11. WordPress Meetup Zagreb

This is a past event

116 people went

Location image of event venue

Details

Nakon što smo preskočili siječanj zbog jako kratkog vremena za organizaciju Meetupa i ožujak zbog toga što zadnji petak u mjesecu (koji nije praznik) pada u sredini mjeseca :) došlo je vrijeme za novi, 11 po redu WordPress Meetup Zagreb.

Da, dobro ste pročitali. Ovo nije prvoaprilska šala nego najava sljedećeg Meetupa.

...

[NAPOMENA] Predavanje koje je trebao održati Marko Hrnjak iz Algebre neće biti održano na ovom Meetupu zbog toga što nam Marko putuje u Berlin i ne može odgoditi putovanje. Stoga ćemo njegovo predavanje moći poslušati na sljedećem Meetupu koji je na rasporedu posljednjeg petka u svibnju.

...

Svi koji su bili strpljivi sada će biti nagrađeni s četiri zanimljiva predavanja (dugo nismo imali četiri predavanja – svakako dođite). Ima li netko da nije čuo za Bug? Iz Buga nam dolazi glavni urednik Miro Rosandić s kojim ćemo popričati o počecima Bug Onlinea kao i počecima interneta u Hrvatskoj, a završiti ćemo s pričom o WordPressu (koji je ujedno i tema broja sljedećeg Buga).

Tomislav Negulić iz CARNeta pričati će nam o projektu besplatnog masovnog online tečaja o WordPressu. Kako se hrvatska WordPress zajednica može uključiti u izradu tečaja te na taj način drastično pomoći popularizaciji najpopularnijeg CMS-a na svijetu.

Nakon Tomislava dolazi Jakovljević, Goran Jakovljević. On si je postavio izazov kojim jednom mjesečno želi postaviti besplatni plugin na WordPressov repozitorij pluginova. Kako napreduje izazov i što sve morate znati ispričati će nam Goran u svom predavanju.

Posljednje predavanje večeri održati će Marin Glibić iz firme Enterwell. Marin će nam ispričati o procesu kojeg u firmi korist za izradu webova na WordPressu s posebnim naglaskom na okruženje razvoja u Windowsima.

Predavanja su besplatna, ali je prijava obavezna. Vidimo se u CARNetu u petak, 1. 4. s početkom u 17:30.

-------------

Raspored

-------------

17:30 Okupljanje i uvod

-------------

17:45
Razgovor: Miro Rosandić, glavni urednik Buga

Miro Rosandić dugogodišnji je glavni urednik Buga – časopisa koji je odgojio mnoge generacije IT stručnjaka u Hrvatskoj i regiji. Tema broja sljedećeg Buga je WordPress no nećemo pričati samo o WordPressu već ćemo u ovom dinamičnom i zanimljivom razgovoru saznati kako je nastao Bug Online, kako se mijenjao s godinama i zašto je tema sljedećeg broja upravo WordPress. S Mirom ćemo se prisjetiti i početaka domaćeg interneta gdje je upravo Bug Online bio jedna od prvih web stranica koje su oni najstariji među nama – redovito posjećivali.

-------------

18:10
Besplatni masovni online tečaj - WordPress

Masovni online tečajevi (MOOC) su neizostavni dio svakog cjeloživotnog obrazovanja, pa je tako i CARNet razvio i pokrenuo nekoliko tečajeva. Želja nam je da s WordPressom kao ciljanom temom novog masovnog online tečaja privučemo veliki broj zainteresiranih polaznika koji se o WordPressu mogu educirati iz udobnosti vlastitog doma.

Ovakav će tečaj doprinijeti popularizaciji WordPressa u Hrvatskoj te olakšati rad početnicima koji se s WordPressom sreću prvi put. U svom predavanju, Tomislav će nam ispričati kako zajedničkim snagama CARNet i hrvatska WordPress zajednica mogu izraditi ovakav tečaj te ga zatim besplatno ponuditi svima koji su zainteresirani za edukaciju. Kako bi tečaj bio strukturiran, kako bi se izvodio i koje su prednosti? Odgovore na ova i druga pitanja dobiti ćete u Tomislavovom predavanju.

Tomislav Negulić
Deveta godina da je dio CARNeta i to odjela za Podršku obrazovanju kao Stručnjak za edukacijske tehnologije. Uz sve sustave za upravljanje učenje na daljinu ili upravljanje učenjem koristeći mobilne tehnologije u "face to face edukaciji" WordPress mu je cijeli vrijeme paralelno u životu. Svo znanje koje ima vrlo rado prenosi dalje tako da vrlo često ga se može sresti ili po konferencijama ili po raznim radionicama po školama u Hrvatskoj. Teški je ljubitelj određene marke automobila i na ponekad nerazumljivivi način ostalima pokazuje sklonost istoj. Slobodno vrijeme koje mu ostane provodi uz dobar film ili knjigu.

-------------

18:35
Plugin a month challenge

Trenutno se u WordPress repozitoriju nalazi više od[masked] pluginova. Do sada je preuzeto više od milijardu pluginova. Zašto se isplati kreirati besplatne pluginove i stavljati ih u repozitorij kako bi bili dostupni masi ispričati će nam Goran Jakovljević iz Banja Luke. Gorana vjerojatno znate kao aktivnog člana naše Facebook grupe, a sada ćete imati priliku poslušati i njegovu priču o izazovu da svaki mjesec na WordPress repozitorij postavi po jedan novi plugin. Koji je proces i koje su mane kada odlučite da vaš plugin bude dostupan svima – dođite poslušati Gorana!

Goran Jakovljević
Poduzetnik, ThemeForest autor i WordPress developer iz Banja Luke. Iza sebe ima dvije firme, a trenutno je u sretnoj vezi sa freelancingom. Radi kao freelancer za par inozemnih kompanija, a u slobodno vrijeme radi na "Plugin a month" izazovu, gdje se trudi da svaki mjesec izbaci jedan besplatni plugin na WordPressov repozitorij. Trenutno oko 3000 sajtova aktivno koristi njegove pluginove, a isti broj aktivno koristi i njegove Themeforest teme.

-------------

19:00
WordPress development workflow na Windowsima

Svi imamo različit način na koji radimo. Neovisno o tome jeste li na Windowsima ili na Macu, iz svačijeg workflowa možemo nešto naučiti. Marin će nam u svom predavanju pokazati kako izgleda njegov development workflow na Windowsima, kojeg koriste u firmi Enterwell. Pokazati će kako korištenjem raznih GIT alata i uz Rocketeer, možete automatizirati postavljanje, testiranje i deployment WordPress projekata.

Marin Glibić
Marin Glibić je suosnivač firme Enterwell koju je osnovao s kolegom odmah nakon faksa. Webom se bavi još od doba kad je Flash bio popularan. Unutar Enterwella sudjeluje u izradi svih web rješenja: od web stranica do složenih enterprise sustava. Vjeruje da se u softveru, kao i u životu, sve treba raditi kvalitetno ili uopće ne raditi.

-------------

19:30 + Druženje

---

Prijava je obavezna (i besplatna). Vidimo se u Zagrebu 1. 4. u 17:30.