addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwchatcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgoogleimageimagesinstagramlinklocation-pinmagnifying-glassmailminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1outlookpersonplusprice-ribbonImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruseryahoo

Első Big Data Meetup

Az első Big Data Meetupra a jelenlegi állás szerint  tervezett előadások:

5 dolog, amit nem tudtál a Hadoopról
5 érdekes tény a Hadoop software stackről:Legyél akár DBA, akár CTO vagy hacker, igyekszem megragadni a figyelmedet néhány számodra is releváns kérdéssel - és válasszal.
Hellinger Péter, Radoop Kft.


ZooKeper, az HBase jobb keze
A ZooKeper bemutatása és egy érdekes, alternatív felhasználási módja, ha az architektúránk amúgy is  Hadoop alapú
Kiss Richard Ernő, Precognox Kft.

 

Big Data real-time stream processing megoldások
Apache Giraph és Storm projektek összehasonlítása mint két alternatíva a valós idejű nagy mennyiségű adatfeldolgozás szolgálatában, érdekességek, csemegék.
Boros Gábor, Starschema Ltd.

 

MongoDB Aggregation Framework avagy ne lőjjünk MapReduce-al verébre
A MongoDB 2.2-ben bemutatott Aggregation Frameworkkel sok olyan lekérdezésre választ kaphatunk, amihez előtte MapReduce függvényeket kellett írjunk, a aggregation pipeline aminek segítségével pedig ezt megtehetjük, koncepcionálisan is egyszerűbb. Ha még sosem láttál MongoDB-t, akkor azért, ha MapReduce-al álmodsz akkor pedig azért érdemes eljönnöd.
Gabor Ratky, Secret Sauce Partners

 


 

Join or login to comment.

 • Arató B.

  Sziasztok,

  kiküldtük emailban az Adattárház Fórum Big Data napjára szóló kedvezményes részvételi lehetőségről szóló infót.

  Ha valaki esetleg nem kapta meg, de érintett az ügyben, mert szeretne jönni, az írjon nekem közvetlenül.

  üdv, Bence

  May 22, 2013

 • Pász G.

  Igazából egynek nem volt rossz, de azért pár napig latolgattam, hogy mit írjak ide :)

  Azt éreztem, hogy pár előadó félig elolvasta az adott szoftver honlapját, meg kipróbálta otthon a konyhában, ami jó, de nem Big Data. Hol vannak a use case-ek 30 TB felett? (Vagy mondjuk napi 1 felett?)

  Hadoopról beszélni úgy, hogy nem említi az illető a YARN projektet; nem tudja, hogy mi az a Drill (Google Dremel Apache-os implementáció-kezdeményezése); és hogy az 1.0 hiába 3000 gépig skálázódik erős SPoF-je a NameNode... szóval ez egy 5 percnél hosszabb Hadoop előadásba már kevés.

  ZooKeeperről beszélni és nem megemlíteni a Zab-ot (ZooKeeper Atomic Broadcast), amire a sorbarendezhetőség épül (ami a konzisztenciát garantálja), és - még ha szigorú formális bizonyítás nincs is, azért jóval akadémikusabban áll hozzá a ZK közösség a kérdéshez, mint bármilyen hasonló kezdeményezés.

  MongoDB-ről beszélni és nem említeni, hogy most akkor eloszott-e vagy nem a végrehajtás. Hm, hm.

  April 30, 2013

  • Gabor R.

   @Gergely: JVM +GC hagyján (azzal legalább egységesen sokan szívnak), de belemászni különböző kernelek memory-mapped file handlingjébe, page faultokba (dirty_writeback_centise­cs anyone?), fsyncbe se rossz. Mondjuk MongoDB legalább pont nem foglalkozik ezzel, hanem outsourcolja az oprendszernek. Persze az ilyenektől működik jól egy service provider / consultancy cég (lásd még http://www.softlayer....­ aranyáron, CentOS-en).

   April 30, 2013

  • Gabor R.

   amúgy te voltál az egy ember aki felnevetett a MongoDB is Web Scale videóra? :D

   April 30, 2013

 • Gabor N.

  A zookeepert azóta már ki is próbáltam. köszi!

  April 25, 2013

  • Richard K.

   Technikailag megoldható a Tomcat+ZooKeeper összehozása, amennyiben van aki implementálja Tomcat oldalról a szükséges ZooKeeper interface-kat. Úgy gondolom, hogy kellő mennyiségű munkával ZooKeeperrel is megvalósítható minden funckió, amit most a Tomcat saját clustere nyújt.

   April 26, 2013

  • Gabor N.

   egyenlőre csak sima znodeokat hoztam létre 5 db quorumba kötött szerverel és 1 klienssel. Kliensnek a netflix curatorát használtam. https://github.com/Net...­

   April 26, 2013

 • Erdélyi E.

  Egy kicsit tágabb téma, ha valaki szeretne a Big Data elméleti hátterével is megismerkedni... Én ezt tettem az elmúlt hónapokban, és kerestem olyan anyagokat a net-en, amik ebben segítenek. A legjobbaknak a következőket találtam:

  Big Data féléves tantárgy a neves Zürichi Műszaki Egyetemen jól kidolgozott slide-okkal: http://www.systems.ethz.ch/courses/fall2012/BigData
  Főleg a Map Reduce/Hadoop és a Data Stream Processing (mint amilyen a Storm) érdekes. Viszont a NoSQL eléggé hiányzik belőle.

  Nagyon jó NoSQL bevezető előadás: http://www.slideshare.net/quipo/nosql-databases-why-what-and-when. Az elmélet után a 96. oldaltól a legelterjedtebb NoSQL rendszerek főbb jellemzői.

  Ha valakit még mélyebben érdekelne a NoSQL, vagy az előbbi slide-ok részletei, ajánlom ezt a NoSQL egyetemi jegyzetet: http://highscalability.com/blog/2011/4/13/paper-nosql-databases-nosql-introduction-and-overview.html.

  5 · April 25, 2013

 • gabor m.

  Először is köszönet a gondos szervezésért. Taps az előadóknak, hogy időt, fáradságot nem kímélve igyekeztek a rövid rendelkezésre álló időkeretben kedvet csinálni, azt hiszem sikerült.
  Az első két előadásbűl részben hiányzott annak kidomborítása, hogy milyen problémára keresünk megoldást, ill. az architekturális kontextus jobb bemutatása. A második részben, ez a hiány nem jelentkezett. Sőt profi előadásokat hallottunk. Az meetup után munkatársammal, már a hallottak felhasználhatóságáról beszélgettünk egy adott rendszerben, ami jelzi, hogy összeségében inspiráló volt az esemény. Várom a folytatást.

  1 · April 25, 2013

 • Arató B.

  Köszönjük mindenkinek a beírt véleményeket. Ha van még, mondjátok bátran :-)

  April 24, 2013

 • A former member
  A former member

  Én kicsit sajnáltam, hogy a harmadik előadást abba hagytuk. Annyira jól ment, hogy még szívesen hallgattam volna. Szerény véleményem szerint ilyen előadásokat kéne tartani. Ahol a gyakorlati bemutató és a technológia kéz a kézbe öltve halad. PS. Köszönöm az alkalmat, és így tovább!

  1 · April 24, 2013

 • Balint H.

  Minden tisztelet a szervezőknek és az előadóknak. Ugyanakkor sajnos az első két előadás nagyon gyenge volt. Mig az első előadás nagyon in-medias-res volt és az absztrakcios szintekben is ugralas volt (architektura vs fajlrendszer), a második előadasból hiányzott a konkrétum. Jó lett volna hallani egy konkrét példát, milyen kliens, milyen szerver és hogyan kapcsolódnak össze s znode-dal.
  A harmadik előadás kitűnő volt, valahogy így kéne, és respekt a Bostoni megemlékezésért. Sajnos a negyedik előadás előtt el kellett mennem. Meg egyszer köszönet a szervezőknek es előadóknak

  1 · April 24, 2013

  • Gabor R.

   Balint, koszi a kedves szavakat. Nezd meg a negyedik eloadast Ustreamen, szerintem nagyon jo volt és informativ. Pont olyan, mint amit az elso kettobol hianyoltal és meg idobe is belefert.

   April 24, 2013

 • Gabor R.

  A harmadik (MongoDB) előadás slidejai pedig itt érhetőek el. Miután lelkesen kifutottam az időből, kérdezzetek bátran itt vagy kevésbé bátran emailben :)

  http://mongodb-big-data-meetup.herokuapp.com

  April 24, 2013

 • Gabor B.

  Feltettem a negyedik előadás slidejait ha valakit érdekel, vagy esetleg már nem volt ott. http://www.slideshare.net/borosg/big-datameetup-realtimecomputation

  April 24, 2013

 • Gergely S.

  Aki nem tudott eljonni itt tudja eloben nezni:
  http://www.ustream.tv/channel/big-data-meetup

  1 · April 23, 2013

 • József B.

  Elnézést a túl késői lemondásért, de nem fogok tudni odaérni :(

  April 23, 2013

 • demet

  Nagyon vártam ezt, de sajnos közbejött valami...

  April 23, 2013

 • Gulyás M.

  Vis maior történt, sajnos nem tudok menni, pedig nagyon izgalmasnak ígérkezik. :(

  April 23, 2013

 • Arató B.

  Köszönöm mindenkinek, aki jelezte, hogy nem tud jönni. Így van még négy (4!) szabad hely.

  April 23, 2013

 • Miklós V.

  Betegség...

  April 23, 2013

 • Ponori A.

  Sajnos közbejött valami..

  April 22, 2013

 • Arató B.

  Az első Big Data Meetup része a nemzetközi Big Data Week sorozatnak, melynek keretében 29 városban több száz Big Data témájú esemény kerül megrendezésre április 22. és 28. között.

  Részletes lista itt: bigdataweek.com, Twitter hashtag: #bdw13

  April 20, 2013

 • Arató B.

  A maximális létszám így 80 fő lesz, úgyhogy aki jönni akar, de még nem RSVP-zett, az gyorsan tegye meg.

  April 12, 2013

 • Arató B.

  A meetup helyszíne a UStream Graphisoft parkban található irodája lesz.

  2 · April 12, 2013

 • Arató B.

  Megvan a negyedik és egyben utolsó előadásunk a meetupra:
  MongoDB Aggregation Framework avagy ne lőjjünk MapReduce-al verébre

  1 · April 2, 2013

 • Haszpra O.

  Jeah! Hiánypótló :-)

  March 29, 2013

 • Arató B.

  Új előadás a programban: valósidejű eseményfeldolgozás, Apache Giraph és Storm.

  1 · March 26, 2013

 • Arató B.

  Helyszínt a jelentkezők számának ismeretében választunk majd, hogy lehetőleg mindenki beférjen.

  March 18, 2013

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy