32. Meetup: Azure DevOps

Enterprise Developer Meetup
Enterprise Developer Meetup
Public group
Location image of event venue

Details

Sziasztok!

A Microsoft szeptember 10-én bejelentette az Azure DevOps szolgáltatásokat, melyek a Visual Studio Team Services (VSTS) és a Team Foundation Server (TFS) következő mérföldkövének tekinthetők.

Az Azure DevOps az alábbi szolgáltatásokat foglalja magában:
- Azure Pipelines: CI/CD bármilyen nyelven, platformon és felhőben, akár Githubról vagy bármilyen más Git repóból.
- Azure Boards: feladatok nyomon követése Kanban táblákkal, backloggal és egyedi riportokkal.
- Azure Artifacts: Maven, npm és NuGet csomagok tárolása.
- Azure Repos: Korlátlan Git repo a felhőben.
- Azure Test Plans: Automatizált és manuális tesztek futtatása.

Az Azure DevOps szolgáltatásokat úgy tervezték, hogy bármilyen nyelven, platformon és felhőben futó alkalmazásokat ki tudjanak szolgálni, például akár Github repóban lakó NodeJS kódot fordíthatunk és telepíthetünk AWS-be, majd tesztelhetünk velük.
Az Azure DevOps nyílt forráskódú projektek CI/CD feladataira is megoldást jelenthet, például az Azure Pipelines időkorlát nélküli 10 párhuzamos job futtatást biztosít számukra, az integráció pedig a Github Marketplace-en keresztül könnyen megvalósítható.

A meetup két előadása során áttekintjük a platform szolgáltatásait és megnézzük, hogyan használhatjuk őket projektjeinkben:

Azure DevOps - Emberek. Folyamatok. Termékek. (Takács Péter, Balássy György, LogMeIn)

DevOps... Mindenki ismeri és mindenki csinálja. Persze, mindenki máshogy ismeri és máshogy csinálja! Ha virtuális gépeim vannak, vagy felhőt kezelek, akkor az már DevOps? Vagy ha Git-et használok? De hát nekem már build server-eim is vannak, az már csak DevOps! Vagy nem? Sokan és sokféleképpen próbálták már megfogalmazni, hogy mit is jelent ez a szóösszetétel.
Ezen előadás alatt elmeséljük, hogy a Microsoft hogyan értelmezi a témát, milyen megoldásokat nyújt akár egyéni vagy kis csoportos szabad projekteknek vagy akár nagyvállalatoknak.

Azure DevOps a gyakorlatban (Dávid Zoltán, ConfigCat)

A Microsoftos eszközök általában jól működnek együtt más Microsoftos infrastruktúra elemekkel. De a legtöbb helyen nem csak Microsoft technológiákat használnak.
A configcat.com is egy ilyen "vegyes" hátterű startup, ami egyszerre használ .NET Core-t, MySQL-t, Linuxot, Nginx-et, Bitbucketet, Elasticsearch-öt, többféle identity providert és Azure DevOpsot.
A saját példánkon keresztül, demókkal mutatjuk be, hogy
1. Hogyan használjuk az Azure DevOpsot az automatikus build és tesztelési folyamatainkban.
2. Hogyan használjuk az Azure AD-t arra, hogy a saját usereinknek Single Sign On megoldást nyújtsunk.
3. Hogyan lehet egységesen, egyetlen helyről kontroll alatt tartani a saját szolgáltatásaidat, akkor is, hogyha azok részben a felhőben, vagy akár többféle felhőben, részben pedig on-premise futnak.

Várunk mindenkit sok szeretettel november utolsó szerdáján!

Kapunyitás: 18:00 órától.

Üdv,
Enterprise Developer Meetup Csapat