Sports Analytics

This is a past event

104 people went

Zagrebački inovacijski centar

Avenija Dubrovnik 15 · Zagreb

How to find us

Zagrebački inovacijski centar(ZICER), Avenija Dubrovnik 15, Zagrebački Velesajam, Paviljon 12, 1. kat, ulaz s lijeve strane paviljona. (nekadašnji Tehnološki park Zagreb-TPZ) Na kat se dolazi s dizalom čiji je ulaz okrenut prema zgradi paviljona 12

Location image of event venue

Details

Sports Analytics
----------------------------------------------
Vrijeme:[masked]. 17:30
----------------------------------------------
Booze by Vingd (osigurana okrijepa tijekom događaja)
----------------------------------------------
Lokacija: Zagrebački inovacijski centar (ZICER),
Avenija Dubrovnik 15, Zagrebački Velesajam, Paviljon 12, 1. kat, ulaz s
lijeve strane paviljona. (ex Tehnološki park Zagreb - TPZ )
----------------------------------------------
FACEBOOK: facebook.com/datasciencecroatia
----------------------------------------------
Predavači:
• Tomislav Globan [Ekonomski Fakultet Zagreb,macroHub]
• Josip Korda [Vingd, Tribina.hr]
----------------------------------------------
Agenda:
17:30 – 17:40 Uvod i osvrt DSC tima i obraćanje direktora ZICERa Frane Šesnića
17:40 – 18:10 Kako smo pomoću Data Sciencea otkrili čudne stvari u hrvatskom nogometu (Tomislav Globan)
18:10 – 18:20 Pauza
18:20 – 18:30 Networking representation
18:30 – 19:30 Zašto bi se svaki data znanstvenik trebao usavršavati na sportskim temama (Josip Korda)
19:30 – 20:00 Networking
----------------------------------------------
Predavanja:
Kako smo pomoću Data Sciencea otkrili čudne stvari u hrvatskom nogometu

Tema:
U predavanju će se opisati način na koji je Tomislav sa svojim nizozemskim koautorom znanstveno dokazao da su bliske poslovne veze između Dinama i Lokomotive bile popraćene nevjerojatnim uzorkom rezultata u međusobnim utakmicama. Prikupivši i analizirajući uzorke rezultata svih utakmica ikada odigranih u Hrvatskoj nogometnoj ligi, njih preko 5000 tisuća, autori su pokazali kako je rezultatski podbačaj Lokomotive protiv Dinama u razdoblju od 2009. do 2016. godine bio tako nevjerojatan, da su šanse da će jedna momčad u toliko velikom broju utakmica imati tako loš skor bile manje od vjerojatnosti da vas pogodi grom.

Predavač - Tomislav Globan:

Tomislav Globan je docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Doktorat znanosti stekao je u području makroekonomije financijskih tržišta i europskih ekonomskih integracija. Posljednjih godina sve više vremena posvećuje istraživanjima u području ekonomike sporta. Dobitnik je Državne nagrade za znanost koju dodjeljuje Hrvatski sabor te nagrade Austrijske središnje banke za najbolji rad mladih ekonomista u području europskih ekonomskih integracija. Voditelj je MacroHuba, istraživačkog Centra za makroekonomsko modeliranje pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Sretno oženjen, otac dvoje djece te strastveni zaljubljenik u sport i sportsku analitiku.

----------------------------------------------
Zašto bi se svaki data znanstvenik trebao usavršavati na sportskim temama

Tema:
Predavanje je priča o razvoju predavača iz klinca koji je provodio dane skupljajući podatke o različitim sportskim događajima i zapisivao ih u bilježnice do data scientista na temelju čijih istraživanja jedna globalna kompanija planira svoju strategiju. Ključ uspjeha vidi u tome što što je u konstantnoj želji da dođe do novih sportskih saznanja i u moru stvari koje se svakodnevno događaju u sportu uspio steći iskustva i znanja s kojima se mnogi nikada ne susretnu. Predavač će demonstrirati neke od najzanimljivijih dobrih i loših primjera na kojima je nešto naučio.

Predavač - Josip Korda:

Josip Korda je zaljubljenik u gotovo svaki oblik sporta, a afinitet prema podacima koji ima od ranih dana je spojio sa sportom u Vingdu, radeći na projektu Tribina.hr. Iako se u Data Scienceu nalazi par godina, to nije rezultat njegova školovanja, budući da je prema diplomi magistar inženjer rudarstva sa Sveučilišta u Zagrebu, a u sklopu Vingda uz rad na datasetovima polako se specijalizira za vizualizaciju podataka. U sklopu Tribine surađivao je s brojnim više ili manje poznatim sportskim licima iz hrvatske javnosti, a u sportskoj se analitici profesionalno kreće zadnjih 5 godina.