2016 április: MapHub, tájfutótérképek, vektoros csempék

OpenStreetMap Hungary
OpenStreetMap Hungary
Public group

ingatlan.com Zrt. (Arkon Zrt.)

1016 Mészáros u. 58/A · Budapest

How to find us

Lifttel a hatodik emeletre, majd a recepció melletti lépcsőn felfelé találsz bennünket.

Location image of event venue

What we'll do

Előadások 18 órától:

#1. Erő Zsolt: MapHub

A MapHub (https://maphub.net/) egy olyan közösségi térképes oldal, ami egy Google My Maps alternatívát próbál megteremteni OpenStreetMap alapokon.

Bemutatom saját projektemet, amellyel célom, hogy egy olyan térképes weboldalt hozzak létre, ahol mindenki könnyen készíthet, fel és letölthet, valamint megoszthat egyszerű, egyéni térképeket. A projekt kifejlesztésénél a Garmin Mapsource filozófiáját próbáltam megteremteni egy korszerű, online felületen.

A weblap célja, hogy bárki megoszthasson olyan térképeket, amelyek megnézhetők a MapHub oldalon, beágyazhatóak blogokra, valamint letölthetőek mobil GPS alkalmazásokra.

#2. Kolesár András: tájfutótérképek OpenStreetMap adatokból szabad szoftverrel

Tájfutótérképek nem csak fizetős és zárt adatból és nem csak fizetős és zárt szoftverrel készíthetők, mint azt a jelenlegi gyakorlat alapján sokan gondolják.

OpenStreetMap adatból többféle módon készíthető 1:15 000 vagy hasonló méretarányú papírtérkép. Az OpenOrienteeringMap (http://oomap.co.uk/) oldalról közvetlenül nyomtatható .pdf tölthető le, akár a tervezett verseny pontjaival együtt.

Létezik nyílt forráskódú szabad szoftver kifejezetten tájfutótérképek készítésére OpenOrienteering mapper (http://www.openorienteering.org/) néven, ehhez OpenStreetMap adatból készíthető kiinduló állomány, majd szabadon testre szabható a nyomtatandó térkép. Az eszköz nem csak tájfutótérképek készítésére alkalmas, bármilyen jelkulcsot képes kezelni.

Szó lesz arról is, hogy mennyire felel meg az OpenStreetMap jelenlegi adattartalma a tájfutók igényeinek, mivel szükséges kibővíteni a címkézhető tereptárgyak sorát, hogy a terepi helyszínelésen gyűjtött összes információ megosztható legyen a térképező közösséggel az OSM adatbázisában.

#3. Erő Zsolt és Samu Imre: Vektoros csempék az osm2vectortiles-tól

Az OpenStreetMap térképek megjelenítésére több mód van, a legegyszerűbb ha mások által ingyenesen (pl. OpenCycleMap) vagy pénzért (pl. MapBox) készített térképeket használunk fel.

A másik mód, ha magunk készítjük el egy adott területet, vagy akár az egész világot lefedő térképet saját szerverünkön. Ez alkalommal az osm2vectortiles (http://osm2vectortiles.org/) nyílt forráskódú projektet fogunk megnézni, amely segítségével bárki könnyedén generálhat saját, akár az egész világot lefedő online térképet.

Szó esik majd a különböző vizuális stílusokról, valamint nagyvonalakban bemutatjuk az első lépéseket egy ilyen szerver beállításához.

--

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kapunyitás 17:45-kor, az első előadás 18 órakor kezdődik. A termet 21 óra körül el kell hagynunk, az elmúlt alkalmakhoz hasonlóan átvonulunk a közeli sörözőbe (http://www.openstreetmap.org/node/2349055253). A meetup az ingatlan.com Zrt. támogatásával kerül megrendezésre.

Helyszín:
http://csapatunk.ingatlan.com/#kapcsolat
1016 Budapest, Mészáros u. 58/A (http://www.openstreetmap.org/node/2700453924)

HOGYAN JUTHATSZ EL HOZZÁNK? TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL:
A pesti belvárosból a 8-as, 110-es, 112-es vagy 239-es buszokkal a Mészáros utcai megállóig vagy a 178-as busszal a Zsolt utca megállóig utazva. A Móricz Zsigmond körtér vagy a Déli pályaudvar felől a 17-es vagy 61-es villamosról a Csörsz utcai megállónál szállj le, onnan néhány perces séta.

Előadás-ötleted van? Jelentkezz a szervezőknél! 5 és 60 perc között bármilyen terjedelmű OpenStreetMap témájú előadást örömmel fogadunk.