• 21. Devz Meetup

  Palača Herzer

  Poštovani meetupovci,

  vrijeme je za još jedan Devz Meetup i to u četvrtak[masked]., standardno u 17:30h. Na prvom meetupu u 2020. godini donosimo dva tehnička predavanja. Prvo predavanje će održati Đuro Fusić koji će govoriti u front-end developmentu tj. o načinu strukturiranja CSS datoteka. Drugi predavač je Matija Premec koji će govoriti o design workflowu u vrlo popularnom alatu za prototipiranje Adobe XD-u. Pozivamo Vas sve da nam se pridružite na predavanjima i druženju nakon predavanja u Medinoj Škrinji.

  Više detalja o temama i predavačima pročitajte u nastavku.

  Mjesto održavanja: Palača Herzer, Multimedijska dvorana (Franjevački trg, 10), 27/2/2020. u 17:30 sati.

  Raspored predavanja:

  17:30
  ------

  Kratki uvod.

  17:35
  ------

  Đuro Fusić - Searchmetrics GmbH

  "Handling styles in large projects"

  Evolucijom front end aplikacija osnovni web jezici su promijenili oblik, Javascript framework-ovi su zamjenili HTML i CSS. No jedno pitanje još uvijek stoji, kako strukturirati CSS da bi izazvao čim manje glavobolja? Na predavanju ćemo proći kroz načine strukturiranja CSS-a u velikim projektima i zašto ponekad nije najbolja ideja sve strpati u Javascript i nazvati to “state of the art”.

  Đuro je front end developer u tvrtki Searchmetrics GmbH koja se bavi razvijanjem web aplikacije za SEO i Content analizu. U slobodno vrijeme je DJ i voli sve što vole mladi.

  ***

  18:10
  ------

  Matija Premec - Swiss Digital

  "Adobe XD - Design Workflow - Sharing"

  Komunikacija projekta bilo u fazi skice, koncepta ili designa svakodnevica je u našem poslu. Ovo je osvrt na Adobe XD koji
  nam nudi mogućnost da taj proces ide glatko i brzo među ljudima koji
  su uključeni.

  Matija radi u SwissDigital-u na customer projektima kao dio concept/design tima.

  ***

  18:45
  ------

  Druženje u pub-u Medina Škrinja (http://medinaskrinja.com/).

  Vidimo se!

 • 20. Devz Meetup

  Palača Herzer

  Poštovani meetupovci,

  vrijeme je za još jedan Devz Meetup, za koji smo pripremili nova, zanimljiva predavanja. Predavači su nam Goran Hacek koji će govoriti u serijskim bazama podataka, za što se danas koriste i koje su prednosti u odnosu na druge vrste baza podataka, Paško Pajdek koji će govoriti o razvoju Mediatoolkita od samih početaka do danas i Saša Ivičević koji će nam govoriti o Swaggeru.

  Više detalja o temama i predavačima pročitajte u nastavku.

  Mjesto održavanja: Palača Herzer, Multimedijska dvorana (Franjevački trg, 10), 05/12/2019. u 17:30 sati.

  Raspored predavanja:

  17:30
  ------

  Goran Hacek - Occam d.o.o.

  "Time series database - Where is IoT data stored"

  Sa rastom popularnosti IoT uređaja, pojavio se problem pohrane velikih količina podataka koje ti uređaju prikupljaju. Time series baze podataka su se pokazale kao odličan odgovor na taj problem, stoga u zadnjih desetak godina svjedočimo rastu njihove popularnosti. Na predavanju ćemo pokazati što su to Time series baze podataka i kako ih možete primijeniti.

  Goran Hacek je CEO tvrtke Occam d.o.o. koja se bavi razvojem softverskih rješenja u IoT području, gdje klijentima pomažu realizirati svoje ideje.

  ***

  18:00
  ------

  Paško Pajdek - Mediatoolkit

  Mediatoolkit - 10-godišnji "uspjeh preko noći"

  Tema predavanja je priča o razvoju Mediatoolkita - kako je išao put od početne ideje sve do uspješnog SaaS proizvoda koji danas zapošljava preko 40 ljudi. Bit će govora o tehničkim odlukama koje su se pokazale kao pun pogodak, kao i o onima koje su se dugoročno pokazale lošima. Spomenut će se i zamke i ljepote razvoja biznisa i stvaranja većeg tima ljudi koji su fokusirani na razvoj jednog proizvoda.

  Paško je Head of Product Mediatoolkita. Počeo je raditi na Mediatoolkitu kao programer praktikant davne 2011. i postepeno odrastao zajedno s proizvodom. Veliki fokus u poslu stavlja na znanje i ustrajnost, a u slobodno vrijeme se bavi košarkom i lošim forama.

  ***

  18:30
  ------

  Saša Ivičević - Serengeti d.o.o

  "Swagger, što je to? I zašto je cool?"

  Siguran sam da većina kolegica i kolega iz IT svijeta zna što je to API (Application Programming Interface). Oni koji imaju priliku koristiti API ili razvijati API znaju koliko je važno da taj API bude dobro dokumentiran i da bude svima jasno čemu služi i kako se koristi. Načina za to ima na pretek, ali jedan od njih koji se ističe svojom preglednošću, jednostavnošću i velikim mogućnostima je Swagger. Swagger je ukratko, open-source software framework bogat alatima pomoću kojih developeri dizajniraju, razvijaju, dokumentiraju, generiraju i testiraju svoj kod. Ovo predavanje će vas uvesti u Swagger framework i pokazati neke od njegovih cool svojstava.

  Saša Ivičević je Senior Software Developer u tvrtci Serengeti d.o.o. Više od deset godina bavi se Java razvojem i radio je na projektima za poznate europske brandove u maloprodaji, te automobilskoj i avioprijevozničkoj industriji. Osim programiranja, bavi se i glazbom. Član je, i jedan od osnivača, Varaždinskog rock benda JamIT.

  19:00
  ------

  Druženje u pub-u Medina Škrinja (http://medinaskrinja.com/).

  Vidimo se!

  9
 • 19. Devz Meetup

  Palača Herzer

  Poštovani meetupovci,

  nakon ljetne stanke nastavljamo dalje sa novim meetupom i dva nova predavanja.

  Predavači su nam Ivan Goran Žunar (Design Studio Ivan Goran Žunar), dizajner vizualnih komunikacija koji će nam govoriti o dizajnu vizualnog identiteta proizvoda ovisno o tržištu na koje se plasira. Nakon Gorana će nam Drago Supina, direktor razvoja u Searchmetrics GmbH govoriti o naprednom DevOps sustavu koji koriste pri radu na frontend-u svog proizvoda.

  Više detalja o temama i predavačima pročitajte u nastavku.

  Mjesto održavanja: Palača Herzer, Multimedijska dvorana (Franjevački trg, 10), 24/10/2019. u 17:30 sati.

  Raspored predavanja:

  17:30
  ------

  Ivan Goran Žunar - Design Studio Ivan Goran Žunar

  "Vizualni identitet proizvoda u kontekstu odabranog tržišta"

  Dvije trećine odluka o kupnji proizvoda pod utjecajem je ambalaže proizvoda, odnosno, njene relativne diferencijacije i preferencije u odnosu na druge proizvode iste kategorije i proizvoda drugih kategorija koji ih okružuju. Okruženje pojedinog proizvoda drugačije je od tržišta do tržišta i u različitim distribucijskim kanalima, te je prilikom dizajniranja važno imati u vidu svako pojedino okruženje. Na dizajn utječu globalni trendovi u određenoj kategoriji proizvoda, no i vizualni kodovi prisutni u pojedinom društvu i ciljanoj skupini nastali kao posljedica prijašnjeg stečenog iskustva (slika iz podsvijesti, asocijacija, vrijednosti, navika, želja, potreba i očekivanja) koje se također razlikuje od tržišta do tržišta, ovisno o njegovom gospodarskom, društveno-političkom i kulturnom nasljeđu.
  Stoga je prije plasiranja pojedinog proizvoda na neko tržište važno uzeti u obzir navedene parametre u dizajnu njegovog vizualnog identiteta kako bi proizvod na odabranom tržištu bio uspješan.

  Ivan Goran Žunar dizajner je vizualnih komunikacija s iskustvom u dizajnu identiteta tvrtke i proizvoda, dizajnu ambalaže, pokretnoj grafici i video produkciji, produkt dizajnu te dizajnu tiskanih i digitalnih materijala tržišne komunikacije. Također, profesor je strukovnih predmeta na Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, asistent u nastavi na Sveučilištu Sjever i vodi vlastiti obrt Design Studio Ivan Goran Žunar.

  ***

  18:10
  ------

  Drago Supina - Searchmetrics GmbH

  "Napredni DevOps kao pomoć u razvoju kompleksnih Frontend sustava"

  Tvrtke koje imaju globalne Cloud produkte se često muče sa osnovama: razvoj novih funkcionalnosti, testiranje te deploy na živu produkciju u trenutku dok su korisnici aktivni. Searchmetrics je razvio sustav za napredno testiranje kompleksnih funkcionalnosti nad produkcijom bez utjecaja na rad korisnika. Osim hrpu unit i integracijskih testova uključuje Github Webhooks, chat botove, TravisCI build, AWS infrastrukturu, MS Teams kolaboraciju te dosta drugih paketa da bi dobili tzv. “Deploy na gumb”. Kombiniranjem sustava sa Feature Flaging (skrivanjem koda na produkciji) možemo razviti zanimljive nove funkcionalnosti, testirati ih nad produkcijskim podacima sa odabranim kupcima u direktnom ili A/B načinu korištenja te deployati na produkciju na gumb,i više puta na dan. Drago će pokazati kako se od Git brancha dođe do deploya na produkciju u ReactJS / Relay / GraphQL Frontendu upotrebom naprednog DevOps sustava.

  Drago Supina je direktor razvoja u tvrtki Searchmetrics GmbH iz Berlina. Svoju karijeru IT profesionalca gradio je od ranih dana Freelance programiranja preko rada u progresivnim IT tvrtkama kao što su King-ICT i Hrvatski Telekom u ulogama od programera, voditelja projekata do direktora razvoja. Također ima iskustva u dizanju vlastitog startupa koji se bavio Smart Home / Smart City. Danas mu je uz zanimljiv posao primarna zanimacija igranje sa dvoje male djece i objašnjavanja što je to Svemir i struja.

  ***

  19:00
  ------

  Druženje u pub-u Medina Škrinja (http://medinaskrinja.com/).

  Vidimo se!

  1
 • 18. Devz Meetup

  Palača Herzer

  Poštovani meetupovci,

  nakon malo duže pauze organiziramo novi Devz Meetup, Za Vas smo kao i obično pripremili tri predavanja različite tematike (za svakoga po nešto :)
  Predavači su nam Goran Hacek koji će govoriti u serijskim bazama podataka, za što se danas koriste i koje su prednosti u odnosu na druge vrste baza podataka. Nakon Gorana Saša će nam govoriti o svom putu prema programiranju i kako je ponekad potrebno odvažiti se i krenuti u nepoznato. Nakon Saše Juraj će nam govoriti o crowdfundingu i Machini Arcani - projektu koji je na prošlogodišnjoj crowdfunding kampanji prikupio više od[masked] dolara.

  Više detalja o temama i predavačima pročitajte u nastavku.

  Mjesto održavanja: Palača Herzer, Multimedijska dvorana (Franjevački trg, 10), 21/03/2019. u 17:30 sati.

  Raspored predavanja:

  17:30
  ------

  Goran Hacek - Occam d.o.o.

  "Time series database - Where is IoT data stored"

  Sa rastom popularnosti IoT uređaja, pojavio se problem pohrane velikih količina podataka koje ti uređaju prikupljaju. Time series baze podataka su se pokazale kao odličan odgovor na taj problem, stoga u zadnjih desetak godina svjedočimo rastu njihove popularnosti. Na predavanju ćemo pokazati što su to Time series baze podataka i kako ih možete primijeniti.

  Goran Hacek je CEO tvrtke Occam d.o.o. koja se bavi razvojem softverskih rješenja u IoT području, gdje klijentima pomažu realizirati svoje ideje.

  ***

  18:00
  ------

  Saša Fišter - Emil Frey Digital

  "Neobična priča samoukog developera"

  Henry Ford je davno rekao 'Mislite li da možete – ili mislite da ne možete – u pravu ste!'. Ovo je misao vodilja za svakog tko se želi odvažiti i krenuti u nešto nepoznato, štogod to bilo.

  Ovo predavanje je jedna neobična priča koja dokazuje da ne morate pratiti utabani put, pravila ili svaki savjet drugih, već da možete pronaći svoj put koji ponekad može biti duži ili teži, ali će vas na kraju dovesti do željenog cilja. Svaki put u nepoznato izazov je za svakog pojedinca, no taj put obično je pun vrlo uzbudljivih i zanimljivih iskustava.

  Ovo su najbolja vremena ako želite naučiti nešto novo. Sve što trebate jest internet i volju!

  Da je Forrest Gump odlučio programirati, vjerojatno bi bio uspješan u tome.

  Saša Fišter je pokretač tehnološkog bloga ZIMO koji prodan NovaTV grupaciji te iza sebe ima nekoliko uspješnih web projekata. Zadnjih 10-ak godina proveo je u digitalnim medijima, da bi se na kraju odvažio na programerski život. Trenutno radi kao full stack developer u Emil Frey Digital grupaciji, te je pokretač teniske aplikacije Sliceer.net.

  ***

  18:30
  ------

  Juraj Bilić

  "Kickstarter: Machina Arcana"

  Kako osmisliti igru, stvoriti valove, biti spreman za crowdfunding oluju, te sigurno uploviti u luku i isporučiti gotov proizvod.

  Juraj se nedavno vratio iz Irske gdje je radio kao software engineer u Facebooku i Bank of America. Osim na svojim projektima, radi za australski fintech PictureWealth.

  ***

  19:00
  ------

  Druženje u pub-u Medina Škrinja (http://medinaskrinja.com/).

  Vidimo se!

  3
 • 17. Devz Meetup

  Palača Herzer

  Poštovani meetupovci,

  vrijeme je za još jedan Devz Meetup gdje vas očekuju vrlo zanimljiva predavanja. Ovaj puta su nam predavači Tonimir Kišasondi, Ante Vrdelja i Roberto Kedmenec. Tonimir će govoriti o sigurnosti web aplikacija, Ante o igrama za VR platforme, a Robert o Typescript-u.

  Više detalja o temama i predavačima pročitajte u nastavku.

  Zahvaljujemo se našem sponzoru, tvrtki Keeper Solutions, koja je osigurala kupone za piće, a nešto više o njima možete pročitati na službenim web stranicama: www.keepersolutions.com

  Mjesto održavanja: Palača Herzer, Multimedijska dvorana (Franjevački trg, 10),[masked]. u 17:30 sati.

  Raspored predavanja:

  17:30
  ------

  Tonimir Kišasondi - Founder and Principal Security Researcher at Oru

  "Tales from the Hunt: Some less hyped bugs in webapps"

  Everyone is talking about common classes of bugs, sql injection, XSS,
  CSRF, IDOR etc... But, as in all things in life, there are more, fancier
  things that true bug connoisseurs love. This talk will show an overview
  of some less known classes of application security bugs, which in turn,
  can have a more flashier impact, like from an input, to full on remote
  code execution on the server. So if you want to expand your application
  security knowledge for either offensive or defensive purposes, this
  might be the talk for you.

  Tonimir Kišasondi is the Founder and Principal Security Researcher at
  Oru, a boutique information security consultancy based in Varaždin,
  Croatia. He finished his PhD in the area of cryptanalysis at the
  University of Zagreb. After a longer stint in academia, he decided to
  focus on the industry, where he specializes in helping software, IoT and
  blockchain companies from the EU and US build secure products from the design to the production stage. His professional and research area of
  interest is security architecture, application security, security
  testing & analysis and applied cryptography.

  ***

  18:00
  ------

  Ante Vrdelja - Croteam

  "Bespuća virtualne zbiljnosti"

  Croteam je u protekloj godini objavio pet igara za VR platforme. O brzom uzletu ove distruptivne tehnologije, razvoju i plasmanu igara za VR, kao i trendovima na tržištu igara općenito i aktualnim projektima Croteama, doznajte na ovom kratkom i dinamičnom predavanju koje otvara treće oko.

  Ante Vrdelja radi za tvrtku Croteam na internacionalnoj promociji igara. U značajna životna postignuća bilježi dovršetak igre The Talos Principle uz rješenje većine zagonetki (osim onih stvarno teških, u DLC-u) i zaista solidan broj sakupljenih zvjezdica.

  ***

  18:30
  ------

  Roberto Kedmenec - Tria d.o.o.

  "Why aren’t you using typescript?"

  Na ovom predavanju Roberto će pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja:
  • What is the difference between Typescript and JavaScript
  • How to setup TypeScript?
  • What are the benefits?
  • Are there any downsides? :(
  • Integration with Angular? :/
  • Integration with React ? :0

  Roberto je, iako mlad, na dobrom putu da postane pravi Javascript znalac. Velik je zagovornik TypeScripta. Radi s full Javascript stackom te ovisno o potrebi mjenja što mu je potrebno.

  ***

  19:00
  ------

  Druženje u pub-u Medina Škrinja (http://medinaskrinja.com/).

  Vidimo se!

  3
 • 16. Devz Meetup

  Palača Herzer

  Poštovani meetupovci,

  godišnji odmori se bliže tako da organiziramo zadnji meetup prije ljetne stanke. Ovaj puta su nam predavači Ivica Kruhek, Bojan Drvarek i Antonio Mohenski. Ivica će govoriti o konkretnim rješenjima koja su implementirali za zaštitu osobnih podataka. Bojan će govoriti o razvoju nativnih iOS mobilnih aplikacija a Antonio o Atomic Design sustavu.

  Više detalja o temama i predavačima pročitajte u nastavku.

  Mjesto održavanja: Palača Herzer, Multimedijska dvorana (Franjevački trg, 10),[masked]. u 17:30 sati.

  Raspored predavanja:

  17:30
  ------

  Ivica Kruhek - Marker d.o.o.

  "Što smo napravili mi a što naši klijenti da bismo se uskladili s GDPR uredbom"

  Gotovo tri tjedna nakon što je 25.5. stupio na snagu, GDPR je gotova, riješena ili tek započeta priča? Da li je opće ludilo koje je vladalo tih dana stalo ili je donijelo promjene s kojima ćemo živjeti (i razvijati produkte) u godinama koje su pred nama. Na ovom predavanju poslušajte kako i koje smo korake poduzeli mi u Marker-u da bismo što spremniji dočekali GDPR, što su poduzeli ili što poduzimaju naši klijenti te kako je izgledao zadnji tjedan prije stupanja uredbe na snagu jer se kao i uvijek u svemu kod nas sve radi pet do 12 ili u ovom slučaju i kasnije.

  Ivica Kruhek direktor je najnagrađivanije domaće eCommerce agencije Marker gdje više od 15 godina pomaže domaćim i stranim tvrtkama da digitalne kanale uspješno stave u funkciju ostvarenja svojih poslovnih ciljeva. Iskustvom rada na više stotina web projekata upoznao je razne poslovne procese i stekao veliko iskustvo u razumijevanju načina poslovanja i prepoznavanju poslovnih potreba tvrtki svih veličina.

  Svoje znanje i iskustvo koristi u planiraju digitalnih strategija i izradi koncepata za e-commerce i druge složene web projekte. Zadnjih godina svoj fokus usmjerio je na proučavanje psihologije ponašanja korisnika na internetu što postaje ključan faktor u postizanju rezultata na webu.

  Uz obaveze koje ima kao direktor tvrtke Marker d.o.o., često ga možete sresti na nekoj od domaćih konferencija ili edukacija u funkciji predavača.

  ***

  18:00
  ------

  Bojan Drvarek - Woodsign j.d.o.o.

  "Izrada nativnih iOS aplikacija - Objective-C i Swift"

  Na ovom predavanju Bojan će pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja:
  • Koje su glavne razlike između Objective-C-a i Swift-a
  • Kako se koriste Xcode, Interface Builder i Instruments
  • Što je ARC
  • Prednosti i mane CocoaPods package manager-a
  • Koliko su tvOS, watchOs i macOS slični iOS-u
  • Što su iOS ekstenzije
  • Da li ga ljute dizajneri

  Bojan je ljubite masne hrane, virtualne stvarnosti i pobornik "PC Master Race" ideologije. Većinu dana provodi za računalom radeći ili na vlastitim projektima ili na projektima za Toptal stranke, proširujući svoj impresivni portfolio od 60+ iOS aplikacija.

  ***

  18:30
  ------

  Antonio Mohenski – Browncatz d.o.o.

  "Atomic Design System"

  Kako olakšati komunikaciju i razumijevanje između dizajnera i developera? Postoji li metoda kojom dizajneri razmišljaju kao developeri, developeri u potpunosti razumiju dizajnere, a izmjene klijenta ne iziskuju previše vremena?

  Atomic Design System je metodološki pristup dizajnu i developmentu primarno namijenjen većim projektima (aplikacije, webovi). Temelji se na grupaciji elemenata na atome, molekule i organizme. Grupiranje i cijepanje dizajna na primarne i najosnovnije elemente, hijerarhija elemenata i spajanje elemenata u kompleksne organizme temelj su Atomic Design Systema. Glavna filozofija sustava je - ako mijenjaš atome, promijenit ćeš i organizme.

  Antonio Mohenski je senior UX/UI Designer u agenciji Browncatz. Radi na poslovima brendiranja proizvoda, svg animacija i dizajnu aplikacija i web sadržaja. Sa više od 10 godina iskustva u digitalnom dizajnu radio je sa klijentima i agencijama širom svijeta. Danas se najviše bavi brendiranjem proizvoda i svojevrsnom developerskom pristupu dizajnu.

  ***

  19:00
  ------

  Druženje u pub-u Medina Škrinja (http://medinaskrinja.com/).

  Vidimo se!

  2
 • 15. Devz Meetup

  Palača Herzer

  Poštovani meetupovci,

  pred nama je novi Devz Meetup s vrlo zanimljivim temama. Za Vas smo pripremili tri predavanja od kojih ćemo na prvom govoriti o anonimizaciji podataka što je djelomično povezano s vrlo aktualnim GDPR-om. Drugo će Vas možda potaknuti da razmislite o alternativnim načinima marketinga gdje ćemo govoriti o platformi Skillshare i snimanju tutorijala, a na trećem ćemo govoriti o iskustvu vođenja tvrtke i kako je izgledao proces transformacije programera u CEO-a i to iz prve ruke našeg predavača. Predavači su nam redom, Martin Kralj (Ekobit d.o.o.), Ivo Gregurec (Freelancer) i Matija Tomašković (Evolva d.o.o.). Više o temama u nastavku.

  Mjesto održavanja: Palača Herzer, Multimedijska dvorana (Franjevački trg, 10),[masked]. u 17:30 sati.

  Raspored predavanja:

  17:30
  ------

  Okupljanje, uvod

  ***

  17:35
  ------

  Martin Kralj - Ekobit d.o.o.

  "Anonimizacija – testni podaci u punoj kvaliteti (unatoč GDPR-u)"

  Razvoj i testiranje softvera zahtijeva pristup podacima. Ako nemamo dobre podatke, nastaju kašnjenja i frustracije, nastaju problemi u isporuci i oko kvalitete softvera. Uopće ne čudi što je postalo uobičajeno koristiti stvarne (produkcijske) podatke i za razvoj i testiranje. Hoće li GDPR stati tome na kraj? I ako da, s kakvim ćemo podacima raditi razvoj i testiranje softvera? Mi iz Ekobita bavimo se anonimizacijom da bismo riješili taj problem. Predavanje uključuje osnovne informacije o tome kako GDPR gleda na anonimizaciju i prilika je za pohvatati osnovne pojmove i koncepte poput maskiranja, izdvajanja podskupa ili stvaranja sintetičkih podataka. Ako vrijeme dopusti, obogatit ćemo ga i ponekom demonstracijom BizDataX-a, Ekobitovog alata za anonimizaciju koji se razvija uz pažljivo prilagođavanje potrebama klijenata i implementacija doma i po svijetu.

  Martin Kralj je zadužen za BizDataX, Ekobitovu liniju proizvoda i usluga za anonimizaciju podataka. Ima 20 godina iskustva u softverskoj industriji. Radio je kao poslovni analitičar, razvojni inženjer, konzultant, voditelj projekata i inženjer u korisničkoj podršci. Imao je ključnu ulogu u raznim timovima u Ekobitu razvijajući softver za klijente širom svijeta. Proteklih se godina specijalizirao za područje anonimizacije podataka, ali se i dalje na dnevnoj bazi bavi DevOps-om, posebno agilnim metodama razvoja, timskim radom i programiranjem.

  ***

  18:00
  ------

  Ivo Gregurec - freelancer

  "Illustrations, Bunnies and Skillshare"

  Kako se rade ilustracije za slikovnice, a kako tutorijali za Skillshare? Kako funkcionira Skillshare, koje su mu prednosti, a koji nedostaci i kakve veze s tim imaju zečevi? Na ova i brojna druga pitanja vezana uz e-learning potražite odgovore na ovom predavanju.

  Ivo Gregurec je freelancer. Kreativni profesionalac koji je radio na brojnim komercijalnim projektima a ponešto odradi i pro bono.

  ***

  18:30
  ------

  Matija Tomašković - Evolva d.o.o.

  "Lekcije naučene kroz 15+ godina vođenja softverske firme"

  U jednoj domaćoj knjizi nova softverska firma na tržištu se opisuje kao mali brod na olujnom moru. Evolva je zaplovila 2003. godine i od tada uspješno plovi kroz bonace i oluje već svoju 16-tu godinu. Kako je nakon full-time zaposlenja bilo osnovati firmu? Kako su dobiveni prvi klijenti, a kako idući? Kakva su naša iskustva s malim, a kakva s velikim klijentima? Kakva s inozemnim, a kakva s domaćim?

  Biti će govora o tome kako je to kada programer postane CEO i koji novi izazovi ga čekaju. Što se događa kada prestanete biti solo/duo i krenu zapošljavanja? Predavanje je namijenjeno svim programerima koji razmišljaju da li osnovati svoju firmu.

  Matija Tomašković je direktor tvrtke Evolva koja je specijalizirana za razvoj poslovnih Java web aplikacija po mjeri. Tim Evolve trenutno broji 16 stalno zaposlenih djelatnika koji svoje usluge pružaju ponajviše financijskom sektoru i telekomima, ali i brojnim drugim klijentima.

  ***

  19:00
  ------

  Druženje u pub-u Medina Škrinja (http://medinaskrinja.com/). (Juraja Habdelića, 4).

  Vidimo se!

  4
 • 14. Devz Meetup

  Palača Herzer

  Poštovani meetupovci,

  pred nama je prvi Devz Meetup u 2018. godini. Za Vas smo pripremili tri predavanja iz područja koja su danas vrlo aktualna. Govorit ćemo o strojnom učenju, web trgovinama i IoT-u. Predavači su nam redom, Jurica Cerovec (Microblink Ltd.), Marcel Majsan (eCoomerce konzultant) i Velimir Baksa (Techtris solutions). Više o temama predavanja pročitajte u nastavku.

  Mjesto održavanja: Palača Herzer, Multimedijska dvorana (Franjevački trg, 10),[masked]. u 17:30 sati.

  Raspored predavanja:

  17:30
  ------

  Okupljanje, uvod

  ****************************************

  17:35

  ------

  Jurica Cerovec - Microblink Ltd.

  "Machine Learning in Award Winning Mobile Apps"

  Microblink je zagrebačka tehnološka firma koja radi vlastite proizvode temeljene na Computer Vision tehnologiji za Mobile i Web. Najpoznatiji su po Photomathu - mobilnoj aplikaciji za učenje matematike koja je downloadana preko 70 milijuna puta. I Microblink i Photomath u svojem radu intenzivno koriste Machine Learning, a ulaganje u vlastito istraživanje u tom području im se višestruko isplatilo. Predavanje će obuhvatiti primjere korištenja Machine learninga u softverskim projektima, te savjete kako primijeniti machine learning u vašoj organizaciji.

  Jurica Cerovec je suosnivač Microblinka i Photomatha i radi kao CTO u Microblinku. Započeo je kao Computer Vision developer, radio je i prve verzije proizvoda za iOS i Android, a sada je voditelj tehničkog dijela firme sa više od 30 inženjera i researchera.

  ****************************************

  18:00
  ------

  Marcel Majsan - eCommerce konzultant

  "Zašto je sada pravo vrijeme za otvaranje web trgovine?"

  Broj web trgovina, web kupaca, ali i povjerenja u online trgovine se povećava svake godine. Ako se bavite trgovinom, a još uvijek nemate svoj web shop, vjerojatno gubite više nego što možete zamisliti.

  Kupuju li Hrvati uopće online?

  Iako Hrvati još uvijek preferiraju odlazak u fizičke poslovnice, istraživanje koje je napravio Gemius pokazalo je da 28 % Hrvata kupuje online, a čak 59 % istražuje proizvode online prije kupovine. Također, iskustva web trgovaca su pokazala da kvalitetan web shop može značajno povećati broj posjeta u fizičke poslovnice.

  U izlaganju ćemo otkriti 5 ključnih razloga koji će vam objasniti zašto je sada pravo vrijeme za pokretanje web trgovine:

  1. Stalni rast online prodaje

  2. Propadanje offline lanaca

  3. Svi su online

  4. Niski troškovi online poslovanja

  5. Možete prodavati i bez lagera

  Na kraju ćemo predstaviti djelatnosti Udruge u RH, te benefite za punopravne i pridružene (besplatne) članove.

  Marcel je predsjednik i suosnivač udruge eCommerce Hrvatska koja okuplja više od 300 web trgovaca u Hrvatskoj.
  Konzultant za web trgovine s više od 10 godina iskustva, od čega posljednjih 5 aktivno pomaže trgovcima razviti uspješne web trgovine.
  Web trgovine koje je vodio višestruko su nagrađivane kao najbolje u kategoriji.

  ****************************************

  18:30
  ------

  Velimir Baksa - Techtris solutions

  "FLIR IoT kamera"

  Kamera bazirana na Heimann termofilnom senzoru za dodatnu sigurnost doma ili poslovnog prostora.

  Velimir Baksa je direktor Varaždinskog tehnološkog startup-a Techtris solutions. Osnovni interes su robotika, IoT smart city rješenja te IoT medicinski uređaji.

  ****************************************

  19:00 -
  ------

  Druženje u pub-u Medina Škrinja (http://medinaskrinja.com/). (Juraja Habdelića, 4).

  ----------------------------------------------------------

  Prijava je obavezna. Upad je besplatan.

  Vidimo se na meetupu!

  4
 • 13. Devz Meetup

  Palača Herzer

  Poštovani meetupovci,

  prije kraja godine i nadolazećih blagdana organiziramo još jedan meetup. 13. po redu Devz Meetup nam ovaj puta donosi 4 vrlo zanimljive teme. Prvi predavač nam je Zoran Antolović koji će u govoriti o mjerenju performansi web sustava i poboljšavanju istih. Ivana Rakamarić će nam u drugom predavanju govoriti o offline marketingu proizvoda. A treće predavanje smo podijelili u dva dijela gdje će nam u prvom dijelu Ivan Todorović pričati o svom putu u Portugal u sklopu programa "Moove to Alentejo". A u drugom dijelu predavanja će nam Karlo Kukec reći nešto o Hi-Tech Carneval programu (Shanghai) na kojem je Tehnološki park sudjelovao.

  Mjesto održavanja: Palača Herzer, Multimedijska dvorana (Franjevački trg, 10),[masked]. u 17:30 sati.

  Raspored predavanja:

  17:30
  ------

  Okupljanje, uvod

  ****************************************

  17:35

  ------

  Zoran Antolović - Async d.o.o.

  "Web sustavi visokih performansi"

  Što će se dogoditi ako vaš site ili web app postane viralan i preko noći na njega nasrne veća količina korisnika? Kako možemo izmjeriti i poboljšati performanse web sustava?
  Predavanje pokriva osnove testiranja performansi, načine optimizacije web sustava za velike količine prometa te smjernice, alate i praktične savjete za poboljšanje performansi web sustava s primjerima.

  Zoran Antolović jedan je od osnivača agencije Async Labs i startupa MyBeeLine te jedan od organizatora ZgPHP zajednice.
  Stvara i uništava web sustave zadnje desetljeće. Štovatelj lika i djela Lidije Bačić.

  ****************************************

  18:00
  ------

  Ivana Rakamarić - FlixBus CEE South d.o.o.

  "Is offline marketing still relevant today?"

  FlixBus je mladi pružatelj mobilnosti koji u posljednje 4 godine mijenja način na koji milijuni ljudi putuju u Europi. Kao kombinacija tehnološkog startupa, platforme e-trgovine i prijevoznog poduzeća, FlixBus je bio u mogućnosti uspostaviti najveću europsku mrežu autobusa u najkraćem roku.

  Ivana Rakamarić radi kao marketing manager za CEE regiju u FlixBusu. Prije FlixBusa radila je i živjela četiri godine u Tunisu, a po povratku u Hrvatsku pokrenula je MoonBerries te je bila dio TEDxZagreb tima. Osim što voli raditi, voli i putovati te puno partijati. Osnovala je čak i ekipu za partijanje, no o tome više na meetupu.

  ****************************************

  18:30
  ------

  Ivan Todorović - IT media d.o.o.

  "Moove to Alentejo" - eat cheese and drink vine

  "Moove to Alentejo" je program organiziran od strane Politehničkog instituta Portalegre pod pokroviteljstvom mreže inkubatora "Moove" u portugalskoj pokrajini Alentejo. Svrha programa je pokazati koje sve blagodati pruža ta pokrajina te privući potencijalne startupove u mrežu inkubatora.

  Ivan Todorović pokrenuo je vlastitu tvrtku prije nešto više od godine dana te teži tome da radi u području web dizajna i spajanje istog s digitalnim marketingom. Na kraju, radi apsolutno sve i ne voli jest ribu.

  ****************************************

  18:45
  ------

  Karlo Kukec - Tehnološki park Varaždin d.o.o.

  "Shanghai Hi-Tech city"

  TechPark Varaždin sudjelovao je na Hi-Tech Carnevalu u Shanghaiu u sklopu koje je potpisao sporazum o suradnji s šangajskim Caohejing Hi-Tech Parkom. U sklopu karnevala održana je i jednotjedna radionica o poslovnoj inkubaciji na kojoj su sudjelovali predstavnici TechParka Varaždin i HAMAGICRO-a.
  Predavanje donosi informacije o razvoju Caohejing Hi-Tech Parka i kineske poduzetničke evolucije. Uočava prilike, ali i postavlja pitanja o tome gdje smo tu mi.

  Karlo Kukec je pomoćnik direktora za tehnologije u TechParku Varaždin. Jedan je od osnivača Voogle startup inicijative i Voogle idea akceleratora. Idejni je začetnik i voditelj programa 'Fast track to Chicagoland' s kojim je pobijedio na 'Ignite pitch competition', natjecanju održanom u Seattlu u ožujku ove godine.

  ****************************************

  19:00 -
  ------

  Druženje u pub-u Medina Škrinja (http://medinaskrinja.com/). (Juraja Habdelića, 4).

  ----------------------------------------------------------

  Prijava je obavezna. Upad je besplatan.

  Vidimo se na meetupu!

  1
 • 12. Devz Meetup

  Palača Herzer

  Poštovani meetupovci,

  ljeto je završilo i brzo se vraćamo na novu seriju predavanja. Nakon zadnjeg meetupa gdje smo govorili o Dockeru, IBM Watsonu i uspjehu Bellabeata, nastavljamo s tri nova predavanja koja nam donose Dario Horvat, Matija Grabar i Bruno Škvorc.

  Na prvom predavanju ćemo govoriti o važnosti optimizacije web stranice za mobitele te kako je povezana s digitalnim marketingom. Nakon toga se fokusiramo na web farme te kako riješiti problem sve većeg broja posjetitelja na Vašem webu. U zadnjem predavanju ćemo govoriti o danas vrlo popularnoj temi - kriptovalutama. Pripremili smo Crash course o kriptovalutama i blockchain tehnologiji za sve one koji žele znati pozadinu ove priče.

  Mjesto održavanja: Palača Herzer, Multimedijska dvorana (Franjevački trg, 10),[masked]. u 17:30 sati.

  Raspored predavanja:

  17:30
  ------

  Okupljanje, uvod

  ****************************************

  17:35

  ------

  Dario Horvat - Arbona d.o.o.

  "Get on top with mobile"

  Koliko je ustvari važan mobile? Koje prakse i smjernice je potrebno primjenjivati kako bi Vaša mobile stranica osvajala korisnike? Na što treba paziti prilikom izrade dizajna mobile web stranice iz aspekta digitalnog marketinga?

  Dario Horvat je account manager u tvrtki Arbona d.o.o.. U Arboni je od samog početka poslovanja tvrtke koja je izrasla iz male tvrtke s otoka Raba u tvrtku s tri podružnice diljem Hrvatske. Danas između ostalog vodi komunikaciju s klijentima te je jedna od osoba koja zastupa tvrtku. U slobodno vrijeme bavi se svojim OPGom za proizvodnju vina.

  ****************************************

  18:05
  ------

  Matija Grabar - Cratis d.o.o.

  "Web farme"

  Vaša web aplikacija je postala popularna i sada kroz traume shvaćate da jedan web server ipak nije dovoljan da bi posluživao veći broj posjetitelja. Naručujete dodatne servere i dolazite do problema. Kroz predavanje prolazimo osnovne koncepte i primjene web farma.

  Matija Grabar je direktor telekomunikacijskog i cloud operatera CRATIS iz Varaždina. Nakon više od desetljeća rada sa poslužiteljskim i mrežnim sustavima ipak je završio u menadžmentu zatrpan papirima.

  ****************************************

  18:35
  ------

  Bruno Škvorc - SitePoint.com

  "Uvod u Blockchain"

  U ovom uvodnom predavanju objasniti ćemo blockchain tehnologiju općenito, pokriti razvoj i povijest najpoznatije i objasniti napredak i budućnost najnaprednije. Proći ćemo kroz tehničku stranu funkcioniranja cijelog koncepta, i raspraviti odakle zapravo tim valutama njihova vrijednost.

  Bruno Škvorc je developer zainteresiran za blockchain i web. Vlasnik dvojezičnog portala Bitfalls.com, upustio se u blockchain vode 2014., a od 2016. se bavi trgovinom kriptovaluta i razvojem blockchain rješenja. Inače je urednik SitePoint.com portala, i developer evangelist za Diffbot.com.

  ****************************************

  19:05 -
  ------

  Druženje u pub-u Medina Škrinja (http://medinaskrinja.com/). (Juraja Habdelića, 4).

  ----------------------------------------------------------

  Prijava je obavezna. Upad je besplatan.

  Vidimo se na meetupu!

  2