SMC050 #26: Smart robots are coming for your job!

This is a past event

184 people went

Location image of event venue

Details

Over hoe sensortechnologie, snellere computers, kunstmatige intelligentie, big data en internet of things zorgen voor een snelle groei van 'slimme robots' die mogelijk een bedreiging zijn voor onze banen.

Wie horen we?

Sander Duivestein

Allereerst zal de gerenommeerde trendwatcher Sander Duivestein de aftrap doen. Hij zal het fenomeen van technologische werkloosheid door de opkomst van robots beschrijven. Hij laat zien waar robots niet alleen spierkracht vervangen, maar ook cognitieve taken. Dat ook creatieven en hogeropgeleiden de dans niet meer ontspringen.

Ook zal hij zijn licht laten schijnen op kunstmatige intelligentie en virtuele assistenten, zoals Siri en IBM Watson. Daarnaast zal hij een aantal voorbeelden laten zien van taken die door robots goed en zelfs beter gedaan kunnen worden. Nu en in de toekomst.

Maurice Fransen (Deloitte)

Vervolgens spreekt Maurice Fransen van Deloitte. Hij zal ingaan op de impact van de automatisering en robotisering op de Nederlandse arbeidsmarkt. Deloitte schreef er zeer recent een uitgebreid rapport over. Zij keken daarbij naar digitalisering en technologie als kans en bedreiging voor de arbeidsmarkt. En hoe deze steeds sneller lopende automatisering en robotisering kan leiden tot een toename van werkeloosheid en inkomensongelijkheid. Ook zal hij vertellen welke banen het meest waarschijnlijk gaan verdwijnen en welke nog nodig zijn.

Roelof van der Velde (UWV)

Even iets anders

Het laatste gedeelte van deze avond zal worden ingevuld door een paneldiscussie. De eerdere twee sprekers krijgen dan gezelschap van Roelof van der Velde van het UWV. Roelof is daar senior specialist arbeidsmarkt analyse. Met zijn drieën zullen zij ingaan op de thematiek van robotisering, automatisering, kunstmatige intelligentie en de invloed op de arbeidsmarkt. Er is dan voldoende ruimte voor vragen uit de zaal.