To Estimate or Not To Estimate + #(No)Estimates Game

This is a past event

74 people went

Location image of event venue

Details

Da li naši kako tradicionalni tako i agilni načini procenjivanja vremena (eforta) potrebnog za završetak projekta - rade?

Tradicionalno, uspeh projekta meri se na osnovu relativno jednostavne metrike: ispunjenje cilja i performansi u okviru definisanog vremena i budžeta. Po tom modelu, uspešan je onaj projekat koji u roku, za budžet, napravi sve što je ugovoreno. Ovaj okvir se s razlogom zove "gvozdeni trougao", i u njemu obično stradaju obuhvat i/ili kvalitet.

Agilno, uspeh projekta takođe se meri na osnovu relativno jednostavne, a opet sasvim drugačije metrike, u fokusu je zadovoljstvo klijenta/krajnjeg korisnika. Na snazi je sedmi princip Agilnog manifesta: "Working software is the primary measure of progress." Dakle, meri se koliko toga je kvalitetno urađeno u kratkom vremenskom periodu (mini roku :), i uspešan je onaj projekat koji bilo u roku, bilo za budžet, ili i u roku i za budžet isporuči najveću vrednost. Okvir je daleko fleksibilniji.

I u tradicionalnom i u agilnom načinu rada rok može biti zadat, čak apsolutno nepromenljiv (npr. početak Olimpijskih igara). Budžet takođe. Ono što agilno razlikuje suštinski od tradicionalnog jeste fleksibilnost u odnosu na shvatanje obuhvata. I kada se postavi pitanje "Koliko nam vremena treba da napravimo ovo?" zanemaruje se jedna prosta stvar: "a šta je tačno 'ovo'. Agilno nudi drugačije pitanje: "Koliko od ovoga možemo da uradimo u naredne dve nedelje i šta ćemo prvo?" A zatim, kako da osnovu urađenog predvidimo (ili još bolje, predviđamo) koliko nam vremena treba do "kraja".

Dođite da razgovaramo o vrstama i smislenosti procena u agilnom, o #NoEstimates Manifestu i da, kao i do sada, provežbamo koncepte kroz igru.