Budapest Science Meetup - Február

Februári meetup program, légköroptikával, gravitációs hullámokkal és szintetikus biológiával. [twitter, facebook oldal, blog]

Farkas Alexandra

ELTE Biológiai Fizika Tanszék, Környezetoptika Laboratórium

Vízcseppek kontra jégkristályok, avagy létezik-e kör alakú és kifordított “szivárvány”?

A szivárványt mindenki ismeri, hiszen ezt a tüneményt nyaranta több alkalommal is megfigyelhetjük. Azt is sokan tudják, hogy azt a hulló, közel gömb alakú vízcseppekben megtörö fény hozza létre. Ám nap mint nap jelennek meg az égen olyan légköroptikai jelenségek is, amelyek sokunk figyelmét elkerülik.

A halójelenségek vagy röviden a halók is ezen “ismeretlen” fényjelenségek közé tartoznak. A halók rendkívül sokfélék, ebböl kifolyólag kör alakú vagy kifordított szivárványként is emlegethetik ezeket, pedig nem vízcseppek, hanem jégkristályok közremüködésével alakulnak ki.

Összefoglaló a halójelenségek kialakulásáról a Fizikai Szemle 2010 novemberi számában [pdf] olvasható.

Barta Dániel

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Gravitációs hullámok diszperziója csillagközi anyagban

A téridö görbületének hullámszerüen terjedö megváltozásai a gravitációs hullámok, melyek alapvetö és új – az elektromágneses kölcsönhatástól független – ismereteket szolgáltathatnak az univerzumról. Vizsgálatuk lehetövé teszi olyan források vizsgálatát, mint amilyen a nagy tömegü fekete lyukak vagy neutroncsillagok összeolvadása. Az állandóan jelenlevö gravitációs háttérsugárzás feltérképezése a korai Univerzum történetébe engedne bepillantást. Továbbá új, ismeretlen fizikai jelenségeket is megismerhetünk az új kölcsönhatás segítségével.

Rengeteg jelkeresés konkrét hullámformákra célzottan történik, amennyiben a hullámformák másmilyenek a vákummegoldásban megjósolthoz képest, a keresések érzékenysége radikálisan nöhet. A lehetséges nemtriviális diszperziós-reláción felül jellemzö a hullámok törése és szóródása.

Elöadásomban bemutatok egy nagy tömegü, gömbszimmetrikus, (hideg) izotermikus ideális gáz alkotta molekulafelhöt ami egy belsö Schwartzschild-téridöt alakít ki. Az idealizált modellt véve alapul vizsgálhatjuk konkrét nebulák hatását, melyek ismert gravitációs hullámokat sugárzó rendszerek és a Naprendszer között helyezkednek el.

Bálint L. Bálint

Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum

Szintetikus biológia és az iGEM verseny

Kezdödhet-e az ipari forradalom a biológiában? Hogyan tudjuk felszabadítani a kreatív eröket a molekuláris biológiai kutatásokban?

Ezekröl és ehhez hasonló kérdésekröl szól az iGEM, a szabványosított elemekre épülö szintetikus biológiai mozgalom. A debreceni Klinikai Genomközpont munkatársai és egy lelkes diákcsapat 2010-ben belépett az iGEM programba és a Science Meetup 2010 február 16-i elöadásán erröl a kalandról szólna Bálint Bálint beszámolója.

Join or login to comment.

  • Ujhelyi P.

    The second presentation on gravitation was a "little bit" complicated. :-)

    February 17, 2011

23 went

Our Sponsors

People in this
Meetup are also in:

Imagine having a community behind you

Get started Learn more
Rafaël

We just grab a coffee and speak French. Some people have been coming every week for months... it creates a kind of warmth to the group.

Rafaël, started French Conversation Group

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy