• nForum Q4 -- .Net Identity Server, Memstate, Code as crime scene
  17:00 Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med Javaforum) 17:30 Välkommen 17:35 Inloggning och behörighet i ASP.NET Core 2.0 – Anders Abel En modern web-applikation är inte längre den html-genererade-på-server-lösning som vi är vana. Numera finns det klientsides Javascript, som anropar REST-API:er. Ibland blandas det med mer klassiskt servergenererat innehåll. Allt det här packas ihop och upplevs av användaren som en applikation. Och allt det här behöver säkras upp korrekt. Och självklart förväntar sig användarna att kunna använda existerande konton från sociala nätverk eller den organisation man jobbar i (inte ett till lösenord tack!) ASP.NET Core skapades för att hantera det här. Och med 2.0-releasen kom en kraftigt förbättrad inloggningsmodell. Kombinerat med kraftfulla verktyg för behörighetskontroll så finns alla byggstenar till hands. dentityServer4 kan erbjuda sammanhängande arbetsflöde för att hantera inloggning centralt. Den kan sen koppla till sociala och företags-konton ppströms via olika protokoll. Det är användbart både för att koppla ihop olika applikationer, men även för att få olika delar av en applikation såsom server-genererade sidor, REST-API och Javascript-frontend att hänga ihop. Det här föredrag börjar med en kort introduktion av principerna och går sen in på praktiskt kodande med att koppla upp en webb-lösning (server-side-sidor, REST-API och JS-klient) mot IdentityServer4. 18:30 Paus 18:45 Code as a crime scen – Martin Bäumer, Squeed Att mäta och bedöma kodkvalitet kan vara rätt matematiskt, teoretiskt och komplext, och i värsta fall även värdelöst (om man t.ex. mäter fel saker). Eller så tänker man “simple is the new beautiful” och försöker förstå en kodbas med lite enklare verktyg och mätetal. Martin kommer att prata om en approach som kan ge nya insikter och svar på ex. följande frågor: * Vilka delar av kodbasen kan orsaka mer problem än andra? * Vilka delar av kodbasen behöver ev lite mer "kärlek"? * Hur går det för oss i teamet med kodkvalitet? * Hur påverkar organisationen kodbasen? mm 19:30 Lessons learned building OrigoDB and Memstate – Robert Friberg, Company Robert started experimenting with data in-memory in the mid 90s. Fast forward and today Robert is lead architect and developer on Memstate, an event-sourced, ACID-transactional in-memory application platform. Memstate is a complete rewrite of OrigoDB targeting .NET Standard. Conceptually, they are the same but with entirely different internals. In this presentation you will learn about the underlying pattern, the OrigoDB implementation and it's shortcomings, what you learned and the resulting implementation of Memstate. You will touch on topics such as async/await, group commit, event storage, nuget versioning, consensus in distributed systems, message ordering, throughput and latency. ~20.15 Mingel Efteråt är det mingel med öl och datasnack för de som vill på The Bishop Arms, Järntorget 6.

  Folkets Hus, Järntorget

  Folkets hus, Järntorgsgatan, 413 04 Göteborg · Göteborg

 • nForum Q3 -- Ickefunktionella krav + Bra struktur -> bra kod + Azure DevOps
  17:00 Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med Javaforum) 17:30 Välkommen 17:35 Icke funktionella krav för att minska teknisk skuld – Johan Normén, unSquared Över 70% av system idag lider av en teknisk skuld i olika nivåer. Det behöver inte vara så. Teknisk skuld skapas oftast utifrån lågt fokus, slarv och stress. Men det kan också bero på bristande målbild och gemensam vision. Ett annat problem i många av dessa systemen är bristen på de icke funktionella kraven. Johan kommer i sin presentation berätta om dessa krav och varför de måste vara med redan från början för att minska risken att sätta sitt system i onödiga tekniska skulder. Johan Normén äger företaget unSquared AB, där han jobbar med arkitektur, utveckling, Devops och QA inom Microsoft teknik. Johan har utsetts till en av Sveriges tio ledande utvecklare av den svenska versionen av Computer Sweden och är skribent för IDG Expert Network. Han är också en av skaparna bakom SweNug (Sverige .Net User Group). Johan lever för effektivisering på alla nivåer, inom utveckling, leda team och innovationer. 18:30 Paus 18:45 Bra struktur = bra kod – Fredrik Normén, Squeed Hur koden för en applikation ser ut spelar stor roll, både för den enskilde programmeraren och för ett team. Om alla enas om hur man ska utforma applikationerna underlättas kommunikation och mängden fel minskas. Resultatet blir snabbare utveckling av bättre applikationer. Fredrik Normén berättar om metoder och stilregler som underlättar. Fredrik Normén har arbetat inom branchen i över 20 år och är delägare och konsult på Squeed AB. Han har sedan 2005 varit Microsoft MVP och är Microsoft Insider. De senaste fem åren har Fredrik fokuserat mycket på ALM, DevOps och mycket fokus på Continuous Delivery. Han är enligt IDG en av top 10 bästa utvecklarna i Sverige. Fredrik är med och arrangerar SweNug i Göteborg (Sweden .Net User Group) och nForum, där han även förläser om allt möjligt inom systemutveckling, så som Contrinuous Delivery, ALM, Azure, Asp.net och ”clean code”. Utöver detta så har även Fredrik pratat på flertal konferenser, så som t.ex Microsoft TechDays. 19:30 Introducerar Azure DevOps - Fredrik Normén, Squeed DevOps har blivit allt viktigare för ett teams framgång. Azure DevOps fångar över 15 års investering och lärande i att tillhandahålla verktyg för att stödja mjukvaruutvecklingsteam. Under den senaste månaden har över[masked] interna Microsoft-användare och tusentals kunder, i grupper både små och stora, använt dessa tjänster för att skapa produkter till dig. Tjänsterna som Microsoft erbjuder idag spänner över hela livscykeln för att hjälpa utvecklare att skapa programvara snabbare och med högre kvalitet. Tjänsterna representerar det mest kompletta erbjudandet i det offentliga molnet. I denna session kommer vi få ta del av en introduktion till dessa tjänster. ~20.15 Mingel Efteråt är det mingel med öl och datasnack för de som vill på The Bishop Arms, Järntorget 6.

  Folkets Hus, Järntorget

  Folkets hus, Järntorgsgatan, 413 04 Göteborg · Göteborg

  3 comments
 • nForum Q2 -- DDD, API versioning och EventStore
  17:00 Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med Javaforum) 17:30 Välkommen 17:35 Varför förstår inte beställaren vad vi gör? – Stefan Cronert, Squeed Stefan har jobbat med systemutveckling i snart 20 år, främst inom bank, finans och försäkring. Ofta har han märkt att beställare och utvecklare pratar förbi varandra. Man kan komma långt genom att prata krav och tillämpa olika former av testdriven utveckling. Men det räcker ofta inte hela vägen, vad finns för då för vägar att gå? Domän driven design (DDD) kan vara en möjlig lösning på de problemen. Stefan kommer att prata om: Vad DDD innebär, Varför det behövs Vilka som är de viktigaste sakerna att fokusera på. Idéerna bakom och konkreta exempel kommer att presenteras 18:30 Paus 18:45 API-versionering (Klurigt, inte svårt) – Örjan Eriksson, Squeed Hur små API:er du än bygger, behöver du ofta ta hänsyn till förändrade beteenden och flöden. Om du dessutom har externa konsumenter av dina API:er, behöver förändringar kommuniceras och samordnas för att inte slå ut andra system. Vi tittar på hur vi kan använda olika strategier och metoder för att versionera REST-API:er, oavsett om det är ett nytt API eller om det har flera år på nacken. 19:15 Paus 19:30 Introduktion till EventStore – Kristofer Nissbrandt, Collector Bank EventStore är en databas som är speciellt designad för att dra maximal nytta av Event Sourcing. Det är en Open Source NoSQL databas skriven i C#, som bygger på append-only writes, immutability och avancerad prenumerationsfunktionalitet. Under den här sessionen så kommer Kristofer gå igenom hur man kommer igång med EventStore. Han kommer gå igenom hur man skriver och läser data, samt mera avancerade delar så som den interna projektionsmotorn och prenumerationer. 20:20 Efteråt är det mingel med öl och datasnack för de som vill på The Bishop Arms, Järntorget 6.

  Folkets Hus, Järntorget

  Folkets hus, Järntorgsgatan, 413 04 Göteborg · Göteborg

  4 comments
 • nForum Q1 -- Grafdatabaser, Infrastruktur som kod, Drunken hamster deployment
  17:00 Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med Javaforum) 17:30 Välkommen 17:35 Grafdatabaser, många relationer på ett enklare sätt – Jakob Lithner, Squeed Grafdatabaser är en ny storagetyp inom NoSQL världen. Det är den som de senaste åren växt klart mest, men är ändå relativt okänd för de flesta. Är man van vid vanliga relationsdatabaser så kan det först kännas litet främmande. Men om man bara fattar de grundläggande koncepten så är det lättare än man kan tro! Den marknadsdominerande grafdatabasen heter Neo4j och är ursprungligen utvecklad i Sverige. Vi börjar med en kort bakgrund till grafdatabaser och förklarar hur de kan göra stor skillnad i rätt användningsfall. Frågespråket Cypher som används i Neo4j är ganska likt SQL, så om man bara förstår grunderna så är man snart igång. Med exempel visas hur man läser in data, bygger upp noder och relationer samt ställer frågor mot grafträdet. Avslutnigsvis visas hur grafdatabaser passar in i ett tiotal vanliga use case. Demokod finns för nedladdning så att man enkelt kan testa vidare själv. 18:30 Paus ***************************************************************************************** TYVÄRR UTGÅR BÄGGE DE TVÅ SISTA FÖREDRAGEN PGA SJUKDOM :( Det här är förstås riktigt tråkigt, men inget vi kan styra över. Huvudföredraget första timmen om Grafdatabaser genomförs fortfarande som planerat :) Vi kommer efter det att erbjuda två alternativ: 1) Efter föredraget om Grafdatabaser har vi en frågestund kring Grafdatabaser. 2) De som vill kan istället få hoppa över till vårt parallella event JavaForum. Just i kväll har de ett intressant föredrag som nog kan passa även för .Net personer. Om det bara finns plats så går det bra att gå ner till dem i stora salen och ansluta till Henriks föredrag kl.18.45. Game Development - An Orientation Game programming is sometimes viewed as something very different from regular software. What are the similarities and differences between “serious software” and games? What can we learn from each other? Presented in English. Henrik Jonsson recently released a Need for Speed title, and has been programming games for 20 years https://www.meetup.com/Javaforum-Goteborg/events/246859878/ ***************************************************************************************** 18:45 XXXXX DETTA FÖREDRAG UTGÅR PGA SJUKDOM XXXXX Drunken hamster deployment – Karl Tillström, Collector Bank Banksystem får ju aldrig gå fel, därför har vi i Collector Checkout outsourcat våra deployments till ett gäng fulla hamstrar. En berättelse om continuous deployments. 19:30 XXXXX DETTA FÖREDRAG UTGÅR PGA SJUKDOM XXXXX Infrastruktur som kod i Azure – Johan Kardell, Squeed Vi går igenom några vanliga sätt att hantera sin infrastruktur som kod i just Azure. Vilka sätt är vanliga, vad finns det för alternativ som är lätt att komma igång med? Johan delar med sig av lite exempel tagna från verkligheten och självklart även en silverbullet i ämnet. Valfritt mingel med öl och datasnack för de som vill på The Bishop Arms, Järntorget 6 Stort tack till Gunnebo som sponsrar eventet.

  Folkets Hus, Järntorget

  Folkets hus, Järntorgsgatan, 413 04 Göteborg · Göteborg

  7 comments
 • Nforum Q4 -- Frontend-fokus
  17:00 Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med Javaforum) 17:30 - Intro 17:35 - Scaling with Webpack – Anders Teern – Squeed Have you ever wondered what Webpack can do for you? Maybe you want to take a first spin with Webpack, or maybe you want to scale your project with Webpack. Webpack can be tricky and has a lot of things you have to be aware of. I will share how I use the beauty, and manage the pains, of Webpack. What problems it can solve. And what problems it can not solve. 18:30 - Paus 18:45 - Varför Elm gör mig glad! – Johan Strand – Antura För inte allt för länge sedan upptäckte jag Elm och jag kan säga att jag har inte blivit så glad pga ett programspråk på många år. Spelar det någon roll om det är kul att programmera? Ja, för jag tror att det är när jag uppnår resultat som det blir kul och när jag har kul så vill jag göra mer osv. Vad är då Elm? Jo det är ett statiskt typat funktionellt språk som kompilerar till javascript (puh!), dessutom så följer alla Elm-applikationer samma mönster, The Elm Architecture. Det blir aldrig några runtime-fel i Elm, ’null’ och ’undefined’ lyser med sin frånvaro, istället tvingas du tänka efter före (smärtsamt, eller?) Vi kommer gå igenom grundläggande principer genom kodexempel, sen följer vi upp det med fler kodexempel. 19:25 - Paus 19:40 - Bättre gränssnittstestning med BDD – Viktor Sarström – Evolve I detta snack kommer vi prata om gränssnitt som tar mer och mer plats i dagens projekt. I en värld där allt rör sig snabbt så måste vi validera att användarna av applikationerna får en bra upplevelse. Med hjälp av automatiserade gränssnittstester kan vi enkelt undvika risker och skapa en plattform som blir trygg för alla utvecklare. Tillsammans med beteendedriven utveckling kan man involvera fler för att skapa en stabilare produkt som ger ett större mervärde till både organisation och slutkund. Med hjälp av språket Gherkin kan du beskriva beteende utan att ange hur det här beteendet implementeras. Jag kommer visa hur man med en headless browser, Gherkin och lite andra spännande verktyg kommer igång med gränssnittstestning med BDD. Gränssnittet som visas är skrivet i React, men testningen är helt oberoende av ramverk och är därför generellt. 20:30 - Slut! Valfritt mingel Öl och datasnack för de som orkar på The Bishop Arms, Järntorget 6

  This Meetup is past

  Folkets Hus, Järntorget

  Folkets hus, Järntorgsgatan, 413 04 Göteborg · Göteborg

  1 comment
 • nForum Q3
  Mötet sponsras av 17:00 - Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med JavaForum) 17:30 - Välkommen - Intro 17:35 - .NET Standard 2.0 och .NET Core 2.0 -- Varför ska man bry sig? Kristofer Nissbrandt & Johan Kardell — Squeed Vad är .NET Standard? Vad innebär version 2.0? Är .NET Standard och .NET Core samma sak? Behöver jag bry mig? Det är viktigt för alla som jobbar med .NET-utveckling, oavsett om man sitter med .NET Core eller .NET Framework, att förstå vad som händer med .NET. Kristofer och Johan går igenom vad .NET Standard är och visar varför version 2.0 är den viktigaste versionen någonsin. Kodexempel utlovas i bland annat .NET Core 2. 18:30 - Paus 18:45 - Hoverfly - Simuleringar och integrationstester, fast på det enkla sättet Örjan Eriksson — Squeed Har du också tröttnat på att skriva mocks för att kunna testa externa API:er? Testar du verkligen anropskedjan om du inte gör ett faktiskt anrop? Simuleringsprogramvaror är inget nytt, men med Hoverfly går det hela snabbt och enkelt, med bibehållen flexibelt. Även för oss som kör .NET! Vi tittar på var Hoverfly är, hur det går att anpassa och hur enkelt det går att använda i våra integrationstester. 19:25 - Paus 19:40 - Machine learning for fun and profit - Förutspå bitcoin-kursen med Encog och EventStore Karl Tillström — Collector Bank Machine learning är det nya svarta och ingen har ju någonsin använt det till att försöka förutspå börsen (true story!). Så vi tar oss 50 minuter och bygger oss en maskin som kommer göra oss alla rika som troll. Med hjälp av duploklossar. Kort och gott en crash course i hur man kan använda Encog-biblioteket för att bygga ett (artificiellt) neuralt nät i .Net. Vi matar det sedan med liveströmmen av bitcoin-kurser för att låta det förutspå framtiden. Datan sparar vi ner i EventStore (NoSql, much wow!). Om vi mot förmodan hinner så känner och klämmer vi även lite på Encogs funktioner för genetisk programmering. Det blir ungefär lika djupt som en vattenpöl och att kalla det "skrapa på ytan" vore att överdriva existensen av sagda djup. Bra idé? Mje. Men det är kul! 20:40 - Slut! Valfritt mingel Öl och datasnack för de som orkar på The Bishop Arms, Järntorget 6

  This Meetup is past

  Folkets Hus, Järntorget

  Folkets hus, Järntorgsgatan, 413 04 Göteborg · Göteborg

  2 comments
 • nForum 2017 Q2
  Kvällens möte sponsras av 17:00 - Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med JavaForum) 17:30 - Välkommen - Intro 17:35 - Cake - Komma igång med C# driven bygg automatisering - Mattias Karlsson - WCOM .NET och C# har under sina 15 år varit tungt fokuserad på Microsoft och Windows som plattform, detta har den senaste tiden drastiskt förändrats – i och med att deras kompilatorer och verktyg blivit öppen källkod och samtidigt levereras till ett flertal olika plattformar. I denna nya värld där ens kod skall kunna byggas och köras på olika operativsystem och i olika miljöer – finns det en stor utmaning hur man orkestrerar hantering av beroenden, bygg, test och publicering på ett hanterbart och hållbart sätt. Utan att bli gråhårig eller bygga ett berg av tekniskskuld på vägen. Mattias hittat sin hammare! Cake, ett C# baserat byggorkestrerings system – gjort av C# utvecklare för C# utvecklare. Det låter dig återanvända den kompetens ditt team har redan idag. Under denna dragning kommer vi introducera dig till hur du kommer igång med Cake och på hur du kan återanvända samma process och recept för att hämta beroenden, bygga, testa, paketera och publicera dina projekt med hjälp av den C# script motor, metoder och komponenter verktyget erbjuder. Målet är att ge en aptitretare som lämnar dig hungrig för mer ”Cake”! 18:30 - Paus 18:40 - Windows Container quickstart & CI/CD med Docker - Nikolai Kanaev -& Fredrik Normén - Squeed Under denna session kör vi en quickstart med Docker på Windows och hur man kan använda Windows Containers för att få en smidig och effektiv CI/CD-pipeline. Ni kommer ta del av vad en container är, hur den skiljer sig mot en virtuell maskin och hur man kommer igång med Docker. Sedan demonstrerar vi hur man med containers kan definiera en miljö som gör att din .NET-applikation alltid kommer att köras under samma omständigheter, oavsett om det är på en utvecklarmaskin eller i produktion. 20:30 - Slut! Valfritt mingel Öl och datasnack för de som orkar på The Bishop Arms, Järntorget 6

  Folkets Hus

  Olof Palmes Plats · Göteborg

  2 comments
 • nForum 2017 Q1
  17:00 - Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med JavaForum) 17:30 - Välkommen - Intro 17:35 - Mobilapp utveckling år 2017 - Xamarin - en alternativ väg till att nå ditt mål! - Mikael Stalvik - Lindex Presentationen utreder olika alternativ till utveckla mobilappar år 2017 med fokus på dess för och nackdelar.Med Xamarin utvecklar man native appar i c# för flera plattformar med en gemensam kodbas som sparar tid och säkrar kvalitet. 18:30 - Paus 18:45 - Bli vän med Operations och hitta fel snabbt med Microsoft Application Insight - Fredrik Normén- Squeed Felsökning kan ibland ta väldigt lång tid, operation kan ha svårt att förstå loggar. När det kommer till DevOps samt CD så är loggning och mätningar av våra applikationersvälmående etc viktigt. Fredrik kommer att prata om sin erfarenhet kring att hjälpa operations samt utvecklare och ge en introduktion till Application Insight, få 360 graders vy på applikationer. 19:25 - Paus 19:40 - SASS & LESS - Hur gör man så CSS blir roligt igen? Stellan Lindell - Aweria Stellan kommer att introducera er till SASS och Less som är två typer av förbearbetning av CSS. Använding av SASS och Less tillåter oss använda variblar, nestlade matematiska operationer och mycket mer när vi skriver kod för webbdesign. Detta leder till lättare och snabbare uppdatering av vår CSS-kod, vilket också gör allt mycket roligare. 20:40 - Slut! Valfritt mingel Öl och datasnack för de som orkar på The Bishop Arms, Järntorget 6

  Folkets Hus

  Olof Palmes Plats · Göteborg

  6 comments
 • nForum 2016 Q4
  17:20 - Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med JavaForum) 17:40 - Intro 17:45 - Så bygger banken i molnet? - Mats Iremak - Collector Bank Hur kopplar du ihop en modern oberoende ekonomiapp med ett banksystem on-premise bakom brandväggar med hjälp av Azure? Vi går igenom arkitektur och kod som använts för att koppla ihop Tink med Collectors sparkonton med på ett säkert sätt med hjälp av Mobilt BankId. 18:35 - Paus 18:50 - Docker och Docker Compose: Efterlikna din produktionsmiljö - Kristofer Nissbrandt - Squeed Docker har länge varit ett hett ämnet inom Linuxvärlden och har i viss mån varit ganska ointressant för .NET utvecklare. Men, det här börjar sakta ändras genom Dockers samarbete med Microsoft, i syfte till att få till Container teknik för Windows Server. Så det har blivit hög tid att börja kolla närmare på Docker. I den här sessionen kommer Kristofer gå igenom Docker och Docker Compose genom att visa ett vanlig användningsområde för Docker, möjligheten att sätta upp en fullständig “kopia” av din produktionsmiljö. 19:20 - Paus 19:40 - Websocket – Alla vet att det finns, men få använder det - Jakob Lithner - Softhouse Om du inte har börjat använda websockets ännu i din webapplikation så är det kanske dags nu? Det är enkelt, det fungerar och det är roligt.Föredraget ger en kort bakgrund till websockets och visar sedan ett antal exempel som är baserade på SignalR. 20:40 - Slut! Valfritt mingel Öl och datasnack för de som orkar på The Bishop Arms, Järntorget 6

  This Meetup is past

  Folkets Hus, Järntorget

  Folkets hus, Järntorgsgatan, 413 04 Göteborg · Göteborg

  3 comments
 • Nforum 2016 Q3
  17:00 - Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med JavaForum) 17:30 - Intro 17:35 - I say A “front-end build pipeline” – You say WAT!? - Chris Klug For quite some time, web developers outside of the .NET space have been managing their front-end resources in very different way than we .NET devs are used to. They have been using sounds, I mean tools, like Gulp and Grunt to do their bidding.Now .NET developers can get also Gulp and Grunt their way through Visual Studio and automate a lot of the tasks that you thought we impossible to do. In this talk, Chris will take you through Gulping your front end and Grunting out your projects. Alongside this, he will discuss topics such as npm, Bower, bundling and minification so you can sit the lunch table and know what your colleagues are Squeezing about… You googled Squeeze didn’t you? 18:25 - Paus 18:40 - FaaS (Function as a Service)/Servless Architecture med Azure Functions - Fredrik Normén Tänk dig att kunna köra kod utan att bry dig om operativsystemet och slippa underhåll såsom t.ex uppgraderingar av OS etc.Fredrik kommer under denna session prata om Azure Functions och FaaS/Servless Architecture. 19:10 - Paus 19:30 - Securing your API with OAuth - Filip Ekberg Kör du en hemmabyggd säkerhetslösning för ditt API? Sluta med det! Vi tar en titt på varför du ska bry dig om OAuth och Identity, samt varför detta är viktigt när du bygger API som du vill ska vara säkra. Vad är egentligen skillnaden på authentication och authorization? Vad är ett "OAuth Flow"? Vad är "Claims"? Låt oss kolla på hur man introducerar IdentityServer i ett ASP.NET API för att göra det säkrare, och enklare för tredjeparter att jobba med 20:30 - Slut! Valfritt mingel Öl och datasnack för de som orkar på The Bishop Arms, Järntorget 6 Kvällens sponsor är Spinit (https://www.spinit.se/):

  This Meetup is past

  Needs a location

  3 comments