addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscontroller-playcrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgooglegroupshelp-with-circleimageimagesinstagramFill 1launch-new-window--smalllight-bulblinklocation-pinm-swarmSearchmailmessagesminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1ShapeoutlookpersonJoin Group on CardStartprice-ribbonprintShapeShapeShapeShapeImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruserwarningyahoo

The London Dutch Language Meetup Group Message Board › Emigreren of "gewoon" een tijd in the UK wonen?

Emigreren of "gewoon" een tijd in the UK wonen?

Willy L.
user 4217317
London, GB
Post #: 1
Hallo! Ik zit al een tijdje met het probleem "emigreren" of lekker in NL geregistreerd blijven...heb dit ook al een aantal keer proberen te begrijpen via belastingdienst en m'n gemeente..maar vraag me altijd af hoe al die andere NL'ers in mijn situatie doen. Zit nu al zo'n 3 jaar hier, eerst gestudeerd, toen tijdje blijven hangen, tijdje gereisd en uiteindelijk weer hier in Engeland beland. Nog steeds heb ik geen idee voor hoe lang ik hier zal blijven, maar ben nooit officieel geemigreerd! Blijkbaar mag je officieel maar max 8 maanden in het buitenland wonen volgens de NL wet. Kan iemand mij vertellen wat nu de effecten zijn als ik emigreer en over een jaartje weer terug nar NL ga? Thanks!
Elmar T.
elmar
London, GB
Post #: 12
Omdat de UK en NL onderdeel maken van de EU is er geen limiet aan hoe lang je hier in de UK mag wonen.

Het is wel zo dat je je uit moet schrijven uit de Nederlandse gemeente waar je het laatst woonde. Misschien dat die 8 maanden daar aan gerelateerd is? Je hoeft je op geen enkele manier in Engeland in te schrijven, behalve voor zaken als council tax, national insurance, etc.

Er is geloof ik wel een verschil in status tussen een 'resident' en 'non-resident'. Misschien kan iemand uitleggen wat het praktische verschil is en hoe je een 'resident' wordt?

Elmar
Chantal
user 2367704
London, GB
Post #: 100
Volgens mij zijn dit de verschillen:

In Nederland ingeschreven staan:
- In Nederland belasting betalen over je wereldwijde inkomen.
- In Nederland stemmen
- In Nederland AOW premie betalen (en dus geen 'AOW-gat' opbouwen, ervan uitgaande dat AOW nog bestaat tegen die tijd)

In Engeland ingeschreven staan:
- In Engeland belasting betalen, je krijgt een conserverende aanslag van de NL belastingdienst over je opgebouwde pensioen (dan zie je pas hoe weinig pensioen je hebt opgebouwd al die jaren!) Je moet overigens dan een speciaal aangiftebiljet invullen in NL. Hier in UK vul je ook een formulier in, alhoewel ik geloof dat niemand dat doet (behalve ik dan)!
- In Engeland kan ik hier alleen stemmen voor het Europees Parlement en council. Na vijf jaar hier wonen kun je het recht krijgen om hier te stemmen voor het 'gewone' parlement, geloof ik. (Dat vind ik overigens suf, ik snap niks meer van Nederlandse politiek, Partij van de Dieren???? en wie is die man met dat rare geblondeerde haar? maar ik moet wel daar stemmen??? Laat mij lekker kiezen voor Brown, Cameron of die kerel van Libdem)

In principe betaal je belasting in het land waar het middelpunt van je levensbelangen liggen. Als je hier tijdelijk studeert bijvoorbeeld, betaal je wel hier belasting over je loon, maar niet over de rente die je ontvangt op je NL spaarrekening. In je NL aangifte wordt het Engelse loon wel in de belastbare basis betrokken, maar vervolgens weer vrijgesteld.
Als het middelpunt van je levensbelangen in UK ligt, bijvoorbeeld, je vriendje woont hier, je hebt een huis gekocht, en je hebt een Tesco Clubcard, dan zul je hier in principe belasting moeten betalen op je inkomen. Het concept van wereldwijd inkomen is hier anders. Meestal zul je in het begin (als je nog niet 'gesettled' bent zoals dat heet) een non-domiciled ordinary resident zijn. Dat houdt zo'n beetje in dat je niet van plan was om je hier te laten begraven. Je betaalt dan alleen belasting op inkomen uit Engelse bronnen en wat je 'remit', dwz overmaakt naar UK. Inkomen uit bronnen in Nederland, of waar dan ook buiten UK, is dan niet belast zolang je het niet repatrieert naar de UK. Voor vermogende mensen een interessante regeling, maar voor het gewone volk maakt het niet zo veel uit. Tenzij jij uiteraard een enorme aandelenportfolio hebt staan in Nederland .... (de zogenaamde 'non-doms' waar de laatste tijd een beetje in het nieuws, omdat Darling deze regeling wilde gaan veranderen)

Nog even over die AOW premie. Als je dus zeg vijf jaar geen premie betaalt dan houdt in dat je 5/40 minder AOW uitkering krijgt als je straks oud bent. Je kunt een vrijwillige AOW verzekering afsluiten om dat te voorkomen, however, deze vrijwillige verzekering is vrij duur. Het is goedkoper om zelf geld opzij te zetten hiervoor, als je je hier zorgen over zou maken.

Om een lang verhaal kort te maken, volgens mij maakt het eigenlijk allemaal niet zo heel veel uit.
Ria
user 7112526
Watford, GB
Post #: 1
Ik woon al meer dan 30 jaar in Engeland en mag nog steeds alleen maar stemmen bij Europese en plaatselijke (local council) verkiezingen. Er staat een letter bij mijn naam (een G denk ik) op de lijst, en elke keer als ik ga stemmen roept er iemand "is she allowed to vote?". Ik stemde jarenlang ook in Nederland, bij nationale verkiezingen, ik kreeg een stembiljet toegestuurd, maar nu krijg ik het niet meer - weet iemand waarom?
Chantal
user 2367704
London, GB
Post #: 108
Ja, dat begrijp ik ook niet. Ik mag ook alleen stemmen voor council en Europese verkiezingen. In Nederland sta ik niet meer geregistreerd dus krijg ook geen stembiljet. Maar wanneer word ik nu voldoende ingeburgerd verklaard hier dat ik mag stemmen voor of tegen Gordon?!

De Nederlandse politiek begrijp ik toch allang niet meer. (Partij van de Dieren? Huh?)
A former member
Post #: 1
Helloow.. ik ben 23 jaar en worstel al een aantal jaren met het idee om in Engeland te gaan wonen en werken ben Nl behoorlijk zat.. maar waar moet ik beginnen..??? wie kan mij helpen.. ??
Natalie
user 9304881
London, GB
Post #: 4
Best beginnen met soliciteren. Als je eenmaal een baan hebt is alles in mijn opinie een stuk makkelijker. Voor wat betreft stemmen in Nederland moet je je inschrijven bij de gemeente den haag (als ik me niet vergis via het ministerie van binnenlandse zaken). Het is niet echt een opgaaf om naar Engeland te verhuizen, maar alles is hier wel net een beetje anders ;o)
Powered by mvnForum

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy