Budapest Science Meetup - Április

This is a past event

14 people went

Location image of event venue

Details

A következö elöadásokkal várunk titeket:

Györffy Géza (BCE Szölészeti és Borászati Intézet): Borkóstolás többféleképpen

Hogyan kell bort kóstolni? Miben különbözik egy fogyasztói kóstoltatás egy profi borversenytöl. Hogyan birálunk borversenyen? Hogyan értékelünk kisérleti borokat?

A lényeg, hogy nem csak a biráló és a bor a fontos...

Almár Iván (MTA KTM Csillagászati Kutatóintézet tud. tanácsadója, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia és annak SETI munkacsoportjának tagja): Kozmikus társkeresö

Exobolygók, asztrobiológia és SETI a XXI. században. A Kossuth Kiadónál a Nemzetközi Könyvfesztiválra most megjelent 200 oldalas könyv szerint a kozmikus társkeresés korunk alapvetöen fontos témája, amely három összefüggö részböl áll: Földünk párjának, vagyis egy Föld-szerű exobolygónak a kereséséböl, a földi élet párja, vagyis egy a földitöl független életforma utáni kutatásból és a SETI-programból, amely egy idegen civilizációval való kapcsolat felvételére irányul.

Federics László (Evosoft Hungary Kft): Ipari K+F projektek és alapkutatás

Az ipari K+F projektek sajátosságai; miért, miket és hogyan kell fejleszteni. Mi a K+F szerepe az új termékek kifejlesztésében, a gyártásban és az összeszerelésben? Hol van az alapkutatás helye az ipari fejlesztésekben?

Példa: Új generációs szerszámgépek fejlesztése, a gyártás hatékonyabbá tétele érdekében. Melyek azok a gyártás során felmerülö problémák, amik már megoldottnak tekinthetök, és melyek azok, ahol még komoly (elméleti) kutatás várható?

Sebestyén Endre: Open Science Lab aka Asimov Ház

Mi lesz/lenne az Open Science Lab Budapesten? Mitöl független és közösségi? Milyen területeket ölelne fel, vannak-e hasonló példák máshol, azok hogy működnek? Mi hogy működnénk, mi a helyzet a tagsággal, ki jöhet, hogyan lehet segiteni?

Bövebben: http://biopunk.hu/2011/04/14/open-science-lab-aka-asimov-haz/