Miénk itt a tér?

This is a past event

26 people went

Details

Ez alkalommal a városok élhetőbbé tételével kapcsolatos közösségi tudásról, szolgáltatásokról lesz szó.

Le Marietta: A Járókelő.hu (http://www.jarokelo.hu)összeköti az önkormányzatokat a városlakókkal. A weboldal és mobil alkalmazásai segítségével gyűjthetők a bosszantó városi problémák fotói és leírásai - ezeket a Járókelő önkéntesei juttatják el az illetékeseknek. A Járókelő segít abban, hogy a megoldásokat ne csak dokumentálják a felhasználók, hanem értékelhessék is azt, hogyan működik a városuk. Az előadásból a Járókelő.hu (http://www.jarokelo.hu) eddigi adatfelhasználási gyakorlatait (pl. statisztikák közlése) ismerhetjük meg, illetve azt is, hogyan használhatók fel egy ilyen "kátyúbejelentő" oldalon gyűjtött adatok az önkormányzatok munkájában.

Szerdahelyi-Németh Klára (településtervező, Budapest Dialog alapító): A Budapest Dialog (http://www.budapestdialog.hu/) közösségi városfejlesztő portálon keresztül bárki megoszthatja fejlesztő ötletét, projektjét, arra visszajelzéseket és felajánlásokat gyűjthet. Az oldal azért jött létre, hogy a lakosság fejlesztő ötleteit, támogatható elképzeléseit összegyűjtse és eljuttassa az érdekelt szereplőkhöz. Az önkormányzatok számára pedig lehetőséget adjon megvalósulás előtt álló fejlesztési elképzeléseik innovatív bemutatására, a fejlesztéseket megelőző párbeszédre, mely elősegíti a nagyobb társadalmi támogatottságot és a kis léptékű, költséghatékony fejlesztések megvalósulását. A portál aktív használói közé lelkes, fejleszteni akaró civileket, vállalkozásokat és az önkormányzatokat várják.

Villámelőadások (10 perc):

Halász Levente előadása betegség miatt elmarad

Berki Márton (MTA TK Szociológiai Intézet; ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék):
"Right to the City", avagy a városhoz való jog
Az előadás a térbeli-társadalmi kirekesztés kérdéskörét egy tágabb elméleti keretbe, a „Right to the City” (= a városhoz való jog) koncepciójába helyezi. Az arra vonatkozó magyarázatokat igyekszik bemutatni, hogy miért értékelődött fel a város csereértéke a használati értékének rovására, ez miként vezetett a városi tér fokozatos kommodifikációjához, hogyan kerülnek ki a városi közterek a „köz” tulajdonából, illetve hogy bizonyos csoportokat miként zárnak ki a városkép (át)alakításának folyamatából.