addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscontroller-playcrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgooglegroupshelp-with-circleimageimagesinstagramFill 1light-bulblinklocation-pinm-swarmSearchmailmessagesminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1ShapeoutlookpersonJoin Group on CardStartprice-ribbonprintShapeShapeShapeShapeImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruserwarningyahoo

1. Szabad kultúra meetup

Program

Kelemen Gábor: Köszöntő"

Tímár András (Collabora): Bekapcsolódás a LibreOffice fejlesztésébe
A LibreOffice projekt dinamizmusát annak köszönheti, hogy mindig is szélesre tárta a kaput az új hozzájárulók számára. A tapasztaltabbak mentorálják az újakat, és számos belépő" szintű" feladat vár megoldásra. Karrier szempontjából is jó ötlet LibreOffice-t fejleszteni, a Google Summer of Code-on sikerrel részt vevő" egyetemisták közül már többen kaptak állást LibreOffice-t fejlesztő" cégeknél.

Csetényi Csaba (videotanar.hu): Pont az oktatás maradjon úgy, mint régen?
20 millió forint összdíjazású pályázatokat írtunk ki, azért hogy megtaláljuk a legjobb tanárokat és mindenki számára ingyenesen hozzáférhető"ek legyenek az elő"adásaik. 2013 december elején indultunk és májusra meglesz a teljes felső" tagozatos tartalom. Nekiálltunk az UX fejlesztésnek, de vannak még terveink! Anyone interested?

Tusa Viktor és Nagy Gergely (Balabit): Kis projekt nagy álmai: Google Summer of Code a syslog-ng szemszögébo"l
Két évvel ezelo"tti elso" próbálkozás és tavaly két sikeres projekt után idén önállóan jutott be a syslog-ng a GSoC programba. Az ide vezeto" rögös utat, buktatóstul, kompromisszumostul, mindenestül mutatja be a syslog-ng két GSoC adminja (és mentor-csapatanak két tagja). Megosztják tapasztalataikat mindarról, hogy miként néz ki egy jó projekt - mely információ hasznos mind diáknak, mind a projektet felveto" embernek! -, mesélnek róla, hogy mit várhat az ember a Google-to"l, s mennyi energiát, befektetést igényel egy ilyen akció. És vegül, de nem utolsó sorban: miért éri ez meg mentornak ÉS diáknak egyaránt?

Mátó Péter (remoteroot.org): A RemoteRoot projekt
Egy új hazai szabad központi menedzsment szoftver Linux és BSD rendszerek ellen
2012 végén, az ESz2K2 működésének elején felmerült, hogy a hazai közigazgatásban szeretnének több Linuxot használni, de szükségük lenne valami központi menedzsment eszközre. Nem volt vegyes környezetben könnyen használható szabad eszköz. A tervezéskor fontos elvárás volt, hogy a tipikus feladatokat nagyon könnyen el lehessen végezni, a többit pedig el lehessen végezni. A tervek alapján elkészült a RemoteRoot. Néhány tulajdonság: teljesen szabad szoftver; szoftver és hardver leltár; nem kell speciális szoftvert telepíteni a kezelt gépekre; végre BSD-k és kereskedelmi Unix-ok is kezelhető"k egységesen. Csomag telepítés, frissítés egy gombnyomásra, kényelmes webes felület az alap funkciókra, CLI a profiknak, JSON-RPC a fejlesztő"knek, elosztott mű"ködés, horizontális skálázhatóság... Ennek a szoftvernek a felépítésérő"l, jellemző"irő"l és a lehető"ségeirő"l szól az elő"adás.Jelentkezz előadni a kedvenc nyílt forrású szoftveredrő"l az opensourcebudapest kukac gmail com címen! Fejlesztesz valamit, amibe másnak is érdemes beszállni? A szabadon elérhető" tudás megváltoztatta az életed? Találtál egy menő"bb Emacs billentyűkombinációt a C-x M-c M-butterfly-nál? Meséld el 5-10 percben!

A belépés ingyenes, de kérjük, hogy regisztrálással jelezd, ha jössz.

Join or login to comment.

 • Gabor K.

  Kikerültek a videók, itt vannak blogbejegyzés formájában:
  http://fsf.hu/2014/03/15/1-szabad-kultura-meetup-videok/

  March 15, 2014

 • Fábián Z.

  Mind a 4 előadás érdekes témát mutatott be. Nekem leginkább a RemoteRoot és a videótanár tetszett, mert volt bennük problémafelvetés és a megoldás bemutatása, és jó kérdések-válaszok a végén, és persze az előadók is jók prezentáltak. Örülök, hogy ott lehettem, gratula a szervezőknek. (Legközelebb legyen zárva a helység, mert zavaró volt a lentről felömlő zaj.)

  1 · March 12, 2014

 • Mátó P.

  Szerintem jól sikerült. Első" alkalomnak mindenképpen. A végén jó lett volna leülni együtt beszélgetni, így sokan a székek között billegve csinálták... Majd legközelebb okosabbak leszünk.

  1 · March 11, 2014

 • Benedek B.

  90%

  March 10, 2014

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy