Skip to content

Egy közös este velük: AWS, Ansible, Docker, MHA, ProxySQL

Photo of
Hosted By
Miklos 'Mukka' S. and 3 others

Details

Újra sikerült összehoznunk egy napot, amikor mindannyian Budapesten vagyunk, így újra lesz MySQL meetup. :)

Találkozzunk legközelebb 2017. március 21-én (kedden) az Andrássy 66-ban.

Mostani előadóink Szél Miklós (Mukka) és Pőcze Balázs (Banyek) lesznek, a témák pedig az alábbi kulcsszavak köré csoportosulnak: AWS, Ansible, MHA, ProxySQL

18:00
Érkezés

18:30
BANYEK
Adatbázis költöztetése fizikai datacenterből a felhőbe

2016-ban a Gawker Media legnagyobb üzemeltetési feladata a régi datacenterek lekapcsolása és az összes szolgáltatás felhőbe költöztetése volt. Elindultunk a Google Cloud Platform irányába, de a projektet végül 2017-ben a Gizmodo Media Group színeiben fejezzük be, AWS alapokon. Ebben az előadásban szeretnék betekintést adni egy ilyen volumenű projekt tervezési fázisába, megmutatni, hogy milyen akadályokba ütköztünk a tervezés és az implementálás során.

19:00
MUKKA
Fájdalommentes MySQL HA, skálázhatóság és flexibilitás

Szereplők:

Ansible: egy olyan konfiguráció menedzsment rendszer, ami a tejes telepítési folyamatot automatizálja anelkul, hogy a hosztokon barmilyen agentnek futnia kellene.
ProxySQL: egy teljesen opensource MySQL proxy, ami egyre nagyobb teret hódít. Teljes konrollt ad a lekérdezések felett a DBA-knak még mielőtt azok végrehajtódnának.
MHA: egy regi de bevált MySQL HA megoldás, ami könnyen testreszabható.

DEMO:
Megmutatom nektek, hogy mennyire egyszerű létrehozni egy tesztkörnyezetet és kipróbálni egy igazán jó MySQL HA/Proxy megoldást.

A forgatókönyv a következő lesz:
Minimális elméleti alapok után HA környezet automatizált építése 3 perc alatt. Ez magába foglalja 2 MySQL cluster felhúzását, MHA és ProxySQL telepítését és teljeskörű konfigurálását.

Át fogjuk nézni a konfigokat valamint hogy mi hogyan lett beállítva, és miért.

Minden Dockert alatt fut a hordozhatóság érdekében, így ha a saját gépeden szeretnéd kipróbálni, nem lesz másra szükséged csak Bash-ra es Dockerre. Ha ezzel megvagyunk, demózni fogom a következőket:
- query routing ProxySQL-el (read/write)
- failover ProxySQL-el és MHA-val
- failover ProxySQL-el és MHA-val benchmark közben :)

19:30
Ha nincs kedved előadni, akkor jókedélyűen beszélgetünk, az előző témák kapcsán. Ha van kedved és a témád kapcsolódik, akkor írj nekünk. :)
A66
Andrássy út 66 · Budapest
Google map of the user's next upcoming event's location