Ondernemen met idealen

Freelance Fridays
Freelance Fridays
Public group

Pakhuis de Zwijger

Piet Heinkade 179 · Amsterdam

How to find us

We zijn te vinden in de Expo Zaal op de 1e etage.

Location image of event venue

Details

Steeds vaker is ondernemen is meer dan alleen winst maken of geld verdienen. Het kan ook een uitdrukking van passie en persoonlijkheid zijn, of van een kijk op de wereld, of beide. Maar hoe ga je om met hooggestemde idealen en een freelance, dan wel een ondernemersbestaan?

Om die vraag te beantwoorden hebben we een aantal freelancers en ondernemers uitgenodigd die daar wat over gaan vertellen. Soms schuilen die idealen in een werkwijze of het concept, soms is het product zelf de uitdrukking van het ideaal.

• Sap voor de samenleving

Bettina Perremuto en Cheryl Simson zijn de oprichters van Juiciety. “Juiciety staat voor Juice + Society, want ‘we juice up society’. Juice-up betekent voor ons een verandering teweegbrengen waardoor je je levendiger, energieker en krachtiger voelt.”

Vandaar dat ze zich op allerhande sapjes en recepten hebben gestort. Ze zijn daarbij uitgekomen bij zeer uiteenlopende ingrediënten, groente en fruit dat wel. “Maar niet de usual suspects. We halen onze inspiratie uit de Surinaamse keuken. We gebruiken onder andere sopropo, tajerblad, Madame Jeanette en zoete aardappel in onze sapjes.”

Over het sapmaken met gezonde grondstoffen geven zij ook workshops.

• Aanrechtagrariër

Zo noemt Rudy Klaassen zich nu hij bezig is met de promotie van de Amstelzwam. Het is de concrete uitwerking van zijn duurzame en circulaire visie op de wereld en zijn ondernemerschap. Wat is het geval? Oesterzwammen telen op koffiedik.

Klaassen: "Wist u dat de gemiddelde Amsterdammer 3,2 bakkie koffie per dag drinkt? Dat is al snel 6 miljoen kilo koffie per jaar. Dat zijn[masked] emmers koffiedik, een stapel emmers van 187 km hoog. Van elke koffieboon belandt slechts 0.2% in je kopje. De overige 99,8% wordt weggegooid. Op dit afval kunnen oesterzwammen goed groeien. Eetbare paddenstoelen kweken op het afval van de stad."

• Profit-plus merken

"Het liefst werken we voor merken die een positieve verandering teweeg willen brengen in de wereld, en verder kijken dan winst," dat zeggen Fleur Reuser en Liselot van Kesteren.

Zij werkten voor onder andere Artsen zonder Grenzen en Innocent, een producent van smoothies die de wereld beter wil achterlaten dan hoe ze haar gevonden hebben. Over hun werkwijze, over hun zorgen voor en blik op de toekomst zal Liselot het woord voeren namens Two Dots.

• Oksels aller landen

Dat het duurzaam snor zit – van ingrediënten tot verpakking van Nuud – is voor de producent van deze duurzame deodorant van groot belang. Dus zijn ze op zoek gegaan naar oa. een afbreekbare tube. Afgezien van het verhaal over het smeersel zelve is het creëren van een duurzame productieketen interessant.

Verder is de ambitie groot bij oprichter Martijn van Seters, getuige de pay-off: fresh armpits worldwide. Maar natuurlijk willen we ook weten waarom deze manier van ondernemen, met dit product, voor hem van belang is.

Zaal open 19:00 uur, start programma 19:30 uur