addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscontroller-playcrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgooglegroupshelp-with-circleimageimagesinstagramFill 1light-bulblinklocation-pinm-swarmSearchmailmessagesminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1ShapeoutlookpersonJoin Group on CardStartprice-ribbonprintShapeShapeShapeShapeImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruserwarningyahoo

Septembermötet

  • Sep 22, 2011 · 7:00 PM
  • Bogserbåten Leo

Det har nu gått fyra år sedan vi nådde de globala topparna för olja och krediter. Sedan dess har etablissemanget i stort sett tömt sina möjligheter att fördröja det oundvikliga - att tillväxtbubblan spricker (deflation) och att mänsklighetens overshoot blir uppenbar för var och en. 

Insikten om att vi står inför en omställning börjar sakta sjunka in i det allmänna medvetandet och språket i massmedia förändras gradvis. Därmed flyttar även fokus - från oljetoppen och sambandet mellan olja, krediter och tillväxt - till vad man kan göra. Dels för att ställa om dels för att mildra effekterna av att vi inte kommer att hinna ställa om i takt med minskande tillgång till olja och krediter. 

Här har staten en viktig funktion. Även om enskilda hushåll och företag ställer om sina liv och verksamheter så krävs en samordning av insatserna för hela samhället för att mildra effekterna. Hotet är att återfallet i den globala krisen leder till en lång och djup deflation med förödande effekter för det nätverk av integrerade globala system som är ömsesidigt beroende av varandra. Detta nätverk är komplext och effektivt men sårbart. Och om ett av dem faller är risken stor att återverkningarna de övriga blir svåra. Den uppenbara risken är att flödet av energi blir för litet för att vidmakthålla detta komplexa system och att vi får en snabb förenkling till ett enklare samhälle, en kollaps. 

På augustimötet på Open World Café beslöt vi att skriva en rapport under Chatham House-regler* om statens arbete för att hantera risken för en snabb övergång till ett enklare samhälle pga deflation. Oljegruppens möten kommer att utgöra en del av vår arbetsprocess. 

*När ett möte följer Chatham House-regler står det deltagarna fritt att använda den information som lämnas men deltagarnas identitet eller anknytning till organisationer får inte avslöjas.

Join or login to comment.

  • Oscar K.

    Du är välkommen!

    September 21, 2011

8 went

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy