KIJK Live! #17 in Utrecht!

This is a past event

47 people went

Location image of event venue

Details

Dinsdag 24 november is de volgende editie van KIJK Live! Deze keer wordt het evenement gehouden in de sterrenwacht Sonnenborgh, in Utrecht. Toegang is gratis!

KIJK Live! is een inspirerende en boeiende avond waar wetenschappers en experts letterlijk een podium krijgen. Het complete programma wordt snel bekend gemaakt. In ieder geval kan je de volgende onderwerpen verwachten:

- Hoe heet wordt het straks op aarde? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, en dat is voor een belangrijk deel de schuld van wolken. Die koelen namelijk de aarde af doordat ze zonlicht terugkaatsen – maar hoeveel wolken er zullen zijn als onze wereld warmer wordt, is lastig te berekenen. Stephan de Roode (http://www.srderoode.nl/) van het TU Delft Climate Institute legt uit wat het probleem precies is, en hoe hij en zijn collega’s dat hopen op te lossen.

- Planeten buiten ons eigen zonnestelsel ontdekken: daar draait de wetenschap zijn hand niet meer voor om anno 2015. Maar hoe bepaal je vervolgens of er op zo’n planeet ook echt iets leeft, al is het maar in de vorm van microben? Dat vertelt sterrenkundige en auteur van het boek ‘Planetenjagers (http://www.planetenjagers.nl/)’ Lucas Ellerbroek ons.

- Veel NAVO-landen hebben afgelopen jaren flink wat van hun tanks van de hand gedaan; Nederland heeft er zelfs helemaal geen meer. Maar intussen zijn de Russen druk bezig met een splinternieuw type: de Armata (https://www.youtube.com/watch?v=UwWE9rYA2UU). Hebben tanks dan toch nog een rol te spelen in de eenentwintigste eeuw? En zo ja, hebben wij de onze dan te snel weggedaan? Daarover spreekt strategisch analist kolonel Ludy de Vos (http://www.hcss.nl/experts/ludy-de-vos/64/).

- Hij staat bekend als ‘de MacGyver-wetenschapper’: Rolf Hut (http://rolfhut.nl/) (TU Delft). Onder meer maakt hij wetenschappelijke meetapparatuur van consumentenelektronica en bouwt hij eens per maand in de Volkskrant-rubriek De maakbare wereld een apparaat dat het leven veraangenaamt van huis-, tuin- en keukenspulletjes. We zijn trots hem op KIJK Live! aan het woord te kunnen laten over zijn werk.

De andere onderwerpen worden later bekendgemaakt.

Voorproefje? Hier een videocompilatie van KIJK Live!

https://www.youtube.com/watch?v=HqdSFx7dPI4

Erbij zijn? Meld je aan, dan zien we je dinsdag 24 november in Utrecht!

Programma:
Inloop 19.30 uur
Start 20.00 uur
Einde 22.00 uur
Naborrelen tot 22.30 uur

PS: Wil je geen mails ontvangen met updates van andere meet-upgebruikers? Dat kun je eenvoudig aanpassen bij je profiel (rechtsboven bij je naam).