Past Meetup

Skolans utmaningar (Frida) - LearnToMod med Minecraft & andra tips (Henrik)

This Meetup is past

76 people went

Location image of event venue

Details

Hej och välkommen till ytterligare en träff för oss vuxna som vill lära barn att programmera.

Denna meetup-gruppen uppstod för att vi vuxna på ett enkelt sätt ska kunna utnyttja andras exempel på hur man kan lära ut programmering till barn. På vårt första möte blev det dock väldigt tydligt att det finns ett stort intresse för vad som händer i våra skolor runtom och hur vi kan dra nytta av varandras kunskaper mellan lärarkollegiet och systemutvecklare i branchen. Pedagogiken kring hur man ska tänka när man lär ut programmering till barn är ju dessutom minst lika viktig (om inte mer) som kunskapen kring de verktyg man valt att använda på sitt event.

Denna gång får vi en kort introduktion om hur skolan behöver anpassa sig till den nya digitala världen, och sen får vi fördjupa oss utvecklingsvärlden "Learn To Mod" - som kan användas för att programmera roliga saker i kombination med Minecraft.

OBS - detta möte vänder sig till VUXNA.

Plats: Spotify, Birger Jarlsgatan 61

Datum: 5:e maj

17:30 - samling, mat, dryck och mingel

18:15 - Välkommen - Tre snabba - en kort introduktion, och några snabba tips (från förra mötet) kring programmering för barn.
Helena Hjertén - JavaJive AB

18:30 - Skolan - i 2000-talets digitaliserade värld
Frida Monsén - digital utvecklingsledare på Fjällenskolan i Järfälla:
http://digitalaklassrummet.blogspot.se/

Vad innebär digitaliseringen och informationssamhället för skolan och lärarens uppdrag? Skolan står inför nya utmaningar i ett samhälle när lärarens roll som kunskapsbärare plötsligt inte är självklar. Då behöver vi istället hitta nya sätt att förhålla oss till lärande och utveckling inför en framtid vi inte vet särskilt mycket om. Hur kan lärare och elever arbeta tillsammans med 2000-talets kunskaper och digital förståelse utan att tappa djupet i ämneskunskaperna?

Paus och diskussioner

19:15 - Henriks tips: LearnToMod & annat smått å gott :-)
Henrik Kniberg - Agile coach och författare - Crisp AB
https://www.crisp.se/konsulter/henrik-kniberg

För att lära sig programmera behöver man öva - mycket! Och för att barn ska vilja göra det måste det vara ROLIGT och utmanade och precis lagom svårt! Lyckligtvis finns det numera många, många olika verktyg att tillgå - men det är tyvärr få som är genuint lärorika och roliga på en gång. Jag har experimenterat i åratal med mina fyra barn (ålder 4-11) och deras kompisar, och har hittat några guldkorn - verktyg och pedagogiska tekniker som visat sig funka riktigt bra! I detta föredrag går vi först igenom en “färdplan” med lämpliga verktyg för barn i olika åldrar. Sen gör vi en djupdykning i en av favoriterna: LearnToMod! Passar klockrent för 8-13 åringar som gillar Minecraft.

20:30 - avslut