Tesztautomatizalo is ember, kik ok?

Manapsag egyre tobb helyen dolgoznak tesztautomatizalok, vannak helyek, ahol meg kuzdeniuk kell, hogy elismert, kulonallo szakmakent tekintsenek a fejlesztok rajuk, de legtobb helyen mar megvan a pontos helyuk es szerepuk. De mik ezek? Miert nem jo, ha az alkalmazas egyik fejlesztoje irja a UI teszteket? Mikor hatekony es mikor nem hatekony az automatizalt teszt. Helyezzuk el oket, minket, engem az IT vilagaban...

Várhatóan előadóink lesznek:

1. Szász Zoltán @szaszz (szoftver fejlesztő, test infected wanna be clean coder)

Miért kevés az informális specifikáció önmagában? Miért teszteljünk? Miért automatizáljuk a tesztelést? Hatékony-e az informális specifikáció? Van-e egyáltalán létjogosultsága? Lehet-e automatikusan verifikálni egy informális specifikációt? Ha téged is ezek a kínzó kérdések gyötörnek, akkor mindenképpen itt a helyed!

2. Nagy Gáspár (Developer Coach, TechTalk): A tesztautomatizáló is ugyanolyan ember, mint mi (fejlesztők)

Négy éve, egy szeptemberi éjjel, egy hotelszobában egy agilis .NET tesztelőkörnyezetet kezdtem el készíteni. A SpecFlow azóta egy sikeres open-source projekt, és azt vettem észre, hogy közben én is kicsit tesztelő lettem. Sok automatizált teszt és még több tesztautomatizálókkal folytatott beszélgetés után most úgy érzem, a tesztautomatizálás pont olyan komplex feladat, mint a szoftverfejlesztés. (Csak kevésbé fizetik meg.) Erre mutatnék néhány közérthető példát.

3. Szabó Csaba @csabb (tesztelési szakértő, Team Distinction): Cross-platform mobil teszt automatizálás

2013 tavaszán csatlakoztam a Distinction mobilfejlesztő csapathoz, első tesztelőként. Feladatom a manuális tesztelése volt az alkalmazásoknak, illetve a tesztfolyamatok kialakítása, de annyira megszerettem ezt a munkát, hogy a manuális tesztelés mellett folyamatosan alakítom és fejlesztem az automatizált teszt környezetet is, melyben a legnagyobb kihívás az, hogy több platformon is jelen vagyunk: iOS, Android, Windows Phone 8, Windows 8 és backend fejlesztés. Bemutatom, hogy mik voltak a nehézségek, és hogy milyen lehetőségek vannak ilyen szintű cross-platform teszt automatizálásra.

(20 perc szünet)

4. Hajnal Zsolt (Test Automation Engineer, GE Healthcare)

Nap mint nap találkozunk automatizált folyamatokkal de nem biztos, hogy észrevesszük. Az előadás felhívja a figyelmet a bennünket körülvevő automatizált folyamatokra és az azok nyújtotta lehetőségekre.

// We meet automated processes every day but it is not sure that we realise they are automated. This presentations highlights the automated processes surrounding us and the opportunities they can offer. //

5. Bányai Zsolt @bazso (vezető tanácsadó, Virgo Systems)

Az automata tesztelés segít abban, hogy lássam, hogy az alkalmazásom a várt módon működik-e, jelentsen ez technológiai, funkcionális vagy akár terheléses szempontokat. De vajon megépült-e már az a számítógép valahol az univerzumban, ami tudja arra is a választ, hogy az alkalmazásom valóban hasznos és tetszik az embereknek? Megnézzük.

Join or login to comment.

 • Tanai T.

  Baleset miatt storno :( sajnos

  December 12, 2013

 • Mazsi

  Araszolnak az absztraktok és az előadáscímek, szem nem marad szárazon...olyan jó lesz

  December 6, 2013

 • Mazsi

  Utólag is elnézést a Szepesi Niki videóért minden érintettől. Automatizáltan tesztelünk és hajnal volt, de nincs mentség ilyen bűnre.

  1 · November 28, 2013

 • Mazsi

  Elég nagy bajban vagyunk a dátum egyeztetésével, mert Mikulás napja után egyszerűen nincs jó időpont :(

  November 26, 2013

 • Mazsi

  Mit szólnátok egy vasárnap délutánhoz december 08-án? Átok, vagy áldás hull fejünkre, ha elvonunk a családtól? ;)

  November 22, 2013

  • Peter D.

   Hat en dec 16tol vagyok Jan 5ig otthon.... Dec 8 nekem nem jo..

   1 · November 23, 2013

  • Gáspár N.

   A vasárnap nekem nem ideális, de a dec 8 viszont abszolút nem jó sajna.

   1 · November 26, 2013

 • Peter D.

  Beszeljuk meg... szerintem fontos a tema, es sokan dolgoznak tesztelokent, fejlesztokent, erdekelheti oket ez a hatar"menti" munkakor... mitol lesz valaki jo tesztautomatizalo, es hasonlo temakat lehetne kivesezni szakemberekkel

  3 · January 17, 2013

  • Mazsi

   Nyugodtan dobd át az ötleted bármelyik elérhetőségünkre. Amúgy is gondban vagyunk, hogy olyan témákat vegyünk elő, amik még nincsenek elkoptatva, de nem unalmasak.

   November 15, 2013

  • Peter D.

   Szeretnek, de fentebb irtam, h mikor leszek otthon legkozelebb

   November 23, 2013

 • Kristof S.

  Ez a tema mennyire fed at a teszt&tea meetup -pal?
  Ott mar van egy kb. stabil 150 fos kozosseg havi egy-egy beszelgetesre.

  1 · November 13, 2013

  • Mazsi

   Voltam már több Teszt & tea Meetupon, nálunk inkább forralt bor lesz tea helyett ;)
   De a felvetésed jogos. Mi biztosan nem a hardcore fejlesztőket célozzuk be és kevesebb szakszót dobálunk a közönségbe. Viszont keresni fogom őket, mert miért ne közösködjünk, ha érdemes.

   November 14, 2013

  • Fricska S.

   Akadnak olyan témáink amire egyébként vannak meetup-ok, de nem a téma rettentően mély kivesézése a célunk, inkább a bemutatás - az, hogy utána még milyen szakmaiságúan lesz újabb MeetOFF téma, meg rajtatok is múlik - volt már amit a közönség (vagy mi) visszatapsolt, hogy erről még legyen szó

   1 · November 14, 2013

Your organizer's refund policy for Tesztautomatizalo is ember, kik ok?

Refunds are not offered for this Meetup.

Our Sponsors

People in this
Meetup are also in:

Imagine having a community behind you

Get started Learn more
Rafaël

We just grab a coffee and speak French. Some people have been coming every week for months... it creates a kind of warmth to the group.

Rafaël, started French Conversation Group

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy