• nForum Q4 2020 - .NET5 och Blazor

  Online event

  Detta event hålls online.

  Som ni märkt var det mycket länge sedan vi hade ett nForum. Det är förstås roligare att ha det fysiskt som vi brukar, men i väntan på att det ska vara tillåtet, så tänkte vi nu erbjuda ett online event. Vi har kört ett par liknande i höst med våra övriga forum och det har fungerat riktigt bra.

  Som de flesta säkert noterat så har Microsoft nu i november släppt .NET 5.0. Det är en viktig milstolpe i Microsofts strävan mot en enad plattform. Deras stora internationella konferens Dotnetconf som genomfördes 10-12 november innehöll väldigt mycket matnyttigt. För er som inte orkade lyssna igenom alla 80 föredragen så kommer vi denna meetup att lyfta upp några av höjdpunkterna.

  17.00 .NET 5.0, Jacob Lundberg, Squeed

  Microsoft har äntligen släppt .NET 5.0 officiellt, men vad innehåller denna nya version? Vad är .NET 5 och hur relaterar det till .Net Framework och .Net Core? Vi går igenom hur .NET 5.0 passar in i ekosystemet och hur det är tänkt att utvecklas framöver. Sedan tar vi en närmare titt på några av de nya features och prestandaförbättringar det för med sig. Avslutningsvis går vi igenom tips och tricks för att komma igång med .NET 5.0.

  17.40 C# 9, Erik Skogström, Squeed

  Record type som många väntat efter är nu äntligen här. Det gör möjlighet att på ett snyggt sätt använda immutable objekt. Pattern matching har återigen förbättrats och förenklats. Eftersom många nog inte uppdaterat sina C# versioner på ett tag så nämner vi även några godbitar från C# 7 och C# 8. Bland annat hur man kan ställa om sina projekt så att man kan undvika alla "Object Reference Not Set to an Instance of an Object".

  18.10 Blazor, Jakob Lithner, Squeed

  Blazor är ett helt nytt sätt att skriva webgränssnitt. Man kan använda C# både i backend och frontend. Koden till frontend kompileras till webassembly och blir därmed mycket snabb. Först ger vi en kort översikt av vad Blazor är och hur det fungerar. Sedan pratar vi om vad man bör tänka på när man gör sin första Blazor applikation. Sist hinner vi med en demo där vi jämför Blazor med några av de frontend tekniker som är vanliga bland .Net utvecklare (ASP.Net, MVC, Angular, Vue, Javascript).

  Online möte
  Vi använder Zoom som är en känd plattform för videomöten. När du anmält dig så kommer du att få tillgång till en länk. Har man inte använt Zoom förut så får man en uppmaning att installera Zoom klienten. Det bör man acceptera. Det fungerar på alla plattformar och gör det möjligt att ha litet bättre bildkvalitet än t.ex. Google Meet som vi också testat.

  Lösenord till Zoom: nforum

  Datum: Tisdag 8 december

  Tid: Vi börjar kl.17.00 och håller på till ca kl.19.00. Länken kommer att fungera en stund innan mötet så att man kan koppla upp sig och vara beredd i god tid.

  Antal: För att kunna ha feedback på ett naturligt sätt så begränsar vi antalet till 100 personer. Observera att anmälan i Meetup inte är direkt kopplad till Zoom mötet. Om det blir fullt i Zoom så är det de som kopplar upp sig först som kommer in.

  Video: Vi ser gärna att alla har video på, så att vi får en live känsla. Det gör det också lättare att ha feedback med handuppräckning och frågor efter föredragen.

  4
 • gRPC för .Net Core utvecklare

  Online event

  I denna remote meetup kommer vi ta en titt på gRPC för .Net Core.

  gRPC är ett high-performance remverk för RPC (Remote procedure call). I gRPC kan en klientapplikation direkt anropa en metod i en serverapplikation på en annan maskin som om det var ett lokalt objekt, vilket gör det lättare för dig att skapa distribuerade applikationer och tjänster

  Detta event använder sig av Google Meet (hangouts) och är på Svenska.
  Talare är Fredrik Normén - Squeed

  Fredrik Normén är konsult på Squeed och han har arbetat i över 24 år i branchen som systemarkitekt, utvecklare, utbildare och agil teknisk coach. Fredrik arbetar med effektivisering av mjukvaruleverans som t.ex Continuous Delivery, hjälpt bolag gå mer mot DevOps kultur och bli mer high-performance etc. Så allt från människor, processer och produkter. Fredrik har även varit Microsoft MVP i 15 år och Asp.Net Insider samt varit med i några av Microsoft advisor boards. Han har även pratat på flertal meetups och konferenser. Samt skrivit böcker och arbetat som granskare av flertal böcker samt guidelines från Microsoft mm.

  4
 • Introduktion till Continuous Delivery - Repris

  Online event

  OBS! Denna meetup kommer ske remote och på svenska. Vi tänker oss att många arbetar idag remote och kanske vill ha något att lyssna på under lunchtid.

  Om eventet:

  Det blir allt viktigare att få ut mjukvara snabbt och med hög kvalité. Idag ställer många användare stora krav på kvalié på den mjukvara som levereras. Det krävs en omställning i hur vi leverar mjukvara idag. Ska vi hänga med så inga andra springer om oss så måste vi jobba med förbättringar hela tiden. I denna presentation kommer Fredrik Normén ge er en introduktion till Continuous Delivery.

  1
 • Kubernetes för .Net Core Utvecklare

  Online event

  I dessa tider när många sitter remote så tänkte vi att det kunde vara trevligt att göra något vid lunchtid.

  Så vi kör en grundläggande presentation om Kubernetes för .Net Core utevckalare. Där ni kommer få ta del av vad Kubernetes är och hur ni kan
  inom .Net Core bygga lösningar för att ta fördel av några av de delar Kubernets erbjuder, så som självläkning och konfigurationer. Presentationen hålls av Fredrik Normén - Squeed.

  Denna presentation riktar sig till dig som är intresserad av och nyfiken vad Kubernetes är. Presentationen kommer hållas remote under lunchtid via Google Hangouts och är på svenska.

  3
 • Introduktion till Continuous Delivery

  Online event

  OBS! Denna meetup kommer ske remote och på svenska. Vi tänker oss att många arbetar idag remote och kanske vill ha något att lyssna på under lunchtid. Så vi kör ett första försök att hålla en dragning remote via Google Hangout. Det blir till en början ett begränsat antal för att se om all teknik håller måttet.

  Om eventet:

  Det blir allt viktigare att få ut mjukvara snabbt och med hög kvalité. Idag ställer många användare stora krav på kvalié på den mjukvara som levereras. Det krävs en omställning i hur vi leverar mjukvara idag. Ska vi hänga med så inga andra springer om oss så måste vi jobba med förbättringar hela tiden. I denna presentation kommer Fredrik Normén ge er en introduktion till Continuous Delivery.

  4
 • Kubernetes för Utvecklare, .Net Core 3, Azure DevOps och IaC i Microsoft Azure

  Agenda

  17:15 Registrering & mingel

  17:30 Välkommen

  17:40 Kubernetes för Utvecklare med Asp.Net Core 3.0 i bilden - Fredrik Normén, Squeed

  Under denna session så kommer ni få en introduktion till Kubernets, samt lite djupdykning kring hur vi kan bygga Asp.Net Core 3.0 applikationer som driftas i ett Kubernetes kluster, där fokus blir på nyheter i .Net Core 3.0 som är bra anpassat för att bygga självläkande och tryggare tjänster.

  18:20 Paus

  18:30 Azure Pipelines, skapa CI/CD pipelines mot Kubernets - Fredrik Normén, Squeed

  Vi forstätter med att gå vidare från tidigare session och ser hur vi kan med hjälp av Azure Pipelines i Azure DevOps skapa upp en CI/CD med multistage pipeline. Fokus blir på deploy mot Kubernetes, där containers kommer används för att skapa en smidigare CI/CD upplevelse. Vi kommer se på användandet av deployment environment, Azure Container Registery, Blue & Green deployment mm.

  Fredrik Normén har arbetat inom branchen i över 23 år. Fredrik är konsult på Squeed AB. Han har varit Microsoft MVP i 15 år och är Microsoft Insider. Fredrik förläser, utbildar, coachar inom lite allt möjligt inom systemutveckling, så som Continuous Delivery, DevOps, Arkitektur, Test, Cloud och ”clean code” mm. Utöver detta så har även Fredrik pratat på flertal konferenser, så som t.ex Microsoft TechDays, Swetugg samt olika meetups.

  19:00 Paus

  19:10 Infrastructure as Code i Microsoft Azure - Kristofer Nissbrandt, Collector Bank

  Vad är Infrastructure as Code (IaC) och hur jobbar man effektiv med det i Microsoft Azure? I den här presentationen kommer Kristofer gå igenom hans erfarenheter med att jobba med IaC mot Azure. Han kommer visa hur man kommer igång med att bygga infrastruktur med bland annat Terraform.

  Kristofer arbetar som systemutvecklare på Collector Bank. Han har mer än 10 års erfarenhet av .NET utveckling och flerårig erfarenhet av Azure. Han har varit med och byggt flera “cloud-native” system och brinner för Event Sourcing, DDD, CD/CI och molninfrastruktur. Kristofer har även pratat på diverse meetups och konferenser, bland annat swetugg och nforum.

  Hint: Samtidigt kör javaforum (https://www.meetup.com/Javaforum-Goteborg)

  Andrea meetups som kan vara av intresse för dig:
  Agila Testare - https://www.meetup.com/Agila-Testare/
  FrontendForum Göteborg - https://www.meetup.com/FrontendForum-Goteborg/

  14
 • nForum Q3 - 2019

  Folkets Hus, Järntorget

  WirelessCar är stolt sponsor för detta event.

  17:00 Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med Javaforum)

  17:30 Välkommen

  17:45 Headless commerce - klokt eller huvudlöst? - Johan Edling, Lindex

  För att kunna erbjuda en bra kundupplevelse och ha en lösning som fungerar ur ett omni-kanal perspektiv så valde Lindex 2015 den väg som nu allmänt beskrivs som headless commerce.

  Johan Edling berättar om hur resan har varit hittills. Det angreppsätt som valdes, förutsättningar för det, lyckosamma effekter vi sett, saker att inte upprepa och några intressanta alternativa vägar för de som har annan avreseplats.

  18:25 Paus

  18:40 Att flytta en elefant till molnen - Johan Kardell, Collector Bank

  Under[masked] flyttade Collector Bank många av sina system till Azure. Vi får här höra hur det gick till när det största och äldsta systemet (elefanten) flyttades till molnen. Hur många timmar var systemet nere? Vad hände egentligen 05:23? Och hur många minuter tog det att fixa det där felet som vi helt missat i testningen?

  19:30 Azure Kubernetes Service as Code - Simon Gottschlag, Xenit AB

  Denna session kommer att fokuserar på Azure Kubernetes Service och skillnaderna mellan det och vanliga Kubernetes - fördelar och nackdelar. Vi får även ta del av hur uppsättning och konfiguration kan automatiseras med Infrastructure as Code och ett litet demo på hur man kan jobba med det.

  ~20.15 Mingel

  De som vill får gärna stanna kvar och mingla på The Bishop Arms, Järntorget 6!

  Tips
  - Samtidigt med nForum körs även Javaforum i Folkets Hus: https://www.meetup.com/Javaforum-Goteborg

  - FrontendForum träffas separat på andra datum: https://www.meetup.com/FrontendForum-Goteborg

  - Agila Testare har också en egen agenda:
  https://www.meetup.com/Agila-Testare/

  - Agila Ledare träffas regelbundet för frukostträffar:
  https://www.meetup.com/Agila-Ledare/

 • nForum Q2 - 2019

  Folkets Hus, Järntorget

  Vi öppnar för bokning när vi har satt agendan (ca 2-4 veckor innan eventet).

  17:00 Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med Javaforum)

  17:30 Välkommen

  17:35 Som en rockstar: Vad vi kan lära oss av musikbranschen - Martin Bäumer - Squeed AB

  De verktyg och språk vi använder i vårt arbete ändras och förbättras kontinuerligt. Nuvarande ramverk kommer förre eller senare ersättas och bli gamla. Som utvecklare behöver vi lära oss nya saker och om vi inte håller oss uppdaterade tappar vi konkurrenskraft, både som företag och som individer. Detta gäller inte bara inom IT-branschen. Hur gör man i andra branscher för att utvecklas och förbättras?

  Under presentationen kommer vi lyfta blicken och tittar på musikbranschen. Vi kommer se olika exempel på hur man har lyckats som musiker och vad vi som utvecklare kan ta med oss för att lyckas.

  18:15 Paus

  18:30 Kontraktstestning med Pact - Niklas Lindblad - Squeed AB

  Har du problem med att API:er bryter bakåtkompatibiliteten utan att säga till? Äger du ett API som många använder, där du är rädd att ta bort kod för att det kan förstöra för andra? Undrar du om dina mockar mot externa system är uppdaterade, eller går du mot en testmiljö för att du inte kan garantera det?

  Vi kikar lite närmare på Pact (https://pact.io), ett verktyg för kontraktstestning med consumer driven contracts. Det är ett sätt att sköta versionshantering av dina tjänster, som även ser till att du vet precis vem som får problem när du vill göra brytande uppdateringar.

  19:20 The importance of failure - Carl Engström, Senior Engineer, Spotify

  OBS: Detta föredrag är samkört med Javaforum i STORA SALEN!
  The software industry is learning to talk more openly about failure but there is still a long way to go. In this talk I will show the importance of having a good attitude towards failure as well as share a story of a real incident at Spotify. Presented in English.

  ~20.15 Mingel

  De som vill får gärna stanna kvar och mingla på The Bishop Arms, Järntorget 6!

  Tips
  - Samtidigt med nForum körs även Javaforum i Folkets Hus: https://www.meetup.com/Javaforum-Goteborg

  - FrontendForum träffas separat på andra datum: https://www.meetup.com/FrontendForum-Goteborg

  - Agila Testare har också en egen agenda:
  https://www.meetup.com/Agila-Testare/

  - Agila Ledare träffas regelbundet för frukostträffar:
  https://www.meetup.com/Agila-Ledare/

  1
 • C# nu och i framtiden, Trunk Based Development och API First

  17:00 Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med Javaforum)

  17:30 Välkommen

  17:35 C# Nu och i framtiden - Kristofer Nissbrandt - Collector Bank

  I den här sessionen kommer Kristofer gå igenom några av de intressanta nyheterna som kom i C# 7.0 -> 7.3 och vad som kommer i C# 8. Han kommer gå igenom funktioner som Pattern matching, de nya typerna Span/Memory, switch expressions, null reference types och async streams.

  18:30 Paus

  18:45 Trunk based Development – Fredrik Normén, Squeed

  Hur kan vi få en bättre CI/CD upplevelse med Trunk Based Development, Feature Toggles och Branch By Abstraction? Fredrik kommer att gå igenom vad Trunk based development är och feature toggles and branch by abstraction. Det hela handlar om hur vi i ett "team" kan arbeta i en och samma branch än att använda oss av feature branches.

  19:30 Ökad innovationsförmåga med API First ansats för arkitekturmigrering – Johan Edling, Lindex AB

  Uppgiften är att för Lindex kunder förbättra upplevelsen, möjligöra fler typer av digitala möten, skapa en mer konsekvent bild för kunden. Detta i ett systemlandskap för digitala kundmöten dominerat av ett större system med ett antal mindre perifiera applikationer. Johan beskriver hur Lindex valt att angripa problemet med en API First ansats, vilka kvaliteter inom API Management som introducerats och hur resan mot en flexiblare arkitektur nu börjar komma in i ett område liknande vad Gartner kallar miniservices baserad arkitektur.

  Förutom lite highlights med innovation som sannolikt inte gjorts utan ansatsen med API First så lyfts några misstag som andra på liknande resa med fördel kan unvika

  ~20.15 Mingel

  Efteråt är det mingel med öl och datasnack för de som vill på The Bishop Arms, Järntorget 6.

 • nForum Q4 -- .Net Identity Server, Memstate, Code as crime scene

  Folkets Hus, Järntorget

  17:00 Mingel och lättare tilltugg (tillsammans med Javaforum)

  17:30 Välkommen

  17:35 Inloggning och behörighet i ASP.NET Core 2.0 – Anders Abel

  En modern web-applikation är inte längre den html-genererade-på-server-lösning som vi är vana. Numera finns det klientsides Javascript, som anropar REST-API:er. Ibland blandas det med mer klassiskt servergenererat innehåll. Allt det här packas ihop och upplevs av användaren som en applikation. Och allt det här behöver säkras upp korrekt. Och självklart förväntar sig användarna att kunna använda existerande konton från sociala nätverk eller den organisation man jobbar i (inte ett till lösenord tack!)

  ASP.NET Core skapades för att hantera det här. Och med 2.0-releasen kom en kraftigt förbättrad inloggningsmodell. Kombinerat med kraftfulla verktyg för behörighetskontroll så finns alla byggstenar till hands.
  dentityServer4 kan erbjuda sammanhängande arbetsflöde för att hantera
  inloggning centralt. Den kan sen koppla till sociala och företags-konton
  ppströms via olika protokoll. Det är användbart både för att koppla ihop olika applikationer, men även för att få olika delar av en applikation såsom server-genererade sidor, REST-API och Javascript-frontend att hänga ihop.
  Det här föredrag börjar med en kort introduktion av principerna och går sen in på praktiskt kodande med att koppla upp en webb-lösning (server-side-sidor, REST-API och JS-klient) mot IdentityServer4.

  18:30 Paus

  18:45 Code as a crime scen – Martin Bäumer, Squeed

  Att mäta och bedöma kodkvalitet kan vara rätt matematiskt, teoretiskt och komplext, och i värsta fall även värdelöst (om man t.ex. mäter fel saker). Eller så tänker man “simple is the new beautiful” och försöker förstå en kodbas med lite enklare verktyg och mätetal.
  Martin kommer att prata om en approach som kan ge nya insikter och svar på ex. följande frågor:
  * Vilka delar av kodbasen kan orsaka mer problem än andra?
  * Vilka delar av kodbasen behöver ev lite mer "kärlek"?
  * Hur går det för oss i teamet med kodkvalitet?
  * Hur påverkar organisationen kodbasen? mm

  19:30 Lessons learned building OrigoDB and Memstate – Robert Friberg, Company

  Robert started experimenting with data in-memory in the mid 90s. Fast forward and today Robert is lead architect and developer on Memstate, an event-sourced, ACID-transactional in-memory application platform. Memstate is a complete rewrite of OrigoDB targeting .NET Standard. Conceptually, they are the same but with entirely different internals.

  In this presentation you will learn about the underlying pattern, the OrigoDB implementation and it's shortcomings, what you learned and the resulting implementation of Memstate. You will touch on topics such as async/await, group commit, event storage, nuget versioning, consensus in distributed systems, message ordering, throughput and latency.

  ~20.15 Mingel

  Efteråt är det mingel med öl och datasnack för de som vill på The Bishop Arms, Järntorget 6.