NS JS Meetup #8

This is a past event

83 people went

Details

Osmo okupljanje JavaScript zajednice u Novom Sadu!

Dan - 22. maj, sreda u 18h,
mesto - Poslovni inkubator Novi Sad (http://inkubator.biz/)

Na ovom okupljanju će pričati dva predavača, Sebastian Novak iz Novog Sada, i Vladimir Jovanović iz Beograda. Sebastian će nam pokazati kako isprojektovati strukturu modularnog NodeJS projekta, a Vladimir će nam pokazati kako se razvijaju Electron desktop aplikacije. Oba predavanja će biti na srpskom jeziku.

Live stream će biti puštan na sledećem kanalu https://www.youtube.com/channel/UC3uu0cLxE9ipLBXcz23yDHw

Agenda:
18:00 - okupljanje i upoznavanje
18:05 - Modular NodeJS Project Structure 📂- Sebastian Novak
18:45 - Electron cross-platform Desktop aplikacije 🖥- Vladimir Jovanović
19:15 - druženje uz piće i hranu

Više informacijama o samim predavanjima i predavačima:

----------------------
Modular NodeJS Project Structure 📂

Beše jednom jedan proizvod, imao je 3 servisa, 1 developera. Zatim kako je vredni developer radio, broj servisa je rastao iz dana u dan.
Dok jednog dana, vredni developer nije dobio zahtev da podeli na dve odvojene aplikacije koji bi se korisitle i prodavale odvojeno. Noćna mora u najavi? Kako to razdvojiti?
Ići kroz sve fajlove, ručno nalaziti kod sa svih slojeva vezan za svaku funkcionalnost, izdvojiti u nove fajlove, u nove module, u nove projekte?
Ovo predavanje ima za cilj da prenese doživljaje tog vrednog developera, ništa više, ništa manje od predloga strukture projekta.

Bio:
Sebastian Novak je polyglot programer, tehnički konsultant sa nekoliko objavljenih naučnih radova sa IEEE konferecija. Glavni fokus rada su mu NodeJS, Cloud Native i Serverless arhitekture. Trenutno radi za firme Vega IT Sourcing (https://www.vegaitsourcing.rs/who-we-are/our-team/) i Inform Technologies. Predavač i partner je u razvoju Škole Rajak.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/1337429001/
Github: https://github.com/kernel-memory-dump
IEEE: https://ieeexplore.ieee.org/search/searchresult.jsp?newsearch=true&queryText=Sebastian%20Novak
Research Gate: https://www.researchgate.net/profile/Sebastian_Novak2

----------------------
Electron cross-platform Desktop aplikacije 🖥

Electron je open-source JavaScript framework koji omogućava pravljenje Desktop aplikacija korišćenjem tradicionalnih Web tehnologija.
U zadnjih par godina je postao izuzetno popularan i neke jako popularne aplikacije, kao na primer Atom, Visual Studio Code, Slack, Discord i Skype, su razvijene u njemu.

Predavanje će pružiti odgovore na pitanja:
- Šta je Electron i zašto uopšte postoji?
- Kako radi u pozadini?
- Koje su prednosti Electron-a u odnosu na tradicionalne metode izrade - Desktop aplikacija?
- Koji su česti problemi sa kojima se programer susreće tokom rada sa Electron-om?

Bio:
Vladimir Jovanović je JavaScript developer iz Beograda fokusiran uglavnom na Frontend tehnologije. Programiranjem se profesionalno bavi od 2013. Trenutno je freelancer.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/vjovanovic
GitHub: https://github.com/infin1t3
Twitter: https://twitter.com/neam_tviter

Za koga su predavanja?
Prvo predavanje je za sve one koji su se susretali sa Node.js aplikacijama ranije i žele da nauče najbolje prakse pri implementiranju iste. Takođe može biti korisno svakome koga interesuju arhitekture projekata.

Drugo predavanje je za one koji imaju iskustva u svetu JavaScripta i zanimaju ih odgovori na pitanja koja su spomenuta u opisu predavanja.

Svi su pozvani! Bilo da ste početnici u JS svetu ili već imate iskustva sigurni smo da ćete pronaći nešto što će vam otvoriti vidike i skrenuti pažnju na trendove u JS svetu.

Dođite da se upoznamo i zajedno naučimo nešto novo!

P.S. Hvala Vega IT Sourcing (https://www.vegaitsourcing.rs/), Eryce (http://eryce.com) i Toptal (https://toptal.com) kompanijama na podršci za ovaj mitap!