addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscontroller-playcrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgooglegroupshelp-with-circleimageimagesinstagramFill 1light-bulblinklocation-pinm-swarmSearchmailmessagesminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1ShapeoutlookpersonJoin Group on CardStartprice-ribbonprintShapeShapeShapeShapeImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruserwarningyahoo

Egy közös este velük: AWS, Ansible, Docker, MHA, ProxySQL

 • March 21 · 6:00 PM
 • A66

Újra sikerült összehoznunk egy napot, amikor mindannyian Budapesten vagyunk, így újra lesz MySQL meetup. :)

Találkozzunk legközelebb 2017. március 21-én (kedden) az Andrássy 66-ban.

Mostani előadóink Szél Miklós (Mukka) és Pőcze Balázs (Banyek) lesznek, a témák pedig az alábbi kulcsszavak köré csoportosulnak: AWS, Ansible, MHA, ProxySQL

18:00
Érkezés

18:30
BANYEK
Adatbázis költöztetése fizikai datacenterből a felhőbe

2016-ban a Gawker Media legnagyobb üzemeltetési feladata a régi datacenterek lekapcsolása és az összes szolgáltatás felhőbe költöztetése volt. Elindultunk a Google Cloud Platform irányába, de a projektet végül 2017-ben a Gizmodo Media Group színeiben fejezzük be, AWS alapokon. Ebben az előadásban szeretnék betekintést adni egy ilyen volumenű projekt tervezési fázisába, megmutatni, hogy milyen akadályokba ütköztünk a tervezés és az implementálás során.

19:00
MUKKA
Fájdalommentes MySQL HA, skálázhatóság és flexibilitás

Szereplők:

Ansible: egy olyan konfiguráció menedzsment rendszer, ami a tejes telepítési folyamatot automatizálja anelkul, hogy a hosztokon barmilyen agentnek futnia kellene.
ProxySQL: egy teljesen opensource MySQL proxy, ami egyre nagyobb teret hódít. Teljes konrollt ad a lekérdezések felett a DBA-knak még mielőtt azok végrehajtódnának.
MHA: egy regi de bevált MySQL HA megoldás, ami könnyen testreszabható.

DEMO:
Megmutatom nektek, hogy mennyire egyszerű létrehozni egy tesztkörnyezetet és kipróbálni egy igazán jó MySQL HA/Proxy megoldást.


A forgatókönyv a következő lesz:
Minimális elméleti alapok után HA környezet automatizált építése 3 perc alatt. Ez magába foglalja 2 MySQL cluster felhúzását, MHA és ProxySQL telepítését és teljeskörű konfigurálását.

Át fogjuk nézni a konfigokat valamint hogy mi hogyan lett beállítva, és miért.

Minden Dockert alatt fut a hordozhatóság érdekében, így ha a saját gépeden szeretnéd kipróbálni, nem lesz másra szükséged csak Bash-ra es Dockerre. Ha ezzel megvagyunk, demózni fogom a következőket:
- query routing ProxySQL-el (read/write)
- failover ProxySQL-el és MHA-val
- failover ProxySQL-el és MHA-val benchmark közben :)

19:30
Ha nincs kedved előadni, akkor jókedélyűen beszélgetünk, az előző témák kapcsán. Ha van kedved és a témád kapcsolódik, akkor írj nekünk. :)


Join or login to comment.

 • Krisztian C.

  excellent topics and great talks, thank you!

  March 22

 • Pal David G.

  Hello! Felvetel lesz az esemenyrol? Szivesen megneznem, de az idopont most nem jo nekem.

  March 18

  • Veronika A.

   Szia, sajnos nem készültünk felvétellel. Rombolná a közösségépítési szándékunkat :) Viszont a prezentációkat megosztjuk :)

   March 20

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy