addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgooglegroupshelp-with-circleimageimagesinstagramlinklocation-pinm-swarmSearchmailmessagesminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1ShapeoutlookpersonJoin Group on CardStartprice-ribbonShapeShapeShapeShapeImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruserwarningyahoo

Dugnadsnett for alle

Bli med å bygge dugnadsnett for alle i Oslo

Hva trengs for å lage datanett uten sentral styring og kontroll?  Hvordan kan en lage sitt eget telefonselskap i nabolaget?  Hvordan har Freifunk og  Athens Wireless Metropolitan Network klart å skaffe flere tusen mennesker Internett-tilgang nesten kostnadsfritt?  Alt dette og mere til kan en lære om på foreningen NUUG og hackerspacet Hackeriets verksted om meshnett (gitternett?).

NUUG og Hackeriet tar med dette initiativ til å bygge et dugnadsdrevet meshnett i Oslo og inviterer til verksted for å lære å sette opp din egen meshnode.  Hva er et meshnettverk?  Et meshnettverk er et datanettverk som automatisk styrer ruting av pakker mellom repeater-stasjoner/noder og automatisk håndterer at slike noder kommer og går.  Slike mesh-nettverk kan f.eks.  brukes til å lage sitt eget telefonnettverk eller et landsbydatanett eller sende meldinger mellom folk i med nabolaget.  

Det er en spesielt god løsning når mobilbasestasjoner faller ut ved naturkatastrofer og utenfor dekningsområdene. Det er ingen som har sentral kontroll over et slikt nettverk, slik at det blir vanskeligere for aktører à la NSA å avlytte.  Meshnett er i bruk flere steder i verden, og mange har der oppdaget at de kan få bedre og billigere Internett-tilgang ved å gå sammen om å dele en felles forbindelse ut på Internett via mesh-nettverk.  I første omgang er det ikke fokus på Internet-tilgang via mesh-nett, men samtrafikk mellom deltagerne i mesh-nettverket.

Oslonettet er basert på teknologien batman-adv, som gir et lag-2-nett (ala ethernet) som en så kan bruke til IPv4 eller IPv6-trafikk, eller direkte som ethernet-trafikk.  Det vil også bli litt testing av Serval-prosjektets telefoniløsning, som gjør Android-telefoner om til mesh-noder som kan ringe til hverandre via enten mesh-noder eller andre smarttelefoner.  Det er spesielt nyttig i områder uten mobildekning, eller der mobil infrastruktur er ute av drift.  

Ta med enten en Linux-maskin, f.eks. en Raspberry Pi eller en bærbar med wlan-støtte, eller nettutstyr støttet av openwrt og nyere Linux-kjerner (f.eks. TP-Link WDR3600 eller TP-Link MR3040), og møt opp for å se hvordan vi kan få flere mesh-noder på Oslo-kartet.  Når du drar hjem håper vi du har en fungerende mesh-node som kan bidra til å bygge ut dugnadsnettet for alle i Oslo.

Hvis noen vet om andre dugnadsbaserte mesh-nettverk i Oslo, så er vi interesserte i å samarbeide om å lage et felles mesh-nett i stedet for flere mindre.  Vi er kjent med to prosjekter, Freifunk Oslo og Meshfx som har hatt aktivitet, men begge disse prosjektene ser ut til å være lagt på is. Stikk gjerne innom #nuug på freenode om du ønsker å bidra til dugnaden.


Aktuelle lenker:

• How to Keep the NSA Out of Your Computer

• ISOC Medlemsmøte: Er personvern på internett mulig? Privatliv på et overvåket nett

• Hackeriets prosjektside for dugnadsnett 

• Kart over aktive og planlagte mesh-noder - send inn patch via github hvis du vil være med 

• List of wireless community networks by region

• Servalprosjektet - IP-telefoni uten infrastruktur

• OpenWRT-prosjektet

• CeroWRT-prosjektet

Join or login to comment.

  • Jon N.

    Knallbra initiativ og herlige diskusjoner

    November 29, 2013

17 went

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy