This Meetup is past

57 people went

Location image of event venue

Details

A KSH adatai szerint 2017 év végén több, mint 1,7 millió regisztrált vállalkozás működött Magyarországon - melyből közel 530 ezer cég, társas vállalkozás - szövevényes hálózatot alkotva. A cégek kapcsolatai hálójának és akár annak múltjának elemzése rengeteg értékes információval szolgálhat: az innen kinyert adatok felhasználhatók a fiktív cégek azonosításában, bedőlés vagy csőd előrejelzésében, hitelbírálatban és még sorolhatnánk. Ezekről a területekről hozunk példákat a júniusi dataSTREAM meetup-on!

1. Fiktív cégek birodalma
Előadó: Gergely Norbert, Andego Tanácsadó Kft.

A fiktív cégek alatt általában olyan cégeket értünk, melyek nem végeznek valós gazdasági tevékenységet, és elsődlegesen pénzmosás céljából jönnek létre. A pénzmosás világszinten becslések szerint 2.000 Mrd dollárt tesz ki (a magyar GDP 16-szorosa), azaz ilyen tömegű pénz folyik át illegális csatornákon.
Az Andego Tanácsadó Kft. egy olyan új módszertant fejlesztett ki, ahol a cégek alapadatai és cégek kapcsolati hálója alapján méri a cégek fiktív valószínűségét. A modell segítségével beazonosításra került[masked] erősen fiktív gyanús cég, és további[masked] olyan cég, melyek esetében ugyancsak felmerül valamilyen fiktív tevékenység gyanúja. Az elemzéseknek köszönhetően ugyancsak beazonosításra került több száz olyan magánszemély is, akik fiktív gyanús cégekhez kapcsolódnak tulajdonosi vagy tisztségviselői kapcsolatokon keresztül.
Az előadás részletesen bemutatja a beazonosításra kifejlesztett módszertant, benne adatbányászati és hálózatelméleti algoritmusok összekapcsolását, de ezen túl ismertetésre kerül néhány érdekes adat a magyarországi céghálózatokról, ennek struktúrájáról.

2. Magyarországi céghálózat térképe
Előadók: Hajdó László, Anderle Ádám (Szegedi Tudományegyetem)

A banki hitelezési gyakorlatban közismertek a cégcsoport elemzések, valamint a (csőd-) fertőzőttség modellek. Az első esetben az egyedi (önálló) cégek kapcsolatrendszerét mutatjuk be valamilyen szempontrendszer alapján, a második esetben pedig azt vizsgáljuk, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy az egymással kapcsolatban lévő cégek csődje más cégekre is átterjedjen.
Az Andego Tanácsadó Kft jelen elemzése a fenti két téma metszetét vizsgálja: hogyan terjed a (csőd-) fertőzöttség a központi cégcsoportoktól a központtól egyre messzebb lévő csoportok felé. A munkahipotézis az volt, hogy a fertőzöttebb központi cégcsoportokhoz kapcsoló cégcsoportok csődvalószínűsége nagyobb, valamint a központtól mért távolsággal az arányosan növekszik.
Az elemzés felfedi ezentúl a magyar cégek kapcsolatainak egy sajátos voltát is. A magyar cégek több, mint 85%-a kicsi, elszigetelt cégcsoportokat alkot, melyek fele nem is publikál gazdálkodási adatokat magáról. A maradék cégek nagyobb része viszont egy nagy összefüggő komponenst alkot, és ez a nagy összefüggő komponens (ami az összes magyar gazdálkodó szervezet mindössze 7%-a) adja a regisztrált árbevétel több, mint 30%-át!
Az előadás részletesen ismerteti az elemzési módszertant, a felhasznált technológiát és algoritmusokat és bemutat néhány érdekes következtetést is.

3. Cégháló vizuális elemzés i2-ben
Előadó: Körmendi György (Clementine)

A cégháló vizualizálása abban is segíthet, hogy azonosíthatunk extrém, rendhagyó eseteket, amelyek az átlagos viselkedési mintázatoktól kiugróan eltérnek. Ezzel a megoldással azonosíthatóak a csalás gyanús esetek, kiszűrhetőek további vizsgálat céljából. Körmendi György gyakorlati bemutatója ezt a folyamatot mutatja be a meetup résztvevőinek.

Az előadások után lehetőség nyílik informális kapcsolatteremtésre is.