addressalign-toparrow-leftarrow-rightbackbellblockcalendarcameraccwchatcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-small-downchevron-small-leftchevron-small-rightchevron-small-upchevron-upcircle-with-checkcircle-with-crosscircle-with-pluscrossdots-three-verticaleditemptyheartexporteye-with-lineeyefacebookfolderfullheartglobegmailgoogleimageimagesinstagramlinklocation-pinmagnifying-glassmailminusmoremuplabelShape 3 + Rectangle 1outlookpersonplusprice-ribbonImported LayersImported LayersImported Layersshieldstartickettrashtriangle-downtriangle-uptwitteruseryahoo

De toekomst van werk - samen op onderzoek

De wereld bevindt zich in een stroomversnelling van ontwikkelingen met technologie als katalysator. De veranderingen verlopen momenteel eerder exponentieel dan lineair. Er wordt al gesproken over een kanteling, een tweede renaissance.

De impact op de wereld van werk is enorm. Steeds vaker wordt de vraag gesteld: als robots onze banen gaan overnemen wat gaan wij dan doen? Na het verdwijnen van het werk aan de lopende band, staan nu steeds vaker ‘white collar’-banen op de tocht. Gaan we het werk verdelen door allemaal minder te gaan werken of is er straks alleen nog een elite die werkt? En hoe zorgen we er dan voor dat de inactieven mee blijven doen in de samenleving? En… wat betekent dit alles voor het onderwijs?

Jan-Henk Bouman en Erno Mijland organiseren een bijeenkomst voor mensen die met deze thematiek bezig zijn of zich erbij betrokken voelen. Geen conferentie, maar een ontmoeting waarin dialoog en de gezamenlijke zoektocht naar antwoorden centraal staan. Denk jij met ons mee?

Het programma

[masked] uur Inloop

[masked] uur Acht speed talks (10 minuten per talk)

In elke talk wordt een invalshoek bij het thema belicht. Elke talk eindigt met een vraag die in het volgende programma-onderdeel besproken kan worden. Wil je een speed talk verzorgen, neem dan even contact op met Erno of Jan-Henk. Zij stellen het programma samen, waarbij diversiteit aan invalshoeken het leidend principe is.

[masked] uur Creative Community Café

Creatieve sessie waarbij deelnemers in drie ronden met elkaar in gesprek gaan over de vragen uit de speed talks. Het draaiboek vind je hier.

[masked] uur Smederij

Deelnemers die getriggerd zijn door de oplossingen en ideeën uit het Creative Community Café kunnen gezamenlijk aan de slag om een volgende stap te maken of voor te bereiden.

Om je in te lezen / te kijken hebben we een lijst aangemaakt met blogs, video’s en boeken/documenten. Tot 11 april worden hier nog nieuwe items aan toegevoegd.

We hopen je te ontmoeten op 11 april!

Hashtag voor dit event is #dtvw

P.S. Deelname is gratis. Lunch is beschikbaar voor eigen rekening. We vragen een kleine bijdrage voor koffie, thee enz.

Join or login to comment.

 • Jan-Henk B.

  Er is ook een PB MeetUP geweest over de uitzending VPRO Tegenlicht 'Gratis Geld" met verdiepingsmateriaal op de beeld

  http://www.permanentbeta.nl/verslag-van-tegenlicht-meetup-gratis-geld-basisinkomen/

  April 17, 2015

 • Jan-Henk B.

  Goedemiddag, Samen met de ABU organiseert PB een vervolg MeetUp over De Toekomst van werk. Kom je ook?

  http://www.meetup.com/PermanentBeta/events/221673720/

  April 17, 2015

 • Jan-Henk B.

  In de lijn van dit onderwerp ligt het gratis ebook van Bas van de Haterd http://vandehaterd.nl/10banen/

  1 · November 5, 2014

 • Jan-Henk B.

  Weten jullie dat er komende dinsdag een Permanent Beta VPRO Tegenlicht MeetUP is over hun uitzending Gratis Geld http://www.meetup.com/PermanentBeta/events/207759682/

  September 17, 2014

  • John L.

   Ja, dat weet ik. Maar ik ben verhinderd helaas.

   September 17, 2014

  • Jan-Henk B.

   Jammer dat het niet lukt

   September 17, 2014

 • Erno M.

  Rutger Bregman was te gast bij Reyers Laat over 't basisinkomen http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/reyerslaat/EP_140911_reyers%2Blaat?video=1.2084788 … … n.a.v. zijn nieuwe boek 'Gratis geld voor iedereen' http://tinyurl.com/petvtl5

  1 · September 17, 2014

 • John L.

  Het basisinkomen is een uiting van psychologische doodsdrift. Aldus Paul Verhaegh op Vrijdenker.nl


  http://basisinkomen.nl/wp/streven-naar-basisinkomen-uiting-van-psychologische-doodsdrift/

  1 · May 10, 2014

 • Jan-Henk B.

  Op intermediair voor en tegenstanders van Basisinkomen http://www.intermediair.nl/weekblad/20140508/#9

  1 · May 10, 2014

 • Jan-Henk B.

  Het blijft een mooie toespraak van Jet Bussemaker http://ow.ly/3kekII ‘Vaardigheden voor de toekomst’ #dtvw

  2 · May 9, 2014

 • Jan-Henk B.

  http://singularityhub.com/2014/05/04/toyotas-replacing-robots-with-humans-so-they-can-make-even-better-robots/

  Het is een misvatting dat Toyota weer met meer mensen wil gaan werken. Ze willen betere robots maken ...

  1 · May 5, 2014

 • Jan-Henk B.

  Via twitter tipte iemand mij om PROF. DR. IR.
  Peter-Paul Verbeek bij het vervolg te betrekken. Kent iemand hem?

  http://www.utwente.nl/gw/wijsb/organization/verbeek/dutch/

  April 23, 2014

  • Madelon R.

   Spijtig… Ik kan je er niet bij helpen, ook al heet mijn familie aan mijn moeders kant Verbeek.

   April 24, 2014

  • Madelon R.

   Kan de Rekenkamer goed rekenen met aannames en uitgangspunten? Dan kan vanuit die hoek wellicht een goed rekenmodel komen?

   April 23, 2014

  • Bas van de H.

   Bedoel je het programma of de algemene rekenkamer? Die laatste… niet. Heb ik off the record al gevraagd en in de basis: ze rekenen enkel voor het rijk en veel besparing zit bij gemeenten.

   April 23, 2014

 • Michel H.

  Interview met Mario van Vliet over de ontwikkeling van banen. Citaat "futurologen verwachten dat mensen met zijn allen in het bos kunnen gaan spelen, computers nemen het over". http://youtu.be/n5rE291vvGM?t=8m9s

  April 22, 2014

  • Jan-Henk B.

   Wat een slecht interview. Hij is onzeker en lijkt niet goed ingelezen.

   April 22, 2014

  • Michel H.

   Mee eens Jan-Henk! Mario noemt zichzelf trendwatcher en is auteur van "Ondernemen in 2020", zoals in zijn Twitter bio is te lezen. https://twitter.com/Ma...­. Vanuit die rol had hij de vraag over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt met gemak kunnen beantwoorden, lijkt mij;-)

   1 · April 22, 2014

 • Michel H.

  Een linkje naar een relevant rapport van 24 maart jl. "The European labor market and technology" "In recent years, rapid technological progress has led to a wholesale destruction of middle-level jobs and a substantial rise in income inequality. It could also bring an era of high structural unemployment. These impacts constitute a major challenge that cannot be ignored by policymakers. They affect the fundamentals of our labor market – and might severely shake the social structure and stability of our society. This new report examines the impacts of technology on the European labor market. HCSS calls upon policymakers to take the risks of job polarization, increased inequality and potentially high technological unemployment quite seriously and suggests some policy measures that could mitigate these risks.The study was conducted in the context of the TNO Strategy & Change program." http://www.hcss.nl/reports/the-european-labor-market-and-technology/142/

  2 · April 19, 2014

  • Jan-Henk B.

   Hoi Pauline, dank voor je bericht. Hier vind je een overzicht van wat we gedaan hebben op 11 april http://www.permanentb...­

   Dit zal een vervolg krijgen. Hou de meet-Up in de gaten. En alle ideeën zijn welkom dus die van jou ook. Hoe zou jij een bijdrage willen leveren?

   April 22, 2014

  • Pauline Peek - van de S.

   Goede vraag Jan-Henk ik vond de bijeenkomst op 11 april heel inspirerend en zou graag meedenken hoe je bij de volgende meeting meer concrete acties in beeld kan brengen waardoor we de stenen uit de vijver vissen en ze ergens op tafel kunnen leggen. Misschien binnenkort een keer om tafel?

   April 22, 2014

 • Jan-Henk B.

  Het is gelukt om alle video's los te koppelen en apart te uploaden. Je kunt ze bekijken op:
  https://www.youtube.com/user/PermanentBetaNL

  Er volgt nog een video van samenvattingen. Die is nu aan het renderen ;)

  4 · April 21, 2014

  • John L.

   Dank je Jan-Henk. Leuk om terug te zien.

   1 · April 22, 2014

  • Jan-Henk B.

   En ze staan allemaal online en ik heb ze overzichtelijk in volgorde op ons blog geplaatst http://www.permanentb...­

   1 · April 22, 2014

 • Jan-Henk B.

  Via Twitter hebben we iedereen al bedankt voor de aanwezigheid en inzet. Maar op deze plek nog niet. Gaaf dat er direct actie ondernomen wordt naar de WRR. De video's zullen komende week online gaan, is de planning. De middag roept om een vervolg. En jullie ideeën zijn daarbij zeer welkom. Geef in de reactie hieronder je input, wensen en andere gedachtenspinsels.

  Een aantal van jullie zijn begenadigd schrijvers. We nodigen je graag uit om (gast)blog op Permanent Beta te schrijven.

  5 · April 13, 2014

 • John L.

  Interessante bijeenkomst vanmiddag. Veel goede suggesties gehoord. Wel dient er opvolging te zijn om er ook echt iets mee te kunnen doen. Ik blijf de idee van een onvoorwaardelijk (dat is een vereiste) basisinkomen uitdragen, zo vaak als ik kan.
  Marco Derksen heeft een rapport van het WRR uit 1980 opgeduikeld waarin wordt verwezen naar een onderzoek naar het basisinkomen. Daar waren (terecht) bezwaren tegen, omdat het niet onvoorwaardelijk was. Als de WRR dit onderzoek nogmaals zou doen, maar dan met als uitgangspunt een onvoorwaardelijke basisinkomen, zouden de aangegeven bezwaren vrijwel allemaal weggenomen worden.

  5 · April 11, 2014

  • Marco D.

   Ik heb vraag uitgezet bij WRR wat het proces is om te komen tot nieuw onderzoek.

   3 · April 12, 2014

  • Jan-Henk B.

   Wat mooi dat er direct actie wordt ondernomen. 'Doen is nog altijd de beste manier van denken' ;)

   April 13, 2014

 • Jacqueline de T.

  Ook ik zou wel wat willen vertellen vanuit het onderwijs. Waar leiden wij kinderen voor op, welke competenties hebben ze nodig? Waar kijkt de toekomstige werkgever naar als hij/zij werknemers zoekt. Zijn er in de toekomst nog wel werkgevers? wat is de zin of de onzin van diploma's. Kortom veel om over na te denken en iets van te vinden :-)

  April 7, 2014

  • Jan-Henk B.

   Hoi Jacqueline. Leuk. Kun je mij een mailtje sturen met je opzet van de speedtalk. [masked]

   April 7, 2014

 • Madelon R.

  As usual: inspirerend; een groep enthousiaste mensen denken vanuit betrokkenheid mee voor vormen die aansluiten bij de nieuwe tijd. Hier hou ik van! Met dank aan Jan-Henk Bouman, KvK Amersfoort en alle sprekers!

  3 · April 12, 2014

 • Mees de L.

  Dit is trouwens een aardig artikel van Otto Scharmer (van de Theory U) over de shift van ego-systeem naar sociaal ecosysteem, die ik beoog met mijn dynamische dialoogopzet, zoals ik dat ook gisteren toelichtte: http://www.opendemocracy.net/transformation/otto-scharmer/from-ego-system-to-eco-system-economies (inclusief link naar uitgebreidere oorspronkelijke blog).
  Verwijst o.a. naar de open mind, open heart en open will, waarmee je meer muziek krijgt in de samenwerking binnen en tussen organisaties en zelfstandigen.

  2 · April 12, 2014

 • Mees de L.

  Mooie opzet, mannen. En weer erg goed verzorgd!
  Op naar het volgende levendige event en mooie follow-ups van deze.

  4 · April 12, 2014

 • John L.

  Zojuist gezien op het web:
  Zwitersland gaat iedereen 2500 francs geven als onvoorwaardelijk basisinkomen

  http://beyondblindfold.com/swiss-to-pay-basic-income-2500-francs-per-month-to-every-adult.html

  4 · April 11, 2014

  • Evert B.

   Hebben jullie de laatste regels gelezen: waar komt het geld vandaan? Zwitserland praat er dus over maar weet niet hoe? Wie dat probleem kan oplossen mag het zeggen.

   April 12, 2014

  • John L.

   Het is te financieren Evert. Ik ben daar gisteren niet verder op in gegaan, maar heb daar wel al berekeningen voor gedaan. Uiteraard op basis van de nodige aannames.

   1 · April 12, 2014

 • Sippy van A.

  Ben er bijna! Tot zo!

  April 11, 2014

 • Jan-Henk B.

  Het onderwerp van komende vrijdag is zeer actueel blijkt. In Nieuwsuur gisteravond:

  Opgepast! De robots komen eraan

  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/633500-opgepast-de-robots-komen-eraan.html

  2 · April 9, 2014

 • Madelon R.

  En wat doe je met dilemma's? Bijvoorbeeld bij de P van People waarbij je samenwerkingspartner in het buitenland gemaakte leveringsafspraken niet nakomt? Ik heb een noodoplossing, maar hij haalt een streep
  (-je?) door mijn All Benefit Circle… :(

  Hoe gaan anderen hiermee om?

  April 8, 2014

 • Sippy van A.

  Toekomst van werk gaat niet alleen over de invloed van technologie, maar ook over netwerkeconomie, opkomende landen, globalisering, flexibilisering van de arbeidsmarkt en de gevolgen daarvan etc etc. Laten we ons vrijdag niet alleen richten op technologie maar vooral ook op (mede-)mensen!!!

  4 · April 7, 2014

 • Sippy van A.

  Zie http://vanakkervindt.wordpress.com voor meer over (bijvoorbeeld) de onderwerpen die ik hieronder heb aangehaald. Tot vrijdag!

  April 7, 2014

 • Jan-Henk B.

  Erik Brynjolfsson & Andrew McAfee, "The Second Machine Age" @ Google Talk

  Dit is een hele fijne dialoog bij Google over het onderwerp van komende vrijdag.
  https://www.youtube.com/watch?v=kum_7D9EORs

  1 · April 7, 2014

 • John L.

  En als er nog plaats is wil ik ook wel een speedtalk geven. In dit specifieke geval waarom het onvoorwaardelijke basisinkomen een goed middel kan zijn om enerzijds ons welvaartsniveau te kunnen handhaven en anderzijds goed om te gaan met een aanzienlijk lager werkaanbod in de toekomst en de daaruit voortvloeiende 20-urige werkweek.

  1 · April 7, 2014

  • Jan-Henk B.

   Hoi John. Leuk. Kun je mij een mailtje sturen met je opzet van de speedtalk. [masked]

   April 7, 2014

 • Mees de L.

  Is er nog ruimte voor een speedtalk? Die van mij zou dan gaan over dialoog als middel om de shift te maken van ego- naar ecosfeer binnen teams en organisaties. Dit in lijn met het gedachtegoed van Otto Scharmer. Oftewel de verschuiving naar een dynamische open cultuur, waarin teamleden meer met elkaar verbinden, meer vanuit hun authentieke kracht samenwerken en meer ruimte en vertrouwen (van hun leidinggevende) kunnen krijgen om leiderschap en verantwoordelijkheid te tonen.
  Vraag zou dan zijn: Hoe kan dialoog succesvol worden ingezet en vormgegeven als middel om een duurzame dynamische samenwerksfeer binnen teams te ontwikkelen?

  1 · April 7, 2014

  • Jan-Henk B.

   Hoi Mees, Leuk dat je erbij bent en ook top dat je een bijdrage wilt leveren vanuit jouw expertise en inzichten. Laten we per mail even afstemmen hoe en wat. gr, Jan-Henk

   April 7, 2014

  • Baudy W.

   Hoi Mees, leuk je vrijdag te zien!

   1 · April 7, 2014

 • Jolanda V.

  Ik schrijf op mijn eigen blog, 2 voorbeelden die passen in deze discussie:

  Korter werken: http://jolandaverburg.blogspot.nl/2014/02/pleidooi-voor-de-24-urige-werkweek.html

  Basisinkomen:
  http://jolandaverburg.blogspot.nl/2014/01/wat-houdt-het-basisinkomen-in.html

  Groet, Jolanda

  March 31, 2014

 • Jolanda V.

  Hallo iedereen, wat een leuke discussie hier.

  Ik schrijf geregeld over hoe arbeid aan het veranderen is. Ik zie 3 mogelijke oplossingen voor de toekomst:
  - een kortere werkweek voor iedereen (Keynes had het in 1930 al over een 15-urige werkweek)
  - invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen (ik ben lid van de Vereniging Basisinkomen en geef geregeld lezingen)
  - differentiatie van belastingen. We moeten belasting heffen op dat wat schaars is, arbeid is niet langer schaars (mede door technologie en de komst van robots), dus kan naar nul %. Grondstoffen zijn schaars dus mogen hoger belast worden. (Waarom komen bedrijven als Shell weg met geen belasting betalen in NL?).

  Erno, ik ben graag bereid een speed talk te verzorgen.

  Hartelijke groet,
  Jolanda

  March 31, 2014

 • Michel H.

  Een artikel van 28 februari 2014 van Harry Hummels: "De wereldbevolking en daarmee de potentiële beroepsbevolking groeit. Tegelijkertijd neemt de vraag naar werk onder invloed van technologische vooruitgang af. De vraag die menigeen wakker houdt is of er voor iedereen nog wel een baan is. De Nederlandse regering lijkt deze ontwikkeling hardnekkig te negeren door te hameren op het participeren in de samenleving door middel van een betaalde baan. Volgens bedrijfsethicus Hummels moet de vraag gesteld worden hoe we participatie in allerlei vormen maatschappelijk waardevol kunnen maken."
  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/zijn-we-in-2050-nog-aan-het-werk

  1 · March 29, 2014

 • Gerda B.

  Daarnet vond ik bij het opruimen van mijn archief een artikel uit december 2012, dat voor mij de dominante bewegingen mooi samenvat rond de organisatie en toekomst van arbeid. Kernvraag staat op eenderde van het artikel. Heb jij nog vertrouwen in het collectief? http://www.rijnland-weblog.nl/wp-content/uploads/2012/12/1698-VOK-1411099-Vak-Beweging.pdf

  March 27, 2014

 • Erno M.

  We hebben nog ruimte voor enkele speed talks. Laat Jan-Henk of mij even weten welke vraag je met een 10-minuten-praatje zou willen inleiden.

  1 · March 18, 2014

  • Erno M.

   Goed punt. Invalshoek kan dan bijv. zijn hoe je goed samen kunt blijven werken als werkzaamheden steeds specialistischer worden en samenwerken steeds vaak grensoverschrijdend gebeurt. Dat zou zomaar een vraag kunnen zijn om te introduceren in een speed talk.

   March 26, 2014

  • roeland s.

   Daan Roosegaarde is een mooi voorbeeld. Hij bedenkt projecten en zoekt dan mensen bij elkaar die ze uit kunnen voeren. http://www.studioroos...­

   March 26, 2014

 • Erno M.

  Gisteren hield Jet Bussemaker een speech over vaardigheden voor de toekomst. Sterke tekst: http://t.co/Ebon74qKlE

  1 · March 18, 2014

 • Erno M.

  Quote van Stephen Baker: http://vimeo.com/38443505

  March 22, 2014

 • roeland s.

  De Netwerkmaatschappij: hoe het onderwijs kan beginnen zich daarop voor te bereiden.
  Presentatie tijdens de IPON, 20 maart om 15.00 uur.

  March 17, 2014

  • Baudy W.

   19 maart geef ik daar, samen met studenten van een democratische school een presentatie over sociocratie. Ook op het IPON dus, om 11.45 uur.

   March 17, 2014

 • Jan-Henk B.

  Jan Rotmans in het FD; 'We gaan ons geld op een andere manier verdienen"

  http://www.janrotmans.nl/nieuws/we-gaan-ons-geld-op-een-andere-manier-verdienen.html

  1 · March 9, 2014

 • Jan-Henk B.

  15 maart is De Zeitgeist Day in Rotterdam. Ik ga erheen. Zijn er PB-ers die daarheen gaan? Ga je mee?

  https://www.youtube.com/watch?v=kNgeKy1kPZ8&feature=youtu.be

  http://www.zeitgeistbeweging.nl/

  March 7, 2014

 • Gerda B.

  Als ik lees dat economen en politici toenemende verschillen in inkomen als grootste wereldprobleem zien (ook binnen NL), dan vind ik dat natuurlijk interessant maar moet ik soms toch ook diep zuchten. Idem de recente discussie over uitholling van de middenklasse. Ik heb eind jaren 80/begin jaren 90 arbeidssociologie gestudeerd en kan me menig discussie herinneren hierover. In mijn studietijd is het allemaal besproken en voorspeld. Ook in de Kargadoor (beroemd utrechts zaaltje) met een 20 jaar jongere Paul de Beer erbij, nav zijn boek over... het basisinkomen. Natuurlijk zijn sommige dingen ook anders gegaan, zoals de opkomst van freelancers. Maar veel dus ook niet. Herkent iemand dit?

  March 5, 2014

 • Raf D.

  Verdeling van arbeid en inkomen de uitdaging voor een creatieve toekomst. Een samenleving waar iedereen kan meedoen en tot zijn recht komt heeft behoefte aan nieuwe waarden. Ons huidig markt model schiet te kort. M.A.W ons mens zijn is maar flinter dun en behoeft ook in een moderne creatieve samenleving een passend pedagogisch waarden kader?

  March 5, 2014

 • Kees de G.

  Een renaissance? Nee, helaas. Eerder een route terug naar de middeleeuwen. Heb wel iets te vertellen over waarom [fotografie] en [grafisch vormgeven] rare disciplines zijn uit de vorige eeuw. Etcetera en blah blah......

  March 2, 2014

 • Jan-Henk B.

  Deze beroepen bestaan niet meer:
  http://imgur.com/a/S3lOX

  1 · March 1, 2014

 • Jan-Henk B.

  Gisteren was er VPRO Tegenlicht met Rutger Bregman over dit onderwerp. http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/de-noodzaak-van-een-utopie.html

  Bregman zet een goede context voor onze avond neer.
  Komende woensdag organiseert Tegenlicht een MeetUp met Bregman. Helaas kan ik niet. Gaat iemand daar heen? En zou hij/zij Bregman kunnen strikken om ook bij PB langs tekomen?

  1 · February 24, 2014

  • Michel H.

   De avond was leuk Jan-Henk. Wel volledig toegespitst op het begrip basisinkomen, maar dat was te verwachten gezien de uitzending. Er waren vier sprekers (zie http://www.dezwijger....­) er waarvan er 1 een tegengeluid liet horen en dat is Bas Jacobs. Zijn sceptische houding komt voort uit de betaalbaarheid van het basisinkomen. Daarnaast is Bas van mening dat we moeten zorgen voor de zwakkeren in de samenleving en niet voor iedereen. Over zijn perceptie van het begrip betaalbaarheid werden kanttekeningen geplaatst. Overigens waren er in de zaal ook maar een paar mensen tegen (circa 10%), 45% voor en 45% wist het niet.

   1 · February 27, 2014

  • Michel H.

   Tijdens de meetup heb ik kennis gemaakt met de vereniging Basisinkomen. Zij hebben een website waarop veel informatie te vinden is over het basisinkomen. Onder andere de film Essay Grundeinkommen. Je moet er wel even voor gaan zitten want de duur is 1 uur en 38 minuten. De Essay is hier te vinden http://basisinkomen.n...­

   March 1, 2014

 • Lykle de V.

  Maar laten we het niet alleen hebben over de (financiële) technologie. Die is wel te bedenken. Wat veel moeilijker is (en Rutger Bregman benoemt dat ook in de Tegenlicht uitzending) is bedenken hoe onze moraal en het sociale weefsel zal veranderen. Welke taboes worden doorbroken door de ontwikkelingen van dit moment? Welke vanzelfsprekendheden komen te vervallen? Hoe zouden we daarop reageren?

  February 27, 2014

  • Bas van de H.

   Klopt. Dat is ook meteen wat je ziet met het voorstel van Fransman. Alleen in Nederland. Waarom? En wanneer woon je hier? En wanneer niet? Als ik maanden weg ga, woon ik er dan nog? Krijg ik dan nog geld?

   February 27, 2014

  • Michel H.

   Ten aanzien van het aspect moraal is er een videocolumn die daar 'bij past'. Het is een column van Bas Paternotte, een GeenStijl medewerker. Om de column is perspectief te plaatsen; GeenStijl presenteert zichzelf als tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend. http://youtu.be/HA74A...­

   March 1, 2014

 • Jan-Henk B.

  Vandaag hebben we de teksten wat verder uitgewerkt, de links en het programma op een aparte pagina gezet. En het concept verder uitgewerkt. We starten de middag met acht speed talks (10 minuten per talk).

  Denk jij dat je een van deze acht wilt claimen? Geef dat aan de reply hieronder met het onderwerp en motivatie. Ons mailen mag natuurlijk ook

  February 28, 2014

 • Michel H.

  Robin Fransman hield ook een pleidooi voor een basis inkomen bij de Tegenlicht Meetup. Robin heeft een column geschreven voor FTM genaamd "BASISINKOMEN, HET ALTERNATIEF VOOR DE RONDPOMPMACHINE". De column is hier te vinden http://www.ftm.nl/column/basisinkomen-het-alternatief-voor-de-rondpompmachine/

  February 27, 2014

  • John L.

   121 miljard aan besparingen (uitgaven die niet nodig zijn omdat het onvoorwaardelijke basisinkomen ingevoerd wordt) is lager dan ik heb berekend. Ik kom op bijna 200 miljard per jaar. De kosten (ik ga uit van 1500 euro per maand, waarvan 500 euro standaard ingehouden wordt voor ziektekosten en school/studiegeld, dus 1000 euro netto per volwassenen) bedragen in mijn berekening zo'n 250 miljard per jaar. Die resterende 50 miljard kan vervolgens via de sterke groei van export makkelijk terug verdient worden.

   February 27, 2014

  • Bas van de H.

   Nee Lykle, hij kijkt enkel en alleen naar de besparing in uitgaven. Niet de besparing in het controle apparaat. Daarbij moet je dus kijken naar de hoeveelheid ambtenaren die niet meer nodig zijn om controle uit te voeren omdat er niets meer te controleren is. @John: jij gaat ook uit van die besparing, maar als we al 121 miljard direct besparen is dat denk ik nog een stuk meer.

   February 27, 2014

 • Lykle de V.

  Ten aanzien van dat basisinkomen, en de gedachten erachter: wijs ik jullie ook graag op een essay van de hand van mijn compaan Ronald Mulder: http://www.socialenterprisebootcamp.nl/an-arbeit/

  1 · February 27, 2014

 • Michel H.

  Ik ontving zojuist het volgende berichtje van EenVandaag: "Het aantal werklozen is de afgelopen jaren gestegen tot ruim 675.000. Deze week kwam een politieke partij met het plan om een werkweek van 32 uur in te voeren om de werkloosheid te verminderen. Er zouden dan meer banen komen omdat het werk door meer mensen gedaan moet worden. Volgens tegenstanders levert dit extra kosten op en kan de werkloosheid beter aangepakt worden door de economische groei te stimuleren.
  Hoe kijkt u aan tegen het plan en zou u zelf 32 uur willen werken? De resultaten van dit onderzoek hoort u aanstaande vrijdag tussen 14:00 en 16:30 uur terug bij Radio EenVandaag op Radio 1 en ziet u op onze website." Ik weet natuurlijk niet of de uitzending van a.s. vrijdag de moeite waard is om te luisteren, maar het sluit wel aan bij deze meet-up.

  1 · February 26, 2014

People in this
Meetup are also in:

Sign up

Meetup members, Log in

By clicking "Sign up" or "Sign up using Facebook", you confirm that you accept our Terms of Service & Privacy Policy