Past Meetup

20 #uxmeetupzg — Svi smo drukčiji (#IxDD edition)

This Meetup is past

88 people went

Location image of event venue

Details

Pozivamo vas na jubilarni dvadeseti uxmeetup “Svi smo drugačiji” kojim obilježavamo svjetski dan interakcija (IxDD). Globalna akcija lokalnih podružnica IxDA u suradnji s Adobeom ima za cilj istovremeno tematizirati različitost i inkluzivnosti u dizajnu. Inkluzivni dizajn usmjeren je na kreiranje proizvoda i usluga koje bez posebne prilagodbe može koristiti što više ljudi.

IxDA Croatia se priključuje inicijativi u želji da predavanjima osvijestimo na koje sve načine možemo svakodnevno utjecati u stvaranju boljeg i drugačijeg svijeta.

Predavanja će prevoditi tumač hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i nagluhe osobe.

https://interactiondesignday.org/

Raspored
18:00 - 18:10 warmup
18:10 - 19:45 predavanja
19:45+ druženje

Organizator Meetupa — IxDA Croatia

Partneri Meetupa — IxDA, Adobe, HUB 385, Beck's, Hrvatsko društvo stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe, Savez gluhih i nagluhih grada ZagrebaUvod u inkluzivni dizajn: Dizajniranje za različitost

Nismo li svi drukčiji? No zašto prilikom dizajniranja proizvoda ili usluga često zanemarujemo te razlike? Predavanje će predstaviti jednostavne smjernice za promjene u prihvaćanju različitosti kao početne točke za bolja i smislenija rješenja.

Vladimir Končar je dizajner s više od 15 godina iskustva rada s globalnim tvrtkama i startupima na različitim projektima od interaktivnih prostora, internet stranica do mobilnih aplikacija. Jedan je od osnivača studija Revolucije i IoT startupa Amodo, dok u Five agenciji radi kao voditelj dizajn tima.Upotreba čitača ekrana za konzumaciju web sadržaja

Pristupačnost je nešto o čemu se priča više u teoriji nego u praksi. No čega se treba pridržavati, na koji način dizajnirati pristupačno? Iskustva iz prve ruke su se pokazala kao najbolje rješenje za upoznavanje dizajnera i programera sa stvarnim problema te kako ih riješiti. Kroz predavanje predstaviti ćemo kako čitači ekrana interpretiraju sadržaj te tehnike kojima potpuno slijepe osobe taj sadržaj konzumiraju pomoću dostupnih programskih rješenja.

Tomislav Juzbašić je zaposlenik Hrvatskog saveza slijepih na poslovima tehničke podrške, edukacije i poslova administracije računala. Tomislav je dugogodišnji korisnik asistivnih tehnologija, a kroz svoj je rad mnoge slijepe osobe educirao za rad na računalu, pametnim telefonima te drugim asistivnim tehnologijama.Omolab – alati za osobe s komunikacijskim teškoćama

Disleksija se manifestira kao smetnja čitanja, no radi se zapravo o različitom načinu kodiranja i dekodiranja informacija. Disleksičari su 'vizualni mislioci' jer svijet doživljavaju u slikama te imaju drugačiji pristup rješavanju problema. Predavanje će predstaviti OmoLab, laboratorij za vizualnu komunikaciju koji okuplja stručnjake i tvrtke iz različitih područja s ciljem razvoja komunikacijskih alata za one koji vide svijet drugačijim očima. Ovi alati uključuju OmoType, obitelj fontova oblikovanih za osobe s disleksijom i drugim teškoćama čitanja, te mobilnu aplikaciju OmoReader koja olakšava, poboljšava i potiče čitanje djece s disleksijom.

Petar Reić je dizajner i inicijator projekta te osnivač tvrtke OmoLab.

Marko Hrastovec magistrirao je na Studiju dizajna u Zagrebu i završio postdiplomski studij Type and Media na Royal Academy of Art u Den Haagu, Nizozemska. Osnivač je studija Hot Type koji djeluje u području dizajna tipografskih pisama, iscrtavanja slova i tipografskog dizajna. Suradnik je na prijevodu i uređenju hrvatskog prijevoda knjige Gerrita Noordzija - Potez (The stroke), te s doc. Nikolom Đurekom kontinuirano surađuje na prijevodu i uređenju stručnih publikacija. Na Studiju dizajna u Zagrebu nositelj je 4 kolegija iz područja tipografije. Koautor je više objavljenih digitalnih pisama, između kojih se ističe službeno pismo pariškog muzeja Louvre. Autor je nekoliko objavljenih digitalnih pisama za koje je 2016. godine nagrađen prestižnim certifikatom Typographic Excellence njujorškog Type Directors Cluba.