addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwchatcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscrosseditemptyheartfacebookfolderfullheartglobegmailgoogleimagesinstagramlinklocation-pinmagnifying-glassmailminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1outlookpersonplusprice-ribbonImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruseryahoo

KIJK Live! #8

KIJK Live! is een inspirerende en boeiende avond waar wetenschappers en experts die in KIJK voorkomen letterlijk een podium krijgen. We stellen een gevarieerd sprekersprogramma samen over technologie, wetenschap, historie en maatschappij: de pijlers van KIJK. Voorproefje? Hier een videocompilatie van KIJK Live! #1


http://vimeo.com/75581053

Meer filmpjes vind je hier!

UPDATE! Het programma is compleet!

• Onlangs was het groot in het nieuws: in de eerste straling die ons heelal uitzond zijn sporen gevonden van gravitatiegolven. Wat? Inderdaad, gravitatiegolven die ons meer vertellen over een onvoorstelbaar kort moment, vlak na de oerknal, met even onvoorstelbaar grote gevolgen: de inflatieperiode. Dit heeft alles te maken met de raadselachtige dimensie waar KIJK deze maand op de cover aandacht aan besteedt: tijd. Stefan Vandoren, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, zal bij KIJK Live! de tijd nemen om ons bij te praten over de laatste ontdekkingen.  

Deze maand in KIJK staat een uitgebreid interview met neurowetenschapper Roel Willems; die vertelt waarom bij linkshandigen veel meer te ontdekken is dan vaak wordt gedacht. Linkshandigen mogen namelijk vaak niet meedoen aan hersenonderzoek, of worden achteraf uit de resultaten geschrapt. Willems vindt de verschillen tussen een rechtshandigenbrein en een linkshandigenbrein juist razend interessant. Op KIJK Live! legt hij uit waarom we het linkshandigenbrein niet langer moeten negeren in neurologisch onderzoek. 

• Vaste lezers van KIJK kennen hem natuurlijk van zijn columns. Anderen kunnen hem kennen als 'de eendenman' of als winnaar van de Ig Nobelprijs: Kees Moeliker. Moeliker heeft als bioloog een fascinatie voor (dode) dieren. Zo heeft hij zich ingezet voor de schaamluis als uitstervend diersoort en voor de huismus die Domino Day bedreigde (en daardoor werd neergeschoten). Maar het begon allemaal bij die ene eend die tegen het raam van het Natuurhistorisch Museum vloog. Moeliker was hierdoor de eerste bioloog die necrofiele homoseksualiteit bij een eend waarnam. Op KIJK Live! vertelt hij in columnvorm wat voor absurde waarnemingen hij nog meer heeft gedaan.

Jan-Berend Stuut brak een maand geleden, vlak voor KIJK Live! #7, zijn enkel. Daardoor moest hij helaas zijn optreden afzeggen. Hij doopte zichzelf om tot 'Jan-Brekebeen' Stuut en besloot om zijn verhaal alsnog op KIJK Live! #8 te brengen. Stuut is marien geoloog  en verbonden aan het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee). Afgelopen maanden was hij op expeditie met het onderzoeksschip Pelagia. Het doel: bepalen of woestijnstof dat in de oceaan belandt ervoor kan zorgen dat de klimaatverandering wordt tegengegaan. De reportage over deze expeditie is te lezen in de KIJK van vorige maand. Op KIJK Live! zal Stuut vertellen over hoe het onderzoek in zijn werk ging, met speciale stofboeien en al!  

• Er zijn op dit moment al veel meer dingen op het internet aangesloten dan mensen. Deze maand lees je in KIJK hoe straks het jampotje met de koelkast en de thermostaat met jouw digitale agenda gaat communiceren. Alexander Lazovik, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen op de Informatica-afdeling, zal op KIJK Live! vertellen over The Internet of Things. Hij zal niet alleen spreken over hoe handig en leuk het 'dingeninternet' is, maar hij bespreekt ook het opdoemende privacyprobleem.     

Erbij zijn? Meld je aan, dan zien we je dinsdag 15 april!

Programma:
Inloop 19.30 uur
Start 20.00 uur
Einde 22.00 uur
Naborrelen tot 22.30 uur

PS: Wil je geen mails ontvangen met updates van andere meet-upgebruikers? Dat kun je eenvoudig aanpassen bij je profiel (rechtsboven bij je naam).

Join or login to comment.

  • Jan de J.

    Ik vind het erg jammer, maar moet helaas verstek laten gaan. Op dinsdagen heb ik andere verplichtingen. Ga wel proberen achteraf naar de webstream te kijken.

    March 21, 2014

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy