Past Meetup

New Tech Meetup - European Maker Week Edition

This Meetup is past

62 people went

Location image of event venue

Details

Girlz meet Boyz Maker Nap Budapest

2016. május 30-a és június 5-e között Európa több száz helyszínén ünnepel a Maker közösség előadásokkal, minikonferenciákkal, kiállításokkal és workshopokkal. Ez alkalomból a Meetup különkiadással jelentkezik. 2016. június 3-án (rendhagyó módon PÉNTEKEN) a nemzetközi ünnepségsorozat részeként, gyerekeknek és felnőtteknek szóló workshopok lesznek délután, majd a szokott módon este 19 órától következik a New Tech Meetup - European Maker Week Edition. A fókuszban ezúttal "a nők a technológiában" lesz. Ezért főképp (de természetesen nem kizárólag) női előadókat és workshoptartókat hívtunk. Gyertek mindkettőre!

Program:

https://www.facebook.com/events/237312299993003/

16-18h - Workshopok

•[masked] Világító dobozok, input Budapest - BETELT

Éjszaka az álmodat egy általad tervezett világító dobozka őrzi majd, ha eljössz és megtervezed, elkészíted velünk! Bármit írhatsz, rajzolhatsz rá és így biztosan jól fogsz majd aludni. A rajzok egy része csak éjszaka látszik majd, a másik része pedig csak nappal, szóval igazi csodalámpákat készítünk együtt.

Korosztály: 7-10 éveseknek
Max. létszám: 12 fő

•[masked] Arduino kezdő workshop, Cseh Róbert - BETELT
felnőtteknek

“Az elektronika kütyük mára nem csak kockafejű informatikusok kiváltságai, akik forrasztópákával főznek és LED-ek fényénél élnek. Az elektronika a mindennapok része - hol mobiltelefonnal üzenünk haza a mikrónak, hogy melegítheti a vacsorát vagy indítsa el a fűlocsolást, miután a robot lenyírta a füvet. De elolvashatjuk, hogy mi hiányzik a hűtőből, így hazafele az online leadott rendelésünket át is vehetjük. Valóság? Álom? Az egyes érzékelések, tanuló rendszerek, már itt vannak velünk. Igaz először csak egy LED gyullad ki, utána mozgásba lendül, jelez, majd végül a nevünkön szólít. És emlékszik ránk. Sci-fi? Valóság? Kézzelfogható közelségben a valóság kis szelete a kezdő Arduino Workshopon....”

Az Arduino workshopra kérjük hozd el saját laptopodat.

•[masked] Videójáték workshop, Bölcs Kavics

Egy olyan kreatív foglalkozásra hívunk Téged, ahol kipróbálhatod, hogy milyen saját rajzolt karakterekkel játszani, csapatban dolgozni, inspirálódni, pályát tervezni, és a sok izgalmas feladat közben egy kicsit a programozásba is belekóstolni!

Regisztráció a [masked] email címen május 30-ig.

Korosztály: 10-14 éveseknek
Max. létszám: 15 fő

A workshopok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Kérjük, hogy saját vagy gyermeke(i)d részvételi szándékát (a gyerek korával) jelezd nekünk 2016. május 30-ig itt:

Világító dobozok workshop és Kezdő Arduino workshop:
https://docs.google.com/forms/d/1F15ZfiB5zfid-ElUxECFX_oWFc-sTezaViEtZ5RhXGA/viewform

Videójáték workshop:
[masked]

18.30-tól Django Girls Budapest

Gondolkoztál már azon, hogy tanulnál programozni, de nem tudtad, hogyan állj neki? - teszi fel a kérdést Daniella, Dóri és Szilvi, és rögtön nyújtja is a megoldást. Ők a Django Girls budapesti szervezői csapata, ami egy nemzetközileg is népszerű, egynapos workshopokat szervező, kifejezetten lányoknak és nőknek szóló kezdeményezés. Keresd a lányokat a szünetben, és tedd fel személyesen kérdéseidet!

19h-tól New Tech Meetup - European Maker Week Edition

előadók:

• Fiáth Heni - A (ma)kerek világa

Ma már nem az vagy, amit fogyasztasz, hanem az, amit csinálsz: barkácsolsz, fabrikálsz, hackelsz, jedizel. Kreátornak, makernek lenni nemcsak játék és mese, hanem komoly mentális, intellektuális fejlődést biztosít, identitást ad az egyénnek és gazdasági, társadalmi előnyökkel jár a közösség számára. Ha ez ennyire jó, akkor miért nem volt eddig, és mi várható tőle a jövőben? Egy szebb, jobb, kerekebb világ, tele makerekkel?

• Zsíros László Róbert (Szertár) - Elvan a gyerek, ha mérnökösdit játszik!

Miért barkácsoljunk a gyerekkel? A maker mozgalom oktatási megközelítései. Történetek fiúkról, lányokról és világrekorder rajzoló robotokról. Felvillanó esettanulmányok és személyes tapasztalatok a science centerektől, Maker Faire-ektől az Ericsson SzerCODE Challenge-ig.

• Halasi Rita Mária és Nagy Franciska - Download Design

A 2015-ben indult Download Design projekt az ország első open design szemléletű bútoros kezdeményezése, amely széles ágazati összefogással valósul meg. A több éven keresztül zajló Download Design célja, hogy a felhasználó az open design szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzokhoz / kiviteli tervekhez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők. Induláskor az első önálló otthon volt a tematika, míg idén az első gyerek érkezése. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által tervezett bútorokat a Bútorszövetség szervezésében magyar faipari cégek kivitelezik. www.downloaddesign.hu

• Guzsaly Péter - Kódgarázs - A fiúk vagy a lányok jobbak programozásban?
Két évvel ezelőtt, szinte párhuzamosan egymással elindítottunk két nagyon különböző projektet a Skoolt és a KódGarázst.
Mi volt az oka ennek?
Non-profit és for-profit, hogyan fér meg egymás mellett?
Hogyan látjuk 2 év után a KódGarázs helyzetét, merre megyünk tovább?
A fiúk vagy a lányok jobbak programozásban?
Ezekről a dilemmákról és a rájuk adott válaszainkról beszélgetek veletek a pénteki meetup-on.
• Farkas Anita és Janota Orsolya - Technika #1 - egy közösségi faműhelyről
Hogyan lehet Budapest belvárosában egy közösségi elveken alapuló műhelyt üzemeltetni úgy, hogy szem előtt tartsuk a designtudatosságot, figyeljünk a közösségi szempontokra és igyekezzünk pénztárcától függetlenek maradni?
Hogyan visz előre, ha mindezt a város szövetébe ágyazva, kollaboratív keretek között műveljük? Hol van a vegetáriánus gasztroblogger, az amatőr hajóépítő egyesület, az orosz cipőtervező és az asztalos metszéspontja?
Az esemény 100%-ban a kezdeményező szervezők, a meghívott előadók és workshoptartók önkéntes munkája eredményeként és erőfeszítésével valósul meg.
Előadásötleted van? Írj nekünk az
[masked] címre. Köszönjük Ez az esemény ingyenes!