, checked exceptions, the non-unified type system) and adds a number of other features designed to allow cleaner, more concise and more expressive code to be written."

Jon-Anders Teigen fra Arktekk i Oslo kommer for å gi oss her i sørvest en innføring og oppdatering på Scala - med hands-on Coding-Dojo for de som vil!

Ta med laptop - hvis du vil være med å faktisk kode litt! Det blir først et foredrag, så blir det oppsetting av utviklingsmiljø og noen oppgaver samt videre teori/praksis, slik at du faktisk har skrevet Hello World i Scala og dermed er i gang!

Hvis du har ønsker om temaer, så legg på i kommentaren under.

Selv om du allerede vet hva Scala er, så må du virkelig dukke opp allikevel! Jon-Anders er en av Norge's beste i feltet, så det skal godt gjøres at han ikke kan svare på det du lurer på!

Funksjonell programmering er på et vis der mye startet - og nå kommer vi "full circle" ved at "alle" igjen kaster seg over disse konseptene. Det er kanskje flere grunner - en ting er at object oriented kan være lettere å lære og forholde seg til, mens man nå har flere kodere som har blitt flinke nok til å håndtere kraften som functional gir. En annen er at denne måten å kode på sniker seg inn overalt: C# har hatt elementer lenge, Java får det med V8, mens JavaScript "the right way" inneholder mange funksjonelle aspekt.

Scala er imidlertid renere funksjonelt enn disse "bolt-on" etterpå-løsningene, mens det samtidig også har en full object-orientert arkitektur. I tillegg har det et typesystem som er rene programmeringsspråket i seg selv - noe som muliggjør helt nye måter å kode på.

Det blir servering av pizza og brus, kanskje ei øl hvis du vil!

Join or login to comment.

 • Christian Stigen L.

  Kan du legge ut slides til oss?

  1 · August 23, 2013

 • Torstein H.

  Apropo ingenting: https://www.coursera.org/course/progfun fra skaperen av Scala! :)

  1 · August 28, 2013

 • Jon-Anders T.

  er det noen som har ønsker om hva vi skal gå igjennom ?
  f.eks

  * komme igang med sbt+intellij/eclipse
  * introduksjon til scala
  * webutvikling med unfiltered (og dispatch)
  * scala macroer
  * implicits og typeklasser
  * dojo/oppgaver
  * parser combinators
  * pattern matching
  * noe annet moro ?

  2 · August 6, 2013

  • Ståle U.

   Whoops, hadde mer å skrive. Ellers så er det kule ting som pattern matching i Scala, som er switch på steroider. Et eksempel er hvis du har en metode som kan ta imot ett objekt av flere typer. I typisk java så må du ha mase else if med instanceof, og så en cast. I Scala kan du skrive case m:MessageX => m.messageXMethod(). Du kan også unwrappe ting i disse pattern matchingene: case Person(firstname, lastname) => println(s"${firstna­me} ${lastname}") (her brukes også string interpolation fra Scala 2.10). Ellers så er verdien i Scala at de fokuserer på å få ett mer script liknende språk, men med static typing. Noe som innebærer at man kan utrykke mer med mindre kode. Kan ellers diskutere videre i morgen hvis jeg får muligheten til å komme.

   1 · August 20, 2013

  • Endre S.

   Håper du kommer, dude!

   August 20, 2013

 • Maja T.

  en tvilende veggis

  1 · August 20, 2013

 • Torstein H.

  Et spørsmål, blir vi ferdige til konsertstarten?

  August 20, 2013

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy