Past Meetup

Labs kennissessie #1: Digitale innovatie voor erfgoed

Hosted by Labs kennissessies

Public group

This Meetup is past

12 people went

Location image of event venue

Details

De digitale revolutie: kansen voor erfgoed!

Om nieuwe doelgroepen naar erfgoed te trekken bieden de digitale media interessante mogelijkheden. Iskander Smit (Info.nl) ontwikkelde met Jan-Derk Koudijs (Somedialoog) het interactieve stempelspel Stampions (http://stampions.nl/), waarbij het letterlijk verbinden van allerlei erfgoedlocaties het uitgangspunt is. Stampions won begin dit jaar de 2e prijs bij de eerste editie van de HollandCall van de Provincie Noord-Holland. Momenteel draait een pilot tot en met 1 november in de Zaanstreek.

Bij deze kennissessie deelt Iskander zijn ervaringen met dit innovatieproject waarbij beacon-technologie op een vernieuwende manier wordt ingezet.

We hebben Theo Meereboer (https://www.linkedin.com/in/theomeereboer) als gastspreker uitgenodigd. Hij deelt zijn visie op ontwikkelingen in de culturele wereld (citymarketing en erfgoed-toerisme) i.c.m. digitale trends.

Theo is directeur van COMMiDEA, een klein bureau voor ideeontwikkeling, museumconcepten en strategie, vanwaaruit hij advies, projectbegeleiding en masterclasses geeft voor m.n. de erfgoedsector op het gebied van organisatievraagstukken. Hij is oprichter van Erfgoed 2.0, een kennisnetwerk voor erfgoedprofessionals, voorzitter van Stichting E30 en lid van de innovatieraad Openbare Bibliotheken. Daarnaast is hij spreker, dagvoorzitter en ook associated lecturer aan de Reinwardt Academie. Momenteel is hij o.a. bezig met de oprichting van het MakerMuseum.

Ook hebben we Klasien van de Zandschulp (http://www.klasien.com) gevraagd haar ervaringen te delen van de Flinckapp dat wordt gebruikt bij het project #GoudenEeuw, waarbij met beacons schilderijen tot leven worden gebracht in de Hermitage en Amsterdam Museum.

Klasien werkt als lead interaction design voor Lava Lab en als een autonoom interactie-ontwerper. Haar werk richt zich op interacties in de publieke ruimte, zoals interactieve- en locatiegebaseerde storytelling en onverwachte sociale ontmoetingen. Voorbeelden hiervan zijn het locatiegebaseerde audio platform 'HearUsHere', het eerste virtuele festival genaamd ‘Zo niet, dan toch’, augmented reality browser 'Layar', het sociale en mobiele dansspel ‘DuoDisco’ en de app '#GoudenEeuw' die het mogelijk maakt te chatten met de personages van de schilderijen uit de 17e eeuw.

Inloop vanaf 14:30 uur - start 15:00 uur - napraten en borrel vanaf 17:00 uur