Panel: RUŠIMO STEREOTIPE

This is a past event

47 people went

Location image of event venue

Details

Treće izdanje Women Techmakers Croatia panela zamišljeno je kao svojevrsni „tribute to“ ženama koje se bave 'ne baš ženskim' zanimanjima. Kako se bore protiv uvriježenih stereotipa o podjeli na muška i ženska zanimanja, te što žele poručiti ženama koje razmišljaju o karijeri u tech području samo su neke od teme o kojima ćemo razgovarati u četvrtak, 29. ožujka.
A u želji da odamo priznanje ženama koje rade u tehnološko sektoru, predstavit ćemo vam ove sjajne dame:

RADA BORIĆ
hrvatska lektorica, znanstvenica i aktivistica za ženska prava.
Rodila se je u Zagrebu. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojemu je završila i poslijediplomski studij književnosti. Bila je dugogodišnja lektorica hrvatskoga jezika, književnosti i kulture na Sveučilištu u Helsinkiju i predavačica kulturne povijesti Balkana na istom sveučilištu. Predavala je i u SAD-u na sveučilištu Indiana. Autorica je prvog finsko-hrvatskog i hrvatsko-finskog rječnika (2007.). Nakon višegodišnjeg boravka u Finskoj, u Helsinkiju, vratila se u Zagreb. Izvršnom je direktoricom Centra za ženske studije. Prema časopisu Forbes, jednom je od sedam najmoćnijih feministica na svijet.
***iz medija: http://vijesti.hrt.hr/434998/rada-boric-u-nu2-vrijeme-je-da-se-promijene-stereotipi-u-drustvu

DEBORAH HUSTIĆ
intermedijska umjetnica, STEAM konzultantica, projektna menadžerica i kustosica Udruge za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona. Bavi se nosivom tehnologijom i zvukom (open source hardver, zvučne kutije i sintesajzeri), razvojem edukacije putem radionica, podržavajući STEAM koncept edukacije. Sudionica je brojnih domaćih i međunarodnih festivala, izložbi i konferencija u domeni DIY / DIWO elektronike, novih medija, intermedijalnih i hibridnih umjetnosti. Posljednjih nekoliko godina istražuje održive modele kulturnog menadžmenta za hackerspace-ove, makerspace-ove i medijske labove. Voditeljica niza radionica kreativne elektronike i eTekstila za djecu, mlade i odrasle. Stvara eksperimentalnu elektroničku glazbu za plesne predstave i performanse pod nazivom Micronia.
Web: bodypixelstudio.com / www.radiona.org / textiletronics.org / body-pixel.com
***iz medija: http://www.voxfeminae.net/2014/item/3095-deborah-hustic-o-povezivanju-edukacije-i-produkcije-novomedijskih-umjetnosti

ANA BAOTIĆ
Ana je inženjerka softwarea s više od 6 godina iskustva na Android platformi. Tijekom fakulteta bila je usredotočena na različite e-learning projekte i otkrivanje plagiranja. Nakon što je stekla magisterij u CS-u, počela je razvijati Android u jednoj zagrebačkoj agenciji. Radila je na različitim projektima u telekomunikacijskoj, medicinskoj i putničkoj industriji. Nakon prelaska na mobilno bankarstvo i sigurnost u 2016. preuzela je ulogu Tehničke menadžerke mobilnog bankarstva. Uz kodiranja, voli organizirati radionice i izravno surađivati s klijentima, što pomaže u zatvaranju jaza između tehničkog i praktičnog dijela mobilne industrije. Osim kodiranja i javnog govora, uživa u provođenju vremena s obitelji i putovanja.
***iz medija https://vimeo.com/216069469

INES RAKOČEVIĆ
je zagrebačka DJ-ica i diplomirana novinarka koja je zadnje desetljeće provela većinom u radijskom i klupskom svijetu. Započela je karijeru glazbene urednice i novinarke na Radiju 101, da bi nakon toga 2011. s nekolicinom kolega pokrenula prvi hrvatski internetski radio - Radio 808, gdje je nekoliko godina bila jedna od urednica programa, web urednica, voditeljica dnevnog programa i specijalizirane večernje emisije elektronske glazbe ‘Ineskich show’. Nakon toga nastavila je radijski put za pultom zagrebačkog Yammat FM-a kao glazbena urednica, voditeljica i producentica. Također, nedavno je s prijateljicom producenticom i DJ-icom Ivnom Ji pokrenula organizaciju i večer Bokuzbok koja je tek u povojima, ali je usmjerena na žene u elektronskoj glazbi i produkciji.
***iz medija https://miss7.24sata.hr/lifestyle/ines-rakocevic-dj-ica-i-modna-kulerica-7665