Past Meetup

Mit tud egy adattudós?

This Meetup is past

77 people went

InGame esport lounge VR-arcade

Klauzál utca 26-28 · Budapest

How to find us

Belépsz az ajtón, rendelsz egy italt magadnak, és meg is érkeztél.

Location image of event venue

Details

Igyekszünk tágabb értelemben körüljárni az adattudós témát a meghívott előadóink segítségével, 10-10 perces bemutatókkal, amelyek után feltehetitek saját kérdéseiteket is. A keynote előadás rávilágít majd a szakma jellemzőire, majd megnézünk egy-egy területet, mint az építészeti Big Data (!!), ipar 4.0, vállalati analitika és a egy kódolóiskola terjeszkedési szempontjai az adatok tükrében. Az előadásokról részletesebben (folyamatosan frissítjük a beharangozókat):

1. Gulyás Máté (Datapao) - Mit csinál az, aki adattal dolgozik?
Mi takar a data scientist, a BI specialist és a data engineer? Érdemes ezt tanulnom? Lehetőségek és példák a piacról, egy popcorn elfogyasztási ideje alatt.

2. Michal Zylinski (Azure Solutions Architect (MCSD), Microsoft EMEA Advanced Analytics & Artificial Intelligence Team): When will Artificial Intelligence destroy humanity?

3. P. Tóth András (CodeBerry Programozóiskola egyik alapítója): Adatvezérelt vállalkozásépítés - kísérletek, amiken tízmilliók múlnak
A CodeBerry Programozóiskolával néhány havonta elindulunk egy-egy új országot meghódítani. Hogyan lehet Budapestről, egy konyhaasztal mellől kiválasztani, hogy melyik országra érdemes marketing milliókat elkölteni? Mi alapján zártuk ki Indiát, miért került be Indonézia, miért állítottuk le a török verziót? Honnan jön az adat, mennyi adat elég, mennyi a túl sok? Ezeket a témákat járom körül az előadásban.

(Rövid szünet)

4. Molnár Tamás (BI tanácsadó, Ixenit): BI: ahol az adat útja véget ér?
Rövid BI-ügyi körkép 10 percben. Mi is az a BI, és mit adhat hozzá egy cég életéhez (szubjektíven)? Mit gondolnak erről maguk az ügyfelek? Hogyan segíthet egy “BI-os” most, és a jövőben?

5. Bardóczy Alexandra (téradat-elemző, Lechner Tudásközpont) - Adat-alapú városfejlesztés
Milyen adatok használhatóak manapság a városfejlesztéshez a gyakorlatban? Milyen módszerekkel lehet ezeket az adatokat begyűjteni? Az előadás részben ezekre a kérdésekre ad választ, és bemutatja az adatok különböző felhasználási módjait. Bardóczi Alexandra négy éve foglalkozik urbanisztikával és ennek határterületeivel, jelenleg a Lechner Tudásközpont téradat-elemzőjeként a település-értékelő és -monitoring rendszer fejlesztésén dolgozik. Érdeklődése középpontjában a BIG DATA és kortárs városfejlesztés kapcsolata áll. A kutatásai során az adatvezérelt okos város összefüggéseit vizsgálta gazdasági-, társadalmi- és fenntarthatósági szempontból.

6. Bojkó Balázs (Industry Analytics Expert, REACH Solutions): Data Science Industry 4.0 szemmel
A gyártási folyamatok többnyire tradicionális mérnöki módszereken és bevált “best-practice” megoldásokon alapulnak - lásd pl. lean módszertan. A gyártó gépek adatainak begyűjtése, real-time feldolgozása, Machine Learning modellek építése egy alapvetően új megközelítést hozhat a gyártásba, amihez megváltozott szemléletmódra van szükség a gyár munkásai, mérnökei és vezetői részéről is. Néhány példát mutatok ipari adattal kapcsolatos problémákból, és beszélünk arról, hogy milyen gondolkodásmódra van szükség, ha valaki gyártóipari cég adatait elemzi.