Workshop Test Automation met TestCafé

This is a past event

22 people went

deTesters BV

Tractieweg 41, studio b · Utrecht

How to find us

Wij zitten in studio B. De ingang van de studio's (A tm H) is aan de achterkant van de Werkspoorkathedraal (aan de kant van de Nijverheidsweg).

Location image of event venue

Details

Met de verschuiving naar Agile en DevOps automatiseren we onze testen in toenemende mate. Veel van deze testen worden uitgevoerd tegen de UI van een applicatie.

Deze testen zijn niet altijd even vlot en kosten over het algemeen veel tijd om te maken. Omdat er bij het testen van een frontend vaak ook meer sprake is van afhankelijkheden naar andere services, kunnen testresultaten flaky zijn en niet het juiste resultaat weerspiegelen.

Gelukkig komt er steeds meer focus op isolatie van testen van functionaliteit en zijn er meerdere testtools die je hierbij kunnen ondersteunen. Door de frontend te kunnen testen op functionaliteit zonder afhankelijk te zijn van o.a. backend services, heb je meer controle over het resultaat en voorkom je het falen van testen op het al dan niet aanwezig zijn van omgevingsfactoren. TestCafé is een tool waarbij we hebben gezien dat deze hiervoor goed ondersteuning biedt en dat zal je ook zien terugkomen in deze Meetup.

De sprekers van de avond zijn Burak Yurdakul en Stefan Schenk van deTesters. Beiden werken al geruime tijd bij deTesters en hebben al vele jaren ervaring op het gebied van testautomatisering. Burak en Stefan werken samen bij Port of Rotterdam en zijn daar verantwoordelijk voor de opzet van de testautomatisering binnen het project HaMIS. Voor dit project wordt ontwikkeld aan een microservice landschap van zowel backend services als frontend applicaties. Voor het testen van de frontend hebben zij gekozen voor TestCafé en vanuit de ervaring die zijn al doende hebben opgedaan met deze tool organiseren zij deze MeetUp.

Zij zullen de Meetup beginnen met een presentatie over TestCafé en hun ervaringen. De presentatie zal ingaan op de diverse mogelijkheden die TestCafé biedt voor het testen van een frontend applicatie en het mocken van communicatie met een backend.

Na de pauze gaan we hands-on aan de slag met een TestCafé workshop. We gaan TestCafé installeren en opzetten, wat binnen een minuut klaar moet zijn. Vervolgens gaan we diverse testen schrijven, waarbij we zoveel mogelijk de mogelijkheden van TestCafé gaan uitlichten. Focus ligt hierbij op de opzet van testscript binnen deze tooling, gebruik van PageObjects en het mocken van XHR requests naar de backend. De testen zullen geschreven worden in Typescript.

Deze workshop is geschikt voor testautomatiseerders die nog niet eerder met TestCafé hebben gewerkt.

Voorbereiding:
Neem je laptop mee met daarop de volgende zaken geïnstalleerd: Node 10.x (LTS versie), npm, git en je favoriete IDE.

Doelgroep/voorkennis:
• testers met een technische achtergrond en interesse voor / ervaring met testautomatisering (dus geen functionele testers of testmanagers)
• kennis van chrome of firefox webdeveloper en dan met name de network activity
• basiskennis van Javascript en/of Typescript is gewenst
• de hele avond is in het Nederlands * Dutch spoken *

Programma:
17:30 Ontvangst en eten
18:30 Presentatie door Burak en Stefan
19:15 Pauze
19.30 Workshop TestCafé
21:30 Afsluiting met borrel aan de bar/pooltafel