Budapest Science Meetup - December

Meskó Bertalan

Személyre szabott orvoslás a közösségi média világában

A közösségi média az orvoslásban is teljesen átformálta a kommunikációt. Betegek online keresnek információt, orvosok Google Docs-on kollaborálnak és publikálnak, Twitteren tesznek fel szakmai kérdéseket. A közösségi média orvosi részében más szabályok uralkodnak, ráadásul a genomika, a személyre szabott orvoslás térnyerésével egyre nehezebb ezeket a szabályokat figyelemben tartani és a beteg, az e-páciens egyenlö partnerként egészen más törödést igényel orvosától, mint amit ök eddig megszoktak. A web 2.0 orvosi felhasználásait, gyakorlati példáit sztorikon keresztül érdemes bemutatni egy genomikai csavarral, melyben feltárulnak a saját génjeink is.

twitter.com/Berci

webicina.com

Tobiás Bálint

Pajzsmirigydaganatok a genetika oldaláról

A kutatókat évtizedek óta foglalkoztatja a „titkos” kór, a rák miértjének és kezelésének kutatása. Mára már tudjuk, hogy komplex – környezeti és genetikai hatások – alakítják ki ezt a betegséget. Világszerte és hazánkban is jelentös az újonnan regisztrált pajzsmirigyrákos betegek száma, ezért munkacsoportunk a genetika oldaláról vizsgálja a pajzsmirigyrákok kialakulását. Célunk egy, a rutindiagnosztikában is alkalmazható – a most általánosnak számító citológiai vizsgálatokat kiegészítö – módszert kifejleszteni, amely segítségével akár még a daganat kialakulása elött megelözhetö a kóros folyamat.

Sebestyén Endre

Nyílt(abb) tudományt!

„Nyíltabb tudományt, mondom a címben, de milyen szempontból nyíltabb tudományt? Elvégre most, 2011-ben akárki vehet tudományos magazinokat és könyveket, reggeltől estig nézhet vagy hallgathat tudományos műsorokat, és még ha nem kutató, akkor is bekerülhet egy-egy laborba, az egyetemek különféle képzései pedig mindenki elött nyitva állnak. A felszínen ez igaz, azonban még hosszú út áll a kutatótársadalom elött, mire a tudomány eredményei, és ami itt a lényeg, a kutatás folyamata minden érdeklödö által elérhetök és átláthatók lesznek.”

Az elöadás témája a tudomány müvelésének, kommunikációjának, és az eredmények publikálásának változása, ami nagymértékben köszönhető az internetnek, filozófiája pedig többek között a szabad szoftverektől származik.

biopunk.hu/ego

Join or login to comment.

10 went

Our Sponsors

People in this
Meetup are also in:

Create a Meetup Group and meet new people

Get started Learn more
Allison

Meetup has allowed me to meet people I wouldn't have met naturally - they're totally different than me.

Allison, started Women's Adventure Travel

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy