• DIDI-Meetup (LoraWAN in Drenthe)

  Buitenvaart 1019

  Drents Internet der Dingen Initiatief (LoRaWAN) Ontdek dit gratis LoRa-netwerk voor inwoners, overheden, non-profit, onderwijs, startups en innoverende bedrijven. Laat je informeren over de ins en outs van DIDI, ervaar wat je met IoT kunt en laat je inspireren door ondernemers en studenten en verbreed je netwerk. 17:00 - 17:30 Inloop (HCFM biedt de mogelijkheid om een professionele portretfoto te laten maken, bijv. voor de IoT community) 17:30 [masked] Kick-off door Toine Straatman (Ik Ben Drents Ondernemer) en Ilone Hansman (eigenaar HFCM communicatie) 17:35 - 17:45 Welkom door Wethouder Jan Steenbergen, gemeente Hoogeveen 17:45 - 18:20 IoT, LoRaWAN en DIDI in vogelvlucht met Adri Wischmann (IoT Nederland) 18:20 - 18:30 Vragenronde 18:30 - 18:50 Tijd voor netwerken en Pizza! 18:50 - 19:50 Inspiratie pitches: - Gerben Dolsma (Nidaros en ICT academie) - Nieko Dijkstra (provincie Drenthe) - Peter Baard (IoT meetup De Wolden/Hoogeveen) - Rick de Jong (Prolution) - Adri Wischmann (IoT showcases en IoT/LoraWAN Hackathon) - Léon van Nisselroy (Ik Ben Drents Ondernemer/Kennispoort Drenthe) 19:50 - 20:00 Wrap up door Toine Straatman Meld je aan!

 • De fysieke wereld koppelen aan de digitale - IoT met Sigfox

  • What we'll do Internet of Things is een onderwerp wat steeds meer in het nieuws is en hierbij krijgt LoRaWAN als IoT netwerk om draadloos gegevens uit batterij gevoede sensoren te versturen veel media aandacht. Wat onderbelicht is Sigfox, een wereldwijde IoT verbindingsdienst die actief is in 60 landen en waarmee je laagdrempelig mooie grensoverschrijdende toepassingen kan realiseren. Deze avond zal de Nederlandse operator Aerea uitleg geven over het landelijke Sigfox netwerk, de mogelijkheden hiervan en zullen dit conceptueel en technisch verduidelijken t.o.v. de andere IoT netwerken zoals LoRaWAN, NB-IoT en LTE-M die door de andere telecom operators worden aangeboden zodat je een beeld kan vormen van bruikbaarheid en mogelijke toepassingen. Links naar Sigfox en de landelijke operator: www.aerea.nl www.sigfox.com Om het lekker concreet te houden zullen er ook een aantal mooie praktijk cases uit verschillende sectoren worden toegelicht en is er ruimte om de nodige vragen te stellen. Het doel is weer om van elkaar te leren in een positieve & gezellige sfeer. Deelnemers van andere Meetup groepen met soortgelijke onderwerpen zoals zijn uiteraard ook zeer welkom om de kennisuitwisseling tussen de verschillende Meetup groepen te bevorderen. Wij zijn deze avond te gast bij Centric. Ontvangst met koffie tussen 19:15 en 19:30, we starten om 19:30 en eindigen de avond in de buurt van 21:15-21:30. • What to bring • Important to know

  4
 • Blockchain, hoe dan?? (extra Meetup met Adri Wischmann)

  De titel van deze bijeenkomst "Blockchain, HOE dan?" is zeer bewust gekozen omdat er A) niet al teveel bijeenkomsten zijn waar Blockchain besproken wordt B) er meestal gesproken wordt over "hoeveel geld men ermee kan verdienen" of "wat er in de toekomst allemaal mee mogelijk gaat worden". Het is belangrijk om conceptueel na te denken over wat er allemaal mogelijk is met deze technologie en hoe het onze samenleving gaat veranderen maar er zijn weinig mensen die "snappen hoe het werkt" en er nog te weinig mensen zijn die hands-on-ervaring hebben. Na het succes van deze meetup in Emmen is hierbij een nieuwe avond voor degenen die het gemist hebben en andere geïnteresseerden waarin Adri Wischmann ons op een leuke manier door de onderwerp loodst. De bedoeling is in deze meetup uit te leggen wat er zich onder de motorkap bevindt (en te laten zien).. want als je een idee hebt hoe de tandwieltjes draaien en het "black magic"-aspect een beetje verdwijnt wordt het een stuk concreter.. tastbaarder.. begrijpelijker. Betekent dit dat je na deze avond opeens zelf "de cilinderkoppen kunt vervangen en de ontsteking opnieuw kunt afstellen?"... Nope.. dan zouden we nog 30 avonden moeten organiseren met hetzelfde onderwerp.. maar het scheelt al enorm DAT je weet HOE het motortje draait.. hoe het mechanisme achter de Blockchain, Bitcoins, Ethereum functioneert... en hoe je de sleutel in het contact steekt en start.. om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen. Moet je zelf kunnen programmeren om deze avond te kunnen volgen? Nope.. het onderwerp "Smart Contracts" gaat natuurlijk wel voorbij komen maar we gaan geen grote stukken Solidity-code doorkauwen. Het scheelt wanneer je een beetje programeer-ervaring hebt (en logisch kunt denken) maar het is zeker geen vereiste. Wij zijn deze avond te gast bij Centric. Ontvangst met koffie tussen 19:15 en 19:30, we starten om 19:30 en eindigen de avond in de buurt van 21:15-21:30.

  5
 • Internet of Things avond met boeiende spreker uit de praktijk

  Ontmoetingscentrum De Boerhoorn

  Jeroen van Bussel geeft een mooie presentatie over IoT met achtergrondinformatie, huidige IoT technologie en focus op LoRaWAN, architectuur en de nodig ervaringen uit de praktijk bij het implementatietraject van een IoT sensoroplossing in Drenthe. Iedere geïnteresseerde is welkom om gratis deel te nemen. We zullen deze avond kijken waar interesses liggen, welke ervaringen binnen de groep aanwezig zijn en welke ideeën er zijn rondom IoT toepassingen. Het doel is om van elkaar te leren in een positieve & gezellige sfeer. Deelnemers van andere meetup groepen met soortgelijke onderwerpen zijn uiteraard ook zeer welkom om de kennisuitwisseling tussen de verschillende meetup groepen te bevorderen. Locatie is nog onder klein voorbehoud, eventueel komt er een alternatief dichtbij in Zuidwolde of Hoogeveen. Achtergrond Jeroen van Bussel: Jeroen is mede-organisator van The Things Network meetup groep in Apeldoorn en sinds 20 jaar werkzaam in de telecommunicatie. Begonnen in de startup tijd van de mobiele netwerken in Nederland. Heeft verschillende rollen gehad van engineer, service designer, architect tot project manager. Altijd bezig geweest met de laatste technologieën. Sinds 15 jaar eigen baas (ComResult) en zowel in binnen- als buitenland met verschillende partijen gewerkt (Vodafone, KPN, China Mobil, Telefonica etc.). In 2016 de IoT wereld leren kennen en met veel enthousiasme besloten om zich te gaan richten op IoT oplossingen voor klanten. Het eerste project met LoRa heeft Jeroen hier in Drenthe mogen uitrollen.

  13