Testing Microservices: Testautomatisering & Loadtesten met Gatling

Technical Test Experts Nederland
Technical Test Experts Nederland
Groupe public

deTesters BV

Tractieweg 41, studio b · Utrecht

Comment nous trouver

Wij zitten in studio B. De ingang van de studio's (A tm H) is aan de achterkant van de Werkspoorkathedraal (aan de kant van de Nijverheidsweg).

Image du lieu de l'événement

Détails

Na 5 eerdere MeetUps in 2018 vervolgen we met deTesters onze serie technisch georiënteerde kennissessies met de laatste van dit jaar op woensdag 28 november, op onze vertrouwde locatie in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om hun applicaties op basis van een microservices architectuur te ontwikkelen in plaats van de traditionele monolithische architectuur. Microservices zijn kleine services die onafhankelijk van elkaar te deployen zijn en gemakkelijk te schalen zijn. Interessante voordelen die klanten snelheid en wendbaarheid opleveren.

Wat betekent toepassing van een microservices architectuur voor het testen? In deze MeetUp gaan we in op twee verschillende aspecten, zowel geautomatiseerd functioneel testen als performance testing. Hierbij zullen een paar praktijkcases worden behandeld.

Theo van Dijk van deTesters start de MeetUp met zijn visie op het geautomatiseerd testen van microservices. Hij behandelt de teststrategie van verschillende soorten (unit, functioneel en geïntegreerd) van geautomatiseerd testen van microservices. Hierbij zal hij ook laten zien hoe grote bedrijven met een microservice architectuur hiermee omgaan en wat we daarvan kunnen leren. We kijken ook naar de relevantie van de bekende testpiramide.

Na de pauze vervolgen Bert Jan Schrijver en Tim van Eijndhoven met een presentatie over Continuous Performance: Loadtesten met Gatling.

Performancetesten wordt vaak gezien als een taak voor specialisten, die plaatsvindt aan het eind van de software delivery cycle. Maar hoe past deze benadering bij een DevOps-werkwijze, waarin continue terugkoppeling één van de belangrijkste aspecten is?
Het antwoord is: niet. In een wereld waarin schaalbaarheid en performance net zo belangrijk zijn als het opleveren van nieuwe features moet je performancestests inbedden in je dagelijkse werkzaamheden: het moet een natuurlijk onderdeel worden van software development. Dit is waar Gatling om de hoek komt kijken: een open source load testing framework gebaseerd op Scala, Akka en Netty. In deze sessie leer je hoe je Gatling kunt gebruiken om performancetests onderdeel te maken van je development flow en hoe je je team kunt voorzien van continue feedback op de performance van een applicatie. Na deze sessie weet je genoeg over Gatling om er zelf mee aan de slag te gaan.

Sprekers:

Theo van Dijk
Theo is Test Automation Engineer bij deTesters. Hij heeft 8 jaar ervaring op het gebied van testautomatisering en heeft in die tijd bij verschillende opdrachtgevers ervaring opgebouwd met verschillende type software en programmeertalen. Hij houdt zich naast het automatiseren van testen ook bezig met softwareontwikkeling.

Tim van Eijndhoven
Tim is software craftsman bij JPoint. Hij is geïnteresseerd in alles wat met software development te maken heeft; met name in Java, software-architectuur, security en open source.

Bert Jan Schrijver
Bert Jan is software craftsman bij JPoint en CTO bij OpenValue. Hij focust zich op Java, Continuous Delivery and DevOps. Bert Jan is een Java champion, Developer champion, JavaOne rock star spreker en is bestuurslid bij NLJUG, de Nederlandse Java User Group.

Doelgroep/voorkennis
• testers met een technische achtergrond en interesse voor / ervaring met testautomatisering (dus geen functionele testers of testmanagers)
• de hele avond is in het Nederlands * Dutch spoken *

Programma:
17:30 Ontvangst en eten
18:30 Geautomatiseerd testen van microservices
19:15 Pauze
19.30 Continuous Performance: Loadtesten met Gatling
20:30 Afsluiting met borrel aan de bar/pooltafel
21:30 Einde MeetUp