Past Meetup

"Making the Internet polite <3" - stvarnost ili zabluda

This Meetup is past

16 people went

Location image of event venue

Details

Ivan Čuljak: Making the Internet polite <3

U svakom sustavu gdje korisniku omogućite slanje ikakvog sadržaja riskirate da će taj sadržaj ili nekoga uvrijediti ili u najmanju ruku biti suprotan pravilniku vašeg sustava (vidi npr. index.hr komentari). Rješenja tih problema obično dobivamo kombinacijom ignoriranja, automatske provjere u odnosu na neki rječnik te zapošljavanja studenata koji imaju čast pregledavati sadržaj po cijele dane.

Tu nastupaju Azure i Cognitive Services (naravno, postoje i drugi vendori) koji nam omogućavaju automatiziranu analizu teksta, slika i videa na više jezika. Naravno, odluka je li neki sadržaj dovoljno dobar/loš ostaje na vlasniku sustava, ali sam potencijal da dobijete informaciju kako netko nekome prijeti ili je netko u velikoj depresiji daje ogromne mogućnosti.

Implementirati ove sustave u svoj nije neka ogromna nauka, ali kako se ne da baš svima razmišljati o arhitekturi koja će pouzdano raditi i pritom biti dovoljno pristojna da ne zaguši glavni sustav, mudro bi bilo razviti „wrapper“ oko Azureovih proizvoda te ga pretvoriti u plug&play SaaS.

Ovo predavanje fokusira se na arhitekturu takvog sustava kojem je u „sredini“ Azureov servis. Da bi to postao proizvod trebalo je osim Cognitive Services Text Analysis i Content Moderator dodati Event Grid, Service Bus, malo orkestriranog serverlessa, malo storagea, malo baza, malo kontejnera, malo API Managementa, ali i malo machine learninga.

Kako je to izvedeno, povezano, ali i zašto su odabrani neki konkretni servisi nauštrb drugih dođite škicnuti na predavanje.

Ivan Čuljak je .NET freelance developer koji voli Xamarin i Azure, a obožava automatizirati što god je moguće. Kada ne razvija nešto novo, spašava nešto naslijeđeno ili savjetuje (još uvijek) s entuzijazmom, testira i ruši nove tehnologije u potrazi za nečim iskoristivim.