L'atzarosa vida de mòbils i ordinadors: Reutilització, traçabilitat a eReuse.org

Barcelona Free Software
Barcelona Free Software
Public group
Location image of event venue

Details

La missió de ereuse és la de promoure la societat per ser capaços d'evitar el reciclatge prematur dels dispositius digitals via la pràctica de la reutilització. Motivem i apoderem la creació de plataformes locals de reutilització de dispositius electrònics. Per facilitar aquesta tasca, el membres desenvolupem i compartim recursos i programari lliure de suport de a tot el procés de la reutilització, especialment el de garantir la cadena de custodia, el reciclatge final i la mesura del impacte generat amb la reutilització. Explicarem qui participa a la comunitat, què fem, quin programari hem desenvolupat i fem servir, farem una demostració i finalment presentarem el portal col·laboratiu circula.cat que ofereix tecnologia de segona mà en codi lliure: dispositius com PCs, portàtils, pantalles, impressores o pròximament tauletes i mòbils. L'usuari només en paga els costs de restauració, distribució, recollida i traçabilitat, i en pot fer un ús indefinit. Com a comunitat oberta que és, podreu entendre i decidir si voleu participar com a desenvolupador, usuari o proveïdor.

Electronic Reuse és una comunitat global d'activistes, investigadors, universitats, centres educatius, empreses, entitats de l'economia social, institucions i en general totes les persones i entitats que promouen l'economia circular en l'àmbit de l'electrònica. És un projecte coordinat per l’Associació Pangea.org, una organització privada sense ànim de lucre fundada el 1993 amb l'objectiu de promoure l'ús estratègic i ambiental de les TIC.

David Franquesa és candidat a doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i fa la seva tesi doctoral a l'Institut de Sostenibilitat amb el títol "Reutilització social i circular dels dispositius digitals". És investigador del grup de Recerca de Sistemes Distribuïts i llicenciat en Informàtica per la Facultat de Barcelona de la mateixa universitat. Els seus temes de recerca són sobre reutilització de dispositius digitals, inclusió digital, sistemes distribuïts descentralitzats i participatius, traçabilitat de dispositius, béns comuns i l'economia circular. Compagina la seva investigació fent de director de la Federació Electronic Reuse - ereuse.org (2015, actual), i del projecte Devicetag.io (2017 - actual). És cofundador de l'ONG Tecnologia per a Tothom (txt.upc.edu, 2002), i dels projectes reutilitza.cat (2011), ereuse.org (2015), devicetag (2017), circula.cat (2019). Es defineix com a emprenedor social en tecnologies de la informació.