add-memberalign-toparrow-leftarrow-rightbellblockcalendarcamerachatchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-upcircle-with-crosscomposecrossfacebookflagfolderglobegoogleimagesinstagramkeylocation-pinmedalmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1pagepersonpluspollsImported LayersImported LayersImported LayersshieldstartwitterwinbackClosewinbackCompletewinbackDiscountyahoo

Re: [sugbp] Doctrine általában és egy PHP bug

From: Ferenczi K.
Sent on: Wednesday, March 6, 2013 2:42 AM
Szia!

Ha készülne videó, örülnék neki.

A saját típus akkor működik, ha objektumként kezeled, tehát ahogy a doctrine példa oldalán is van, pl létrehozol egy Money() objektumot. Legalábbis úgy gondolom, hogy neked ezért működik. Én egy stringet akartam konvertálgatni bináris kóddá ( hex2bin és bin2hex php-ben) és a megadott fv-ekben volt ez a konvertálás elhelyezve. Ha egy ilyen stringet adtál át a QB-nek, akkor egyszerűen nem konvertálta és nálam is a legújabb van, szóval ez eléggé biztos. Meg is találtam azt a részt, ahol előállítja a query-t, és az elején van egy "is_string" ellenőrzés, ami ha igaz, már írja is a query-be konvertálás és egyéb összehasonlítás nélkül. Ha a find-ot használtam, akkor működött. Annak most nem jártam utána, hogy ott miért működik.
Igazából az volt a gond, hogy meg kell oldanunk, hogy több szerver is aszinkron módban működni tudjon, tehát egymástól függetlenül tudniuk kell egyedi ID-t generálniuk az adatbázisban lévő adatokhoz. Erre van az UUID. Csakhogy ez egy 36 karakter hosszúságú string, ami sokkal több, mint egy sima INT, ráadásul a benchmarkok szerint lényegesen lassabb is, meg szépen fel tudja zabálni sok adatnál a memóriát. Erre egy kompromisszumos megoldás, hogy binárisként van tárolva, nem stringként. És mivel ezt használtuk volna ID-nak, ezért az URL-ekben és formokban nem szép, ha krix-kraxok vannak. Egyszerűen ezt az egyszerű feladatot annyira bonyolultnak tűnt normálisan megvalósítani doctrine-ban, hogy inkább elvetettük, maradtunk a big int-nél és a master-master replikációknál használt, minden szerver auto_incrementje 100-asával fog növekedni, máshonnan kezdve a számolást, így 100 szerverig ez egy gyors és egyszerű megoldás. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezzel bőven be van biztosítva a szükséges erőforrás :D Az ID miatt nem akartam külön vesződni és kísérletezni azzal, hogy a doctrine mit kezd azzal, ha az ID típusa egy objektum igazából. A végén lehet, hogy ezzel a bináris dologgal nyerek az adatbázis oldalon, de emiatt meg majd a PHP zabálja fel a memóriát és lassul be :D Szóval tényleg nem volt sok értelme tovább menni azon a vonalon, bármennyire is tűnt elsőre jó ötletnek.

Chris

2013. március 6. 2:03 Adam Prager írta, <[address removed]>:
Hali!

@Chris, kár hogy nem jó a csütörtök, már valaki más is mondta, hogy neki sem jó. Igyekszünk a legközelebbit máskorra rakni. :)

Most szó lesz jópár érdekességről doctrine területen, bár nem kifejezetten bugokról, inkább lassító tényezőkről.

Az spl_object_hash-el régebben volt egy olyan probléma, hogy az UOW nem pucolta ki a már fölös entityket, de ez már elég régen volt.

A saját típus probléma érdekes, legújabb doctrinennal megy. Igazából nem tudom miért ne menne, mert a hydrator közös, és már az abstract feldolgozza a típusokat.
Azt még el tudom képzelni, hogy a convertToDatabaseValue nem megy ha nem kap a $qb->setParamter típust (3. paraméter), mert akkor a Doctrine\ORM\Query\ParameterTypeInferer::inferType veszi kezelésbe, ami nem egy túl bonyolult függvény :)

Ádám

2013.03.06. 0:10 keltezéssel, Ferenczi Krisztián írta:
Sziasztok!

Nem tudom, hogy ki és hogyan van vele, de a Doctrine 2-vel folyamatos szívás van, egyszerűen agyrém. Le nem dokumentált funkciók, nem várt működések, vagy éppen ledokumentált funkciók, félig megírva. Most az egyik fixtures generálásnál futottam bele abba a hibába, hogy 100 entity generálása közben 1-5 db-ot teljesen véletlen szerűen kihagyott! Létrejött az objektum, de az adatbázisba nem került bele, és a prePersist sem hívódott meg hozzájuk. De tényleg, teljesen összefüggéstelen volt, hogy mikor nem írja bele az adatbázisba. Egy közel 7 órás debugolás után derült ki, hogy a php spl_object_hash() fv-e, az ígért funkciójával ellentétben, egyáltalán nem generál egyedi hash-eket! Sajnos ütközés lépett fel, és két különböző objektumnak ugyanazt a hash-t sikerült generálnia, a doctrine pedig ez alapján "jegyzi meg", hogy mely objektumokat mentette már, ha pedig mentette, akkor nyilván nem menti megint. És mivel azt hitte, hogy egy korábban már mentett objektumot kapott megint, ezért elegánsan figyelmen kívül hagyta, hogy azzal bármit is kezdenie kellene.

Úgyhogy ha "nagy mennyiségű" random adatot akartok beírni, egyszerre, akkor érdemes számolni vele, hogy néha vagy működik vagy nem.

Ja, és a saját oszlop típusokkal érdemes vigyázni, mert ELMÉLETILEG, a dokumentumban benne van, hogy ilyet lehet létrehozni, és simán lehet konvertálgatni a mysql-nek oda-vissza az adatokat - convertToPHPValue() és convertToDatabaseValue() fv -, ez a funkció a valóságban csak félig van megírva, ha DQL-ben vagy QueryBuilderben akarod használni az adott oszlopot, egyszerűen nem hívja meg a konvertálót. Elegánsan kihagyták innen ezt a részt, mint akinek soha nincs is szüksége ilyesmire, én meg megint fogtam a fejem, hogy find()-dal működik, querybuilder-ben pedig nem, amikor minden meg van írva és jól van megírva. Aztán végig követve a doctrine forrását, kiderült, ezért.

Más.

Nekem a csütörtökök, azok néha nem jók, mert más programom van. Csak a csütörtök. Ezeket általában jó előre tudom: 03.07, 03.21, 04.04, 04.18, 05.02, 05.16, 05.30, 06.13. Tehát pontosan 2 hetenként követik egymást. Kérhetném, hogy a következő alkalom majd egy számomra is szabad időpontban legyen? :) Már persze ha másnak éppen nem az üti a teendőit.

Chris
--
Please Note: If you hit "REPLY", your message will be sent to everyone on this mailing list ([address removed])
This message was sent by Ferenczi Krisztián ([address removed]) from Symfony User Group Budapest.
To learn more about Ferenczi Krisztián, visit his/her member profile
Set my mailing list to email me As they are sent | In one daily email | Don't send me mailing list messages

Meetup, POB 4668 #37895 NY NY USA 10163 | [address removed]

--
Please Note: If you hit "REPLY", your message will be sent to everyone on this mailing list ([address removed])
This message was sent by Adam Prager ([address removed]) from Symfony User Group Budapest.
To learn more about Adam Prager, visit his/her member profile

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy