OpenStreetMap Budapest 2016 február

This is a past event

26 people went

Details

Tervezett program 18 órától:

#1. Nagy Bálint "Autós útvonalfelmérés: ahogy én csinálom"

2014-ben egy navigációs program kapcsán ismertem meg az OpenStreetMap-et, azóta aktívan szerkesztője is vagyok. Az első ismerkedéssel kapcsolatban jelenleg is főleg utakat, címeket és POI-kat szerkesztek. Nem kell aktívan a térképészetre figyelni ahhoz, hogy megannyi új információt, adatot gyűjts be egy autós út során. Elég csak vezetned, a gépek dolgoznak helyetted, később pedig felviheted az információkat a térképre. Előadásomban azt mutatom be, hogy én milyen eszközökkel, programokkal és technikával dolgozom ahhoz, hogy még több adatot vihessek fel a térképre egyszerű autós útvonalfelméréssel.

#2. Kolesár András "Improve OSM"

Régóta irigyeltem azokat a cégeket, akik navigációs szoftverek vagy flottakövető rendszerek naplózott adataiból képesek kimutatni ellentmondásokat a valós forgalom és a térképi adatbázis között. Ez a lehetőség most már az OpenStreetMap számára is megnyílt. http://improve-osm.org/

A Telenav forgalmi adatokból háromféle hibalehetőséget vizsgál: hiányzó utak, egyirányúsági hibák és kanyarodási korlátozások hibái. Az alapelv egyszerű: ahol van nyomvonal, de nincs út a térképen, az megjelenik hiányzó útként. Ahol a járművek döntő többsége azonos irányban halad, de az út nincs egyirányúnak jelölve, azt annak javasolja. A kanyarodási korlátozások hibáit is hasonlóan számolja több-kevesebb sikerrel. Az eszköz fejlesztéséhez köszönettel fogadnak visszajelzéseket (https://feedback.userreport.com/1e978931-9e94-4bff-8e9d-8373ca38de73), mások visszajelzései is olvashatók.

Készült hozzá JOSM kiegészítő (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/ImproveOsm) is, a hibajelzések külön rétegekként jelennek meg, és ugyanitt lehet jelezni a hiba javítását vagy elutasítását.

Előadásomban megosztom tapasztalataimat, valamint megmutatom élőben is, webfelületen és kiegészítőként egyaránt.

#3. Jenei Orsolya: "OpenStreetMap, a fiatalok mozgosításáért Nigerben"

"Nigerben, Afrikában a Search for Common Ground keretei között az OpenStreetMap-et a fiatalok a helyi fejlesztésekbe való hathatósabb bevonására és pozitív tevékenységekkel való elfoglalására használjuk, hogy a szélsőséges erőszakos szervezetek térnyerésének elejébe léphessünk. Az előadás témája ennek a módszernek a bemutatása, fotókkal, történetekkel, élménybeszámolóval egybekötve "

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A termet 21h körül el kell hagynunk, igény szerinti afterparty egy közeli kocsmában (http://www.openstreetmap.org/node/2349055253) várható. A meetup az ingatlan.com Zrt. támogatásával kerül megrendezésre.

Helyszín:
http://csapatunk.ingatlan.com/#kapcsolat
1016 Budapest, Mészáros u. 58/A (http://www.openstreetmap.org/node/2700453924)

"HOGYAN JUTHATSZ EL HOZZÁNK? TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL:
A pesti belvárosból a 8-as, 110-es, 112-es vagy 239-es buszokkal a Mészáros utcai megállóig vagy a 178-as busszal a Zsolt utca megállóig utazva. A Móricz Zsigmond körtér vagy a Déli pályaudvar felől a 17-es vagy 61-es villamosról a Csörsz utcai megállónál szállj le, onnan néhány perces séta."

Előadás-ötleted van? Jelentkezz a szervezőknél! 5 és 60 perc között bármilyen terjedelmű OpenStreetMap témájú előadást örömmel fogadunk.