1. Szabad kultúra meetup

Program

Kelemen Gábor: Köszöntő"

Tímár András (Collabora): Bekapcsolódás a LibreOffice fejlesztésébe
A LibreOffice projekt dinamizmusát annak köszönheti, hogy mindig is szélesre tárta a kaput az új hozzájárulók számára. A tapasztaltabbak mentorálják az újakat, és számos belépő" szintű" feladat vár megoldásra. Karrier szempontjából is jó ötlet LibreOffice-t fejleszteni, a Google Summer of Code-on sikerrel részt vevő" egyetemisták közül már többen kaptak állást LibreOffice-t fejlesztő" cégeknél.

Csetényi Csaba (videotanar.hu): Pont az oktatás maradjon úgy, mint régen?
20 millió forint összdíjazású pályázatokat írtunk ki, azért hogy megtaláljuk a legjobb tanárokat és mindenki számára ingyenesen hozzáférhető"ek legyenek az elő"adásaik. 2013 december elején indultunk és májusra meglesz a teljes felső" tagozatos tartalom. Nekiálltunk az UX fejlesztésnek, de vannak még terveink! Anyone interested?

Tusa Viktor és Nagy Gergely (Balabit): Kis projekt nagy álmai: Google Summer of Code a syslog-ng szemszögébo"l
Két évvel ezelo"tti elso" próbálkozás és tavaly két sikeres projekt után idén önállóan jutott be a syslog-ng a GSoC programba. Az ide vezeto" rögös utat, buktatóstul, kompromisszumostul, mindenestül mutatja be a syslog-ng két GSoC adminja (és mentor-csapatanak két tagja). Megosztják tapasztalataikat mindarról, hogy miként néz ki egy jó projekt - mely információ hasznos mind diáknak, mind a projektet felveto" embernek! -, mesélnek róla, hogy mit várhat az ember a Google-to"l, s mennyi energiát, befektetést igényel egy ilyen akció. És vegül, de nem utolsó sorban: miért éri ez meg mentornak ÉS diáknak egyaránt?

Mátó Péter (remoteroot.org): A RemoteRoot projekt
Egy új hazai szabad központi menedzsment szoftver Linux és BSD rendszerek ellen
2012 végén, az ESz2K2 működésének elején felmerült, hogy a hazai közigazgatásban szeretnének több Linuxot használni, de szükségük lenne valami központi menedzsment eszközre. Nem volt vegyes környezetben könnyen használható szabad eszköz. A tervezéskor fontos elvárás volt, hogy a tipikus feladatokat nagyon könnyen el lehessen végezni, a többit pedig el lehessen végezni. A tervek alapján elkészült a RemoteRoot. Néhány tulajdonság: teljesen szabad szoftver; szoftver és hardver leltár; nem kell speciális szoftvert telepíteni a kezelt gépekre; végre BSD-k és kereskedelmi Unix-ok is kezelhető"k egységesen. Csomag telepítés, frissítés egy gombnyomásra, kényelmes webes felület az alap funkciókra, CLI a profiknak, JSON-RPC a fejlesztő"knek, elosztott mű"ködés, horizontális skálázhatóság... Ennek a szoftvernek a felépítésérő"l, jellemző"irő"l és a lehető"ségeirő"l szól az elő"adás.Jelentkezz előadni a kedvenc nyílt forrású szoftveredrő"l az opensourcebudapest kukac gmail com címen! Fejlesztesz valamit, amibe másnak is érdemes beszállni? A szabadon elérhető" tudás megváltoztatta az életed? Találtál egy menő"bb Emacs billentyűkombinációt a C-x M-c M-butterfly-nál? Meséld el 5-10 percben!

A belépés ingyenes, de kérjük, hogy regisztrálással jelezd, ha jössz.

Join or login to comment.

 • Gabor K.

  Kikerültek a videók, itt vannak blogbejegyzés formájában:
  http://fsf.hu/2014/03/15/1-szabad-kultura-meetup-videok/

  March 15, 2014

 • Fábián Z.

  Mind a 4 előadás érdekes témát mutatott be. Nekem leginkább a RemoteRoot és a videótanár tetszett, mert volt bennük problémafelvetés és a megoldás bemutatása, és jó kérdések-válaszok a végén, és persze az előadók is jók prezentáltak. Örülök, hogy ott lehettem, gratula a szervezőknek. (Legközelebb legyen zárva a helység, mert zavaró volt a lentről felömlő zaj.)

  1 · March 12, 2014

 • Mátó P.

  Szerintem jól sikerült. Első" alkalomnak mindenképpen. A végén jó lett volna leülni együtt beszélgetni, így sokan a székek között billegve csinálták... Majd legközelebb okosabbak leszünk.

  1 · March 11, 2014

 • Benedek B.

  90%

  March 10, 2014

People in this
Meetup are also in:

Create a Meetup Group and meet new people

Get started Learn more
Bill

I started the group because there wasn't any other type of group like this. I've met some great folks in the group who have become close friends and have also met some amazing business owners.

Bill, started New York City Gay Craft Beer Lovers

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy