Nyári felpörgés

ITrend
ITrend
Public group
Location image of event venue

Details

[PROGRAM]

17:45– Regisztráció

1. #dailyDevNote – cégen belüli tudásmegosztás játékosan
Tóth Zoltán – vezető fejlesztő, fps ügynökség

A fejlesztőket proaktivitásra bírni nem mindig egyszerű feladat, de mindenki elismeri, hogy tanulni és fejlődni elengedhetetlen. Számos sikertelen és kevésbé sikeres próbálkozás után egy véletlen ötlettől vezérelve végre kitaláltunk egy olyan „játékot”, amit mindenki szeret és részt vesz benne. Röviden az elmúlt fél év alatt szerzett tapasztalatokról és a játék logikájáról szeretnék beszélni, hátha más közösség számára is érdekes lehet.

2. A magyar számítógépgyártás rövid története
Árvai László – osztályvezető, Infokommunikációs osztály, Bay Zoltán Kutatóközpont

Kicsit rendhagyó előadás keretében nem a jelen és a jövő informatikai világában kalandozunk, hanem visszautazunk a hőskorba (vagy más nézetek szerint a kőkorszakba). Egész pontosan a 70’-es 80’-as évek Magyarországába, ahol megismerkedünk a magyar gyártású és fejlesztésű számítógépekkel, megemlítünk néhány olyan nevet, akik fontos szerepet játszottak abban, hogy amikor még sokaknak csak fekete-fehér TV-je volt, amiben amúgy sem volt hétfőnként adás, akkor számítógépekről, programokról, számítástechnika oktatásról és magyar gyártású számítástechnikai eszközökről álmodtak, beszéltek, illetve nagyon sokat tettek érte, hogy ma ezt mint történelmet lehessen bemutatni. Természetesen nem maradnak ki a főszereplők, a számítógépek, szó lesz megahertzes órajelekről, kilobájtos memóriákról és többféle ehhez kapcsolódó elképesztő teljesítményről és technikai megoldásról.

3. A design systemről
Kató Tamás – UI Designer, fps ügynökség

A design system nem egy új találmány. Mindig is voltak rendszerek, amik a vizuális alkotásokat rendszerbe foglalták és megismételhető, egységes formába öntötték. Hogy ez miért csúcsosodik ki napjainkban, van-e értelme energiát fektetni bele, mégis mi ez, és hogyan épül fel? Erről fogok beszélni és veletek beszélgetni a következő meetupon.

––– SZÜNET – pizza evés, ivás, beszélgetés –––

4. Less is More with LeSS
Nagy Gábor – Manager, Finastra

Napjaink egyik legaktívabb Buzzword-je az agilis fejlesztés. Letöbbször a fejlesztők hátán feláll a szőr a SCRUM szó hallatán. Szerintem most se fogják megszeretni, de talán megértik miért is elkerülhetetlen ez a módszertan, továbbá az előadásban egy lehetséges megoldást mutatok be, hogyan tud egy terméken több agilis csapat együtt dolgozni.

5. Ne bántsd a felhasználót!
Dutka Krisztián – UX designer, fps ügynökség

A digitális termék minden egyes címkéje, űrlapmezője, alapbeállítása, képe, vagy akár push értesítése hatással van a felhasználóra. A mi kezünkben (is) van, hogy ezek elégedetté és boldoggá, vagy épp ellenkezőleg, frusztrálttá, megbántottá, vagy kirekesztetté teszik őket.

6. A UX 12 törvénye, avagy „az a gomb nem csak poénból sárga”
Kékedi Krisztián – UX Designer, Szallas.hu

Designerként sokan azt gondolják, hogy az ember egész nap azon gondolkodik hogy vajon a sárga gomb néz itt ki jobban, vagy a zöld. Nyilván valamilyen kontextusban ez is egy nagyon fontos kérdés lehet, de maga a kinézet csak a jéghegy csúcsa. A UX Design egy előre megtervezett folyamatról szól, arról hogy megértsünk egy problémát, arról hogy mindennek – előzőleges tapasztaladból származó – oka van, nem pedig csak „dekirályulnézki”. Az előadásban megismerkedhetsz 12 olyan UX törvénnyel, ami betekintést enged a „kinézet mögé”, és együtt jövünk rá, hogy miért néz ki jobban a sárga vagy a zöld gomb egy-egy szituációban.

––– ivás, beszélgetés, ismerkedés –––