Past Meetup

Četrnaesti Unity Meetup: Njeno Veličanstvo Grafička Karta

This Meetup is past

47 people went

ICT Hub

Veljka Dugoševića 54, building A5, 2nd floor Science Technology Park Belgrade, Serbia · Beograd

How to find us

Zbog nove upravne politike koju vodi Naučno-tehnološki park, da biste prisustvovali Unity susretima, neophodno je da se prethodno odazovete (RSVP), kako bi zgradsko obezbeđenje imalo uvid u spisak prijavljenih. Mnogo vam hvala na razumevanju.

Location image of event venue

Details

Izgleda da smo pošteno izbaksuzirali naš trinaesti Susret prizvavši kišu i pasje vreme. Ovaj put ćemo ipak da pazimo šta pričamo jer ko zna šta sve može da se desi. Plašimo se samih sebe.

Zbog toga, zamolili smo našeg Gorana Lalića da ovog meseca uradi veliki deo posla oko najave četrnaestog Susreta, te nam je iz dalekog Zemuna uputio jedno pismo koje ovako glasi:

" Bez obzira da li ste artist, programer ili dizajner, sigurno vam je nekad palo na pamet pitanje - kako se kog vraga iscrtava ekran u igri? Kako AAA studiji uspevaju da izvuku tako prelepe scene, a ja kad uguram kocku u Unity ona izgleda nekako obično i prazno? Šta je rasterizacija, a šta je real-time rendering? I konačno, kakva vrsta crne magije su ti šejderi o kojima toliko čujem, a nigde ne mogu da nađem resurse na netu o njima?

Na sledećem Susretu možda malo osvetlimo (i osenčimo, i primenimo motion blur na) tu problematiku.
Goran Lalić će kroz nešto malo teorije i mnogo praktične demonstracije uživo objasniti osnovne principe kojima današnji endžini uspevaju da pretvore gomilu bitova i bajtova u dinamične video igre sa pirotehničkim efektima. Pričaćemo malo o tome šta radi Njeno Veličanstvo Grafička Karta, kako se objekti iscrtavaju na ekran, i kako sa vrlo malo truda i nimalo napisanog koda možete da ukrotite te procese da vaša igra izgleda mnogo uverljivije. Iako će praktična demonstracija biti u Unityju, šejderi su svuda slično rešeni tako da je predavanje opšteg tipa. Poznavanje matematike i programiranja nije neophodno. "

Nakon Unity susreta, svi zajedno hitamo na SiliconDrinkabout Belgrade u Polet Jazz Bar-u!

http://www.meetup.com/Silicon-Drinkabout-Belgrade-casual-weekly-startup-meetups/events/231238363/

Vidimo se!

PS Često dobijamo pitanja u vezi sa prevozom. Ako dolazite kolima, adresa je Veljka Dugoševića 54. Google Maps će vas prevariti za lokaciju na osnovu unete adrese, pa kao alternativu koristite koordinate[masked],[masked] ili pronađite ICT Hub na mapi.

Ako dolazite prevozom, najlakše je stići na neki od ova dva načina:

Linija 65 - Izađete na stanici "Pante Srećkovića", vratite se desetak metara unazad i odatle idite uzbrdo 5-7 minuta. Videćete kapiju i rampu sa desne strane, sa recepcijskom kućicom i tu uđite. Na recepciji kažete da idete u ICT Hub.

Linija 66 - Kreće od Vukovog spomenika. Najbolje je da je sačekate na stanici u Ruzveltovoj i idete skroz do kraja jer ona vozi baš do Naučno Tehnološkog Parka. To je mali autobus, ali važi Busplus kao i u ostalim autobusima gradskog prevoza. On kreće u 18:05 i 18:45.