addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwchatcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgoogleimageimagesinstagramlinklocation-pinmagnifying-glassmailminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1outlookpersonplusprice-ribbonImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruseryahoo

Budapest Science Meetup - December

Meskó Bertalan

Személyre szabott orvoslás a közösségi média világában

A közösségi média az orvoslásban is teljesen átformálta a kommunikációt. Betegek online keresnek információt, orvosok Google Docs-on kollaborálnak és publikálnak, Twitteren tesznek fel szakmai kérdéseket. A közösségi média orvosi részében más szabályok uralkodnak, ráadásul a genomika, a személyre szabott orvoslás térnyerésével egyre nehezebb ezeket a szabályokat figyelemben tartani és a beteg, az e-páciens egyenlö partnerként egészen más törödést igényel orvosától, mint amit ök eddig megszoktak. A web 2.0 orvosi felhasználásait, gyakorlati példáit sztorikon keresztül érdemes bemutatni egy genomikai csavarral, melyben feltárulnak a saját génjeink is.

twitter.com/Berci

webicina.com

Tobiás Bálint

Pajzsmirigydaganatok a genetika oldaláról

A kutatókat évtizedek óta foglalkoztatja a „titkos” kór, a rák miértjének és kezelésének kutatása. Mára már tudjuk, hogy komplex – környezeti és genetikai hatások – alakítják ki ezt a betegséget. Világszerte és hazánkban is jelentös az újonnan regisztrált pajzsmirigyrákos betegek száma, ezért munkacsoportunk a genetika oldaláról vizsgálja a pajzsmirigyrákok kialakulását. Célunk egy, a rutindiagnosztikában is alkalmazható – a most általánosnak számító citológiai vizsgálatokat kiegészítö – módszert kifejleszteni, amely segítségével akár még a daganat kialakulása elött megelözhetö a kóros folyamat.

Sebestyén Endre

Nyílt(abb) tudományt!

„Nyíltabb tudományt, mondom a címben, de milyen szempontból nyíltabb tudományt? Elvégre most, 2011-ben akárki vehet tudományos magazinokat és könyveket, reggeltől estig nézhet vagy hallgathat tudományos műsorokat, és még ha nem kutató, akkor is bekerülhet egy-egy laborba, az egyetemek különféle képzései pedig mindenki elött nyitva állnak. A felszínen ez igaz, azonban még hosszú út áll a kutatótársadalom elött, mire a tudomány eredményei, és ami itt a lényeg, a kutatás folyamata minden érdeklödö által elérhetök és átláthatók lesznek.”

Az elöadás témája a tudomány müvelésének, kommunikációjának, és az eredmények publikálásának változása, ami nagymértékben köszönhető az internetnek, filozófiája pedig többek között a szabad szoftverektől származik.

biopunk.hu/ego

Join or login to comment.

9 went

Our Sponsors

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy