Skip to content

Monitoring & Alerting Horror Story

Photo of
Hosted By
Kristina M. and 2 others
Monitoring & Alerting Horror Story

Details

Monitoring & Alerting Horror Story

Noć je, 3AM. Legli ste pre samo sat vremena i uspavali se nekim laganim štivom kao što je "Teorija algoritama". Sanjate Hamiltona i trgovačkog putnika kako se svađaju o njegovom putu (jer gospođa Slavica dobija penziju 15og, a ona je baš dobar kupac goblena, Bože moj što živi u gradu koji je već posetio) a negde iza njih pišti nešto i polako nadglasava njihovu svađu. Pištanje postaje nesnosno i vremenom shvatate da je to što pišti u stvari vaš telefon. Posle obaveznog "pomozi Bože", jer pozivi u 3AM znače ili da nas je neko napustio ili da negde nešto gori, uzimate telefon. Kolega iz support-a.

Javljate se na telefon sa jednim potpuno promuklim:

  • "mhm?"
  • "NIŠTA NE RADI!!!!1ONE"
  • "huh?"
  • "P0"
  • "huh"

Protegnete se, nevoljno zevnete, ipak ste vi stara kajla i ne date se tako lako zastrašiti. Nakašljete se da bi pročistili grlo i najhrapavijim glasom promrmljate:

  • "Palim komp"

Ono što sledi jeste horor priča o debugging-u live produkcionog sistema bez dovoljno metrika i sa lošim alarmima. Priča toliko strašna da ne smemo ovde da napišemo ništa više.

Možda ne možemo da vam debug-ujemo live sistem ali možemo da vam ponudimo neke dobre prakse za monitoring i alerting, prakse koje smo naučili ili iz tuđeg iskustva ili osetili na svojoj koži. Nećemo pričati o konkretnim alatima već o konceptima monitoringa (whitebox / blackbox, push / pull, etc.), ideji SLI, SLO i SLA, kako da svom menadžeru kazete da je vreme da se pozabavite performansama, o tome šta nisu metrike i kako da postignete da vam inžinjeri ne ogore kao heat shield na space shuttle-u pri povratku na zemlju.

Age rating: 0.5 godine radnog iskustva, ali ako vi ne kažete nećemo ni mi.

Link: https://zoom.us/j/98440461262

O Sibinu Arsenijeviću

Izrod u porodici umetnika.
Kao mali hteo da bude đubretar jer se oni voze na kamionima sa robotskim rukama.
Kasnije dok su mu govorili "odlepi se od televizora oćoravićeš" pribijao se bliže naučnom programu pošto je hteo da bude naučnik - summa summarum - ne može bez matematike - danas ćorav i ne-naucnik (verovatno malo i svetli u mraku).

Bio navučen na Segu, Lego kocke i Prince of Persia kao prosečan igrač World of Warcraft-a - dok nije progutao Lego kocku (hej, hej, bio sam mnogo mali).

Završio društveni smer u gimnaziji. Hteo da montira filmove, nije se svideo žiriju, pa montirao servere.
Kao svaki društvenjak mazohista upisao IT jer je "oduvek prčkao oko kompIjutera" kako je govorila komšinica.

Studirao mreže i telekomunikacije jer je hteo da umreži svet (tm) - nakon studija shvatio da svet nije vredan umrežavanja.
Zaposlio se kao 2nd level support, avanzovao u System admina, pa se kao Bamblbi transformisao u señor DevOps-a, danas pokušava da pohvata konce sa arhitekturom "to make the world a better place through disruptive technologies" (tm).

Nikada nije bio #hustler #gerivi posto previše voli da radi.
Igra se sa fotografijom kako bi ostao normalan i bio manji izrod (@nibis).

Zna zastrašujući broj (više od 1 a manje od 5) filmova napamet i nervira sve oko sebe kada uporedo šapuće dijaloge.

Online event
This event has passed