addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgooglegroupsimageimagesinstagramlinklocation-pinm-swarmSearchmailmessagesminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1outlookpersonJoin Group on CardStartprice-ribbonShapeShapeShapeImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruseryahoo

VPRO Tegenlicht; Geldscheppers

En dit is wat je te wachten staat:

Onze economie moet groeien. Daarom pompt de Europese Centrale Bank onder leiding van voorzitter Mario Draghi elke maand met een muisklik 80 miljard euro in de Europese economie. Waar wordt dat enorme virtuele bedrag voor gebruikt? En wat zijn de effecten van deze geldinjecties?

De economie van de eurozone is gebaseerd op groei en als die uitblijft kijken de verschillende Europese regeringen vroeg of laat naar Frankfurt. Daar zetelt Mario Draghi met zijn Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft een aantal instrumenten in handen om de koers van de euro en de rente te sturen, en zo, hopelijk, de Europese economie aan te jagen. Maar de laatste jaren lukte dat maar matig.

Omdat de rente al geruime tijd extreem laag staat, is de gereedschapskist van de ECB bijna leeg. Een kleine twee jaar geleden besloot Draghi daarom tot een draconische maatregel: de digitale geldpersen aanzetten. Met een simpele muisklik creëert de ECB elke maand 80 miljard euro. Die 80 miljard verdwijnt geruisloos in het financiële systeem. Daar wordt het virtueel gecreëerde geld gebruikt om staats- en bedrijfsobligaties van banken, verzekeraars en institutionele beleggers te kopen. Zij moeten het geld vervolgens weer in de reële economie brengen.

Maarten Schinkel, economieredacteur van NRC Handelsblad, volgt het spoor van het gecreëerde geld en onderzoekt de effecten van Draghi’s maandelijkse geldinjecties. Welke bijeffecten heeft dit gigantische monetaire experiment? En waarom lijken die talloze miljarden tot nu toe elke economische theorie te tarten?

Regie: Martijn Kieft

Heb jij iets te vertellen over het onderwerp van deze uitzending? Het podium kan 10 minuten voor jou zijn. Pak jij deze kans? Meld je aan en schrijf in de reply hieronder waarom jij op het podium hoort.

Opzet van de avond: 
18:45 uur Inloop 
19:00 uur Start uitzending (niet verplicht, je kan ook thuis gekeken hebben) 
20:00 Start van de drie presentatie van PB-ers over dit onderwerp 
20:30 Start van de Toekomsttafels 
22:00 einde

De dialoog aan de Toekomsttafels: 
Na deze 10 minuten gaan we met elkaar de dialoog aan met de Toekomsttafels, dit is een afgeleide vorm van de dialoogvorm World Cafe. We gaan de collectieve denkkracht gebruiken om onze inzichten te verdiepen, te zoeken naar oplossing en wellicht komen er samenwerkingen tot stand op de daad aan het woord toe te voegen.

Kijk en praat jij mee?


Join or login to comment.

  • Peter V.

    Misstaken. I'll be attending the meeting in pakhuis de Zwijger Adam.

    4 days ago

  • Jan L.

    Yuval Harari schetst in zijn twee boeken - Homo Sapiens en Homo Deus - een beeld van de geschiedenis van de mensheid in respectievelijk het verleden en de toekomst. Geld en geloof of vertrouwen in elkaar, speelt daarin een hoofdrol, omdat "betekenen" het sleutelbegrip is, om mensen te begrijpen. ... (door ruimte gebrek verwijderd zie http://www.faciliteren-als-2e-beroep.nl/?p=4236) De taak waar we voorstaan, denk ik dan, is NIET het verzinnen van een ander verhaal. (Dit is een paradoxale opdracht, ik weet het) Het vraagstuk vraagt om een paradigma verschuiving. Het oude verhaal is niet waardeloos, het is niet langer waar en niet onwaar. We moeten terug naar de bron: "wat verstaan we onder elkaar, onze gemeenschap?". Ik vermoed, dat het niet te maken heeft met het vertellen van verhalen, maar het vermogen om naar elkaar te luisteren. ..

    1 · November 25

8 went

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy