NS JS Meetup #9

Details

Dan - 4. septembar, sreda u 18h
mesto - Poslovni inkubator Novi Sad (http://inkubator.biz/)

Na ovom okupljanju će pričati dva predavača, Milan Vasić i Aleksandar Sabo. Milan će nam pokazati zašto da izaberemo mono repo prilikom organizovanja projekata, a Aleksandar će nam pokazati dobre prakse pisanja JS koda kroz Object Calisthenics. Oba predavanja će biti na srpskom jeziku.

Agenda:
18:00 - okupljanje i upoznavanje
18:05 - Why We Chose Mono Repo and Why Should You 📂- Milan Vasić
18:45 - Kako te Object Calisthenics može osloboditi stresa? 😌- Aleksandar Sabo
19:15 - druženje uz piće i hranu

----------------------
Why We Chose Mono Repo and Why Should You 📂

Na ovom predavanju ćete čuti kako je jedan tim prešao da koristi mono repo. Mono repo je način organizacije repozitorijuma projekta. Saznaćete na koji način i zašto uopšte preći na mono repo na nekom legacy projektu. Milan Vasić će predstaviti kako je njegov tim prešao na korišćenje React biblioteke na legacy projektu, kao i zašto su se opredelili za mono repo način organizacije. Takođe će biti prikazano kako današnji mono repo utiče na ostale članova tima kao što su dizajneri. Biće objašnjeno šta su yarn workspaces i kako ih Milanov tim trenutno koristi. “Mono repo vs Multi repo” je debata koja traje već godinama i često je tema debate prilikom refaktorisanja ili pokretanja novog projekta. Na ovom predavanju ćete imati prilike da čujete kako je jedan tim “prelomio” i odlučio se za jedan način kroz njihovo iskustvo.

Bio:
Milan Vasić je otac, software developer i matematičar koji trenutno živi u Novom Sadu. Takođe ga zanima preduzetništvo, kao i fotografija i moda. Učestvovao je u nekoliko startapa a trenutno radi kao Senior Frontend Developer na nekoliko projekata. Za sebe kaže da je full time nerd!

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/milanvasic/
Twitter: https://twitter.com/vaske

----------------------
Kako te Object Calisthenics može osloboditi stresa? 😌

Svaki programer u svom životu pre ili kasnije dovede svoj projekat u stanje koje mu zadaje silne muke, tera ga da čupa svoju kosu i da preskoči po neku kafu. Ovo stanje se javlja kada ga najmanje očekuješ, a zove se Legacy Code.

Na sreću, postoje različite veštine koja će ti pomoći da sprečiš da se ovo zlo pojavi u tvom životu i da ti pomogne da zadržiš Zen stanje. Na primer: možeš ići u teretanu, meditirati, piti matcha čaj, a možeš odslušati i neko predavanje o Object Calisthenics-u. Ovo poslednje preporučujemo za dugotrajan efekat.

Da podsetimo, termin calisthenics se koristi da opiše seriju gimnastičkih vežbi kojima se postiže dobra kondicija i gracioznost u pokretima. Kada se to primeni na programiranje, ispada da Object Calisthenics možemo da opišemo kao serijal dobrih praksi koje će nam pomoći da se u startu izborimo sa lošim kodom i sami pišemo dobar i čitljiv kod. Teme kojih ćemo se dotaći su:
- Šta je tačno Object Calisthenics?
- Kako i zašto Object Calisthenics može da pomogne da ne dođe do Legacy Code-a?
- Koja su to pravila iza Object Calisthenics-a i kako možemo da ih primenimo u JS-u?

Bio:
Aleksandar Sabo je zaljubljenik u elektroniku, na privremenom radu u svetu programiranja. Još od srednjoškolskih dana bavi se programiranjem i primenom teorije grafova na računaru. Danas ima svoj programerski studio MP Solutions, gde sa svojim timom unapređuje život svojih klijenata iz dana u dan. Kada ne programira, bori se sa dva mala indijanca i sluša svoju ženu.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/alxsabo/

Za koga su predavanja?
Prvo predavanje je za malo iskusnije developere ali mogu slušati i početnici kako bi pokupili savete za struktuiranje svojih projekata.

Drugo predavanje je namenjeno za početnike jer prikazuje trikove i dobre prakse kojih bi se trebalo držati prilikom programiranja.

Dođite da se upoznamo i zajedno naučimo nešto novo!

P.S. Hvala Vega IT Sourcing (https://www.vegaitsourcing.rs/), Eryce (http://eryce.com) i Toptal (https://toptal.com) kompanijama na podršci za ovaj mitap!