• LoRaWan Meetup (Šabac)

  Start IT centar Šabac

  Tema meetup-a je LoRaWan mrežni protokol komunikacije zasnovan na LoRa (Low-Rate Long-Range) tehnici modulacije signala razvijenoj od strane Semtech kompanije. LoRa je namenjena IoT rešenjima sa posebnim naglaskom na većem dometu i boljoj penetraciji signala u uslovima urbanog okruženja uz 100% pouzdanosti prenosa signala.

 • Raspberry Pi — o čemu se tu zapravo radi? @ StartIt Centar Šabac

  Start IT centar Šabac

  U četvrtak, 1. avgusta, sa početkom u 18 časova u Startit Centru Šabac biće održano predavanje o različitim mogućnostima korišćenja uređaja Raspberry Pi. Ovo predavanje zapravo predstavlja uvod kako bi se zainteresovani početnici na pravi način upoznali sa mogućnostima koje ova platforma nudi. Takođe, prvo predavanje treba da pruži adekvatne informacije svima koji žele da učestvuju u praktičnim radionicama, kojih će tokom avgusta biti ukupno tri.

  Raspberry PI poznat i kao RPi — najmanji računari na svetu, bazirani na jednoj ploči, još od prvog modela predstavljenog sada već davne 2012. godine ne prestaju zaokupljati pažnju miliona ljudi. Osmišljen kao platforma za promociju osnova IT-a, Raspberry Pi postao je računar koji pokreće na stotine potpuno različitih projekata, počev od kućnog multimedija centra preko jeftinih kancelarijskih računara, web ili ftp servera, pa sve do tzv. klaster računara — nekoliko desetina povezanih RPi koji rade kao jedan super računar.

  Ovaj meetup će provesti posetioce kroz istoriju Raspberry Pi računara, upoznaće ih sa njegovim impresivnim mogućnostima, prikazati različite veoma zanimljive projekte bazirane na RPi i upoznati sa poslednjom generacijom ovog najmanjeg na svetu, potpuno funkcionalnog, računara.

  O predavaču

  Dejan Petrović živi i radi u Šapcu. On je inženjer, preduzetnik, konsultant u primeni IT i IoT rešenja, programer sa više od 30 godina iskustva u aplikativnom programiranju, projektovanju, izradi i održavanju SQL baza podataka, back-end programiranju, uz sve to je i pasionirani elektroničar, osnivač Udruženja za promociju IT i elektronike ‚‚Galaksija”, Data Scientist, freelancer i suvlasnik u dva privatna preduzeća. Ponosan saradnik Maker Festa i Udruženja Maker iz Novog Sada.

  Prijave
  Prisustvo na događaju je besplatno, ali su prijave obavezne. Ukoliko ste zainteresovani, možete se prijaviti putem sledeće forme.

 • MAKER FEST 2019

  Мастер Центар

  Maker Fest 2019 je međunarodna manifestacija na kojoj će se okupiti ljubitelji elektronike, robotike, 3D tehnologija i sličnih digitalnih tehnologija.

  SVE INFORMACIJE o Maker Fest-u se nalaze na linku http://fest.maker.rs

  Posebno napominjemo da ćemo u nedelju od 10h organizovati veliki skup mejkera svih uzrasta i za koje smo spremili nekoliko veoma interesantih radionica. Prijave nisu predviđene da se rade unapred, već ćemo na licu mesta praviti grupe. Ono što je bitno da napomenemo da će sve radionice biti otvorene za sve posetioce i moći će da se prate u sali gde će se održavati

  VIDIMO SE NA MAKER FEST-u 2019!!!!

 • ROS - Robot operating system

  Poslovni inkubator Novi Sad | Business incubator Novi Sad

  Robot Operation System (ROS) sve više pronalazi put do entuzijasta i mejkera. Pored toga svedoci smo sve veće primene i u industriji odnosno na komercijalnim projektima. ROS je danas definitivno najzanimljivija platforma za razvoj softverskih rešenja u oblasti robotike.

  Za ovo druženje, doc. dr Momčilo Krunić sa FTN-a će nam dati kratak pregled istorije razvoja ROS operativnog sistema i dočarati osnovne principe na primerima iz prakse.

 • Arduino Dan

  Poslovni inkubator Novi Sad | Business incubator Novi Sad

  Tradicionalni Arduino Dan ove godine zajedno organizuju Udruženje "Mejker" i iDeaLab Novi Sad. Mesto održavanja je Poslovni Inkubator, gde vas očekuje prezentacija projekata ne samo na Arduino platformama, nego i svim srodnim platformama kao što su Raspberry Pi, ESP32 ... Za najmlađe posetioce organizuje se i radionica "Arduino za početnike". Ukoliko ste i samo napraili neki uređaj koji bi ste voleli da pokažete, slobodno ga ponesite sa sobom, biće mesta za sve izlagače

  Početak manifestacije je 10h i planirano je da program traje do 15h.

  2
 • Svečani skup - Maker NS & iDEAlab

  iDEAlab

  Još jedna godina je iza nas. Bila je uspešna, sa puno sjajnih aktivnosti, a naročito "Maker Fest 2018" i "FabNS Pilot". Najvažnije od svega je da nam broj članova, saradnika i prijatelja raste sve više ... Posle tri godine rada, došao je momenat kada nastavak razvoja zahteva sve više resursa i ljudi koji treba da se uključe u projekte. I ništa bolje nije moglo da nam se desi nego da se udružimo sa IdeaLab. Zato Vas pozivamo da nam se pridružite na svečanom obeležavanju početka zajedničkog rada na stvaranju jednog sjajnog centra za one koji žele da se bave robotikom, elektronikom, 3D tehnologijama, VR, razvojem poslovnih ideja, i naravno mesta koje će biti otvoreno za sve koji žele da se druže i povezuju....

 • FABNovi Sad Pilot

  Rektorat

  Digitalna fabrikacija, bioprinting, mikrofluidika, neuronauka ... Sve su to tehnilogije kojima se predviđa primena u budućnosti. A mi želimo da ih predstavimo ne samo generacijama koje su danas u poslu, nego i genracijama koje su danas tek na početku svog školovanja. A želimo i da im pružimo priliku da se predstave u najlepšem mogućem svetlu i da pokažu da su oni već sada spremni da se bave tehnologijama budućnosti.

  Pridružite nam se na predavanjima i radionicama koje će se održati u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu od 13 do 14 oktobra.

  Program i više informacijama na sajtu

  https://sites.google.com/view/fabnovisad-pilot/home

  Vežite se polećemo!

 • Mikroelektronika u Poslovnom inkubatoru

  Poslovni inkubator Novi Sad | Business incubator Novi Sad

  U organizaciji Poslovnog inkubatora, u sredu 27.juna sa početkom od 18h, predstaviće nam se Mikroelektronika i Nebojša Matić. Ovo je sjajna prilika da se sretnemo i čujemo priču o tome kako osmisliti, proizvesti i prodati proizvod...

 • MAKER FEST 2018

  Needs a location

  Maker Fest 2018 je međunarodna manifestacija na kojoj će se okupiti ljubitelji elektronike, robotike, 3D tehnologija i sličnih digitalnih tehnologija.

  SVE INFORMACIJE o Maker Fest-u se nalaze na linku http://fest.maker.rs

  Posebno napominjemo da ćemo u nedelju od 10h organizovati najveći skup mejkera svih uzrasta i za koje smo spremili nekoliko veoma interesantih radionica. Prijave nisu predviđene da rade unapred, već ćemo na licu mesta praviti grupe. Ono što je bitno da napomenemo da će sve radionice biti otvorene za sve posetioce i moći će da se prate u sali gde će se održavati

  VIDIMO SE NA MAKER FEST-u 2018!!!!

 • Mejkerska radionica na ZINC: How to use proxy in security testing

  the 1st floor, Rectorate building, University of Novi Sad

  Ivan Markovic will guide you into the world of Internet Security
  http://www.gozinc.org

  This is a starter course for those jumping into the world of web application security. The OWASP Zed Attack Proxy (ZAP) is the product of an open source OWASP community project and it is used by everyone from those starting out in security, to QA testers, and to professional penetration testers alike. In this workshop you will start by learning the tool interface and understanding how ZAP works with the browser. Next, you will discover how to prepare your environment, and finally, how to identify and take advantage of vulnerabilities in demo application.

  Makers with guide you through this process and no prior experience is necessary. All you need is a good will (and a laptop with installed Java environment and Mozilla Firefox browser)

  8